Witam oferuję książkę:Praca zbiorowa Podstawy biotechnologii przemysłowej Wydawnictwo WNT 2007 Miękka oprawa Stan BDB NOWAOpis:autor: Praca zbiorowa pod red. W. Bednarskiego i J. Fiedurkawydawnictwo: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne WNTisbn: 978-83-[zasłonięte]-3492-7parametry książki: 2009, B5, s.530, rys. 147, tab. 34, wyd. 1 (dodruk)Po krótkim wprowadzeniu w historię biotechnologii i wskazaniu na jej tendencje rozwojowe,w podręczniku przedstawiono ogólne zasady procesów mikrobiologicznych, na których głównie bazuje biotechnologia, opisano zagadnienia inżynierii bioreaktorów w aspekcie przebiegających w nich procesów ( mikrobiologicznych, biochemicznych, a także fizycznych), następnie omówiono metody wydzielania, oczyszczania i utrwalania bioproduktów odprowadzanych z bioreaktorów oraz rolę i zastosowanie enzymów w technologii bio. Na zakończenie podano przykłady technologii wybranych bioproduktów, takich jak preparaty enzymatyczne, lipidy, kwasy organiczne, alkohole, polisacharydy, aminokwasy, witaminy, biosurfaktanty, a także nośniki energii (np. biogaz).Podręcznik jest kierowany do studentów biotechnologii, technologii żywności i żywienia człowieka, farmacji, inżynierii chemicznej i procesowej, a także dla pracowników naukowych i inżynieryjnych, zajmujących się praktyczną realizacją procesów biotechnologicznych.1. Informacje wstępne1.1. Biotechnologia w ujęciu historycznym i perspektywicznym1.2. Biotechnologia klasyczna i nowoczesna1.3. Rozwój biotechnologii: aspekty ekonomiczne, społeczne, ekologiczne i etyczne oraz ochrona własności intelektualnej1.3.1. Aspekty ekonomiczno-społeczne1.3.2. Aspekty ekologiczne i etyczne1.3.3. Ochrona własności intelektualnej1.4. Procesy i operacje jednostkowe w biotechnologii. Podstawowe pojęcia Literatura uzupełniająca2. Biologiczne podstawy procesów mikrobiologicznych 2.1. Dobór mikroorganizmów stosowanych w biotechnologii2.1.1. Wprowadzenie2.1.2. Charakterystyka oraz kryteria doboru organizmów2.1.3. Deponowanie, utrwalanie i przechowywanie czystych kultur2.2. Doskonalenie biotechnologicznych cech organizmów2.2.1. Wprowadzenie2.2.2. Adaptacja organizmów do różnorodnych warunków hodowli2.2.3. Mutageneza2.2.4. Rekombinacja genetyczna2.2.5. Ekologiczne i prawne skutki przenoszenia materiału genetycznego2.2.6. Skrining metabolitów wytwarzanych przez drobnoustroje2.2.7. Nadprodukcja metabolitów wytwarzanych przez drobnoustroje2.3. Podstawy bioenergetyki (Włodzimierz Bednarski)2.3.1. Wprowadzenie2.3.2. Charakterystyka procesów energetycznych organizmów żywych2.3.3. Transport energii w organizmach żywych2.3.4. Energetyka procesów beztlenowych2.3.5. Energetyka procesów biosyntezy Literatura uzupełniająca3. Techniczne podstawy hodowli drobnoustrojów w bioreaktorach3.1. Wstęp3.2. Podstawy bilansowania wzrostu drobnoustrojów3.2.1. Wprowadzenie3.2.2. Bilans elementarny wzrostu3.2.3. Bilans cieplny wzrostu mikroorganizmów3.2.4. Bilanse różniczkowe. Przemiana podstawowa3.3. Kinetyka wzrostu drobnoustrojów3.3.1. Niestrukturalne modele wzrostu ustalonego3.3.2. Strukturalne modele wzrostu3.4. Techniki hodowli drobnoustrojów3.4.1. Klasyfikacja technik hodowli drobnoustrojów3.4.2. Hodowla okresowa3.4.3. Hodowla okresowa z ciągłym dozowaniem3.4.4. Hodowla ciągła3.4.5. Hodowla ciągła z recyrkulacją biomasy3.5. Bioreaktory3.5.1. Klasyfikacja bioreaktorów3.5.2. Bioreaktory do hodowli w podłożach ciekłych z napowietrzaniem3.5.3. Bioreaktory zintegrowane3.5.4. Bioreaktory do hodowli mikroorganizmów w stałym podłożu3.5.5. Bioreaktory do procesów z biokatalizatorami unieruchomionymi3.6. Zapewnienie warunków aseptycznych w biotechnologii3.6.1. Wyjaławianie, pasteryzacja, sterylizacja3.6.2. Mechanizmy sterylizacji3.6.3. Kinetyka sterylizacji termicznej3.6.4. Praktyczne realizacje sterylizacji3.6.5. Infekcje fagowe i ich zwalczanie3.7. Optymalizacja warunków prowadzenia procesów3.7.1. Optymalizacja składu pożywki i warunków hodowli3.7.2. Kontrola procesów biotechnologicznych3.7.3. Regulacja i automatyzacja procesów biotechnologicznych3.7.4. Powiększenie skali procesów biotechnologicznych Literatura uzupełniająca4. Wydzielanie, oczyszczanie i utrwalanie bioproduktów4.1. Wprowadzenie4.2. Separacja części nierozpuszczonych4.2.1. Filtracja konwencjonalna4.2.2. Mikrofiltracja4.2.3. Wirowanie4.3. Dezintegracja ścian komórkowych4.4. Separacja bioproduktów4.4.1. Ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi4.4.2. Ekstrakcja nadkrytyczna4.4.3. Adsorpcja4.5. Techniki membranowe4.5.1. Ultrafiltracja4.5.2. Dializa4.5.3. Elektrodializa4.5.4. Perwaporacja4.6. Techniki chromatograficzne4.6.1. Chromatografia adsorpcyjna i podziałowa4.6.2. Chromatografia jonowymienna4.6.3. Chromatografia żelowa4.6.4. Chromatografia powinowactwa4.7. Elektroforeza4.8. Precypitacja4.9. Krystalizacja10. Utrwalanie oraz stabilizowanie aktywności biopreparatów4.10.1. Wprowadzenie10.2. Metody dehydratacji biopreparatów bez zmiany stanu fizycznego wody4.10.3. Suszenie biopreparatów4.10.4. Zamrażanie biopreparatów Literatura uzupełniająca5. Biokataliza i jej zastosowanie5.1. Wprowadzenie5.2. Podstawy biokatalizy5.3. Skrining enzymów5.4. Doskonalenie właściwości enzymów5.4.1. Chemiczna modyfikacja właściwości enzymów5.4.2. Immobilizacja enzymów5.4.3. Bioimprinting5.4.4. Pokrywanie enzymów lipidami lub surfaktantami5.4.5. Zastosowanie technik inżynierii genetycznej5.4.6. Inżynieria środowiska reakcji5.4.7. Inne metody doskonalenia właściwości enzymów5.5. Biokataliza w środowisku wodnym5.6. Biokataliza w mediach niekonwencjonalnych5.6.1. Biokataliza w rozpuszczalnikach organicznych5.6.2. Biokataliza ekstrakcyjna5.6.3. Biokataliza w płynach nadkrytycznych5.6.4. Biokataliza w cieczach jonowych5.7. Kierunki zastosowania biokatalizy5.7.1. Przemysłowe zastosowania biotransformacji mikrobiologicznej5.7.2. Przemysłowe zastosowania biokatalizy Literatura uzupełniająca6. Podstawy technologu wybranych bioproduktów6.1. Wprowadzenie6.2. Ogólne zasady procesów biotechnologicznych6.3. Otrzymywanie białka6.4. Otrzymywanie preparatów enzymatycznych6.4.1. Otrzymywanie preparatów amylaz6.4.2. Otrzymywanie preparatów lipaz6.4.3. Otrzymywanie preparatów proteaz6.4.4. Otrzymywanie preparatów innych enzymów6.5. Otrzymywanie lipidów6.6. Otrzymywanie kwasów organicznych6.6.1. Otrzymywanie kwasu cytrynowego6.6.2. Otrzymywanie kwasu mlekowego6.6.3. Otrzymywanie kwasu propionowego6.6.4. Otrzymywanie kwasu octowego.6.6.5. Otrzymywanie innych kwasów organicznych6.7. Otrzymywanie alkoholi6.7.1. Otrzymywanie etanolu6.7.2. Otrzymywanie ksylitolu6.7.3. Otrzymywanie glicerolu6.8. Otrzymywanie polisacharydów6.8.1. Otrzymywanie pululanu6.8.2. Otrzymywanie kurdlanu6.8.3. Otrzymywanie dekstranu6.8.4. Otrzymywanie gelanu6.8.5. Otrzymywanie ksantanu6.9. Otrzymywanie aminokwasów6.9.1. Metaboliczne warunki nadprodukcji aminokwasów6.9.2. Izolowanie L-aminokwasów z mieszanin racemicznych6.9.3. Otrzymywanie kwasu L-glutaminowego6.9.4. Otrzymywanie L-lizyny6.9.5. Otrzymywanie L-tryptofanu6.10. Otrzymywanie witamin6.10.1. Otrzymywanie witaminy6.10.2. Otrzymywanie witaminy6.10.3. Otrzymywanie witaminy B26.10.4. Otrzymywanie witaminy B126.10.5. Otrzymywanie biotyny6.10.6. Otrzymywanie witaminy B136.10.7. Witamina C6.11. Otrzymywanie biosurfaktantów6.12. Otrzymywanie nośników energii6.12.1. Otrzymywanie biogazu6.12.2. Otrzymywanie biodiesli6.12.3. Otrzymywanie wodoru6.12. Otrzymywanie bioproduktów przy użyciu mikroorganizmów ze zrekombinowanym DNA6.12.1. Otrzymywanie antybiotyków6.12.2. Otrzymywanie hormonów sterydowych6.12.3. Otrzymywanie leków o strukturze białkowej6.12.4. Otrzymywanie szczepionek Literatura uzupełniająca7. Wybrane zagadnienia z biotechnologii środowiskowej7.1. Usuwanie związków organicznych ze ścieków7.2. Biologiczne usuwanie związków azotu7.3. Biologiczne usuwanie związków fosforu7.4. Biologiczne oczyszczanie gazów7.5. Biologiczna degradacja odpadów stałych7.6. Bioremediacja gleb i wód Literatura uzupełniająca Słowniczek wybranych terminów z dziedziny biotechnologii SkorowidzSłowa klucze:biotechnologia chemia enzymatyka W przypadku większej ilości zakupionych książek/przedmiotów koszt wysyłki ulega zmianie - poinformuje o kosztach.Chcesz kupić przed czasem zakończenia aukcji - napisz z oferta! Jednocześnie zastrzegam sobie możliwość zakończenia przed czasem!