PODSTAWY CHEMII ANALITYCZNEJ
TOM 2
Douglas A. Skoog Donald M. West F. James Holler Stanley R. Crouch
Wydawnictwo: PWN, 2007
ISBN[zasłonięte]978-83-15247-5
Nowoczesny podręcznik niezwykle jasno i gruntownie wprowadza Czytelnika w zagadnienia współczesnej chemii analitycznej zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej. Znajdziemy tu również opisy podstawowych rodzajów błędów popełnianych w analizie chemicznej oraz podczas pobierania i przygotowywania próbek rzeczywistych. Przykłady obliczeniowe są wytłumaczone jasno, niektóre nawet dowcipnie.
O ogromnej wartości dydaktycznej książki decydują: - liczne zastosowania komputera - wykorzystanie arkusza kalkulacyjnego Excel do rozwiązywania zadań, analizy graficznej, - opracowywania danych statystycznych odnośniki do stron internetowych, gdzie można znaleźć dodatkowe informacje - przykłady z rozwiązaniami, pytania i zadania z odpowiedziami - zadania specjalne zbliżone do problemów, jakie można napotkać w pracy badawczej - interesujące przykłady zastosowań chemii analitycznej we współczesnym świecie: w biologii, medycynie, nauce o materiałach, ekologii, kryminalistyce - wywiady ze znanymi naukowcami, którzy wskazują na niesłychanie ważną rolę, jaką pełni chemia analityczna w wielu dziedzinach życia oraz w innych działach chemii - bogaty materiał ilustracyjny - słowniczek zawierający definicje najważniejszych terminów, zwrotów i technik.
Tom 2 poświęcony jest metodom instrumentalnym stosowanym w chemii analitycznej. Są to: metody elektrochemiczne, metody spektrochemiczne z uwzględnieniem spektrometrii atomowej i molekularnej, metody kinetyczne i rozdzielania. Omówiono tu także praktyczne problemy analityczne - analizę próbek naturalnych i przygotowanie próbek do pomiaru.
Interesująca publikacja zarówno dla studentów, jak i nauczycieli akademickich zajmujących się chemią analityczną na uniwersytetach, politechnikach, akademiach medycznych i rolniczych. Ze względu na swój praktyczny charakter z pewnością będzie też przydatna pracownikom wszelkich laboratoriów chemicznych.
|