Opis: Nowoczesne kompendium biotechnologii - nauki XXI wieku!Pierwszy od lat na rynku polskim kompleksowy podręcznik biotechnologii. Książka w unikalny sposób łączy zagadnienia biologii i bioprocesowania po to, aby udostępnić czytelnikowi pełny przegląd wiedzy biotechnologicznej. Wyjaśnia jej podstawowe zasady i pełny zakres przykładów ukazujących, w jaki sposób zasady te są stosowane - od początkowego substratu aż do końcowego produktu. Charakterystyczną cechą tego podręcznika jest omówienie społecznego odbioru biotechnologii i przemysłu biotechnologicznego, co stawia tę naukę w szerszym kontekście.Podręcznik składa się z dwóch części.Część 1. Podstawowe pojęcia i regułyOmówiono w niej: odbiór społeczny biotechnologii; biochemię i fizjologię wzrostu i metabolizmu; stechiometrię i kinetykę wzrostu mikroorganizmów z perspektywy termodynamicznej; zarządzanie genomem Prokaryota; inżynierię genetyczną drożdży i grzybów strzępkowych; kinetykę procesów mikrobiologicznych; projektowanie i transfer masy w bioreaktorach; zasady pomiaru, monitoringu, modelowania i kontroli procesów biotechnologicznych oraz aspekty ekonomiczne produkcji.Część 2. Zastosowania praktyczneObejmuje takie zagadnienia jak: wysoko wydajny skrining i optymalizacja procesów biotechnologicznych; biotechnologia produkcji aminokwasów, kwasów organicznych, polisacharydów i olejów mikrobiologicznych, antybiotyków, enzymów i białek rekombinowanych oraz biotechnologia komórek roślinnych, kultur komórek ssaków i owadów; biotransformacja i zastosowania immunochemiczne.Każdy z rozdziałów jest logicznie i trafnie podzielony na podrozdziały i zawiera ułatwiającą zrozumienie i przyswojenie treści dokumentację w postaci wykazu skrótów stosowanych w danym rozdziale, słowniczków terminów fachowych, licznych tabel, wykresów, schematów i fotografii, ramek z dodatkowymi informacjami. Po każdym rozdziale znajduje się spis literatury uzupełniającej.Podręcznik jest przeznaczony przede wszystkim dla studentów biotechnologii, biologii, bioinformatyki, licznych dziedzin nauk medycznych, rolniczych i pokrewnych wszystkich typów uczelni wyższych. Może być także doskonałym źródłem najnowszej, podstawowej wiedzy dla doktorantów, pracowników naukowych, osób interesujących się problemami współczesnej biotechnologii, jak również biotechnologów praktyków. - Redakcja: Ratledge Colin, Kristiansen Bjorn
- Język oryginału: angielski
- Tytuł oryginału: Basic Biotechnology
- Tłumaczenie: Konowicz Andrzej, Bielecki Stanisław, Chmiel Aleksander
- Języki: polski
- Kod wydawcy: 20411
- Wydanie: 1
- Rok wydania: 2013
- Objętość: 468
- Format: 20.5x28.0cm
- Oprawa: Miękka
- Ciężar: 1.11
- ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]11730
- Miejscowość: Warszawa
- Kod paskowy: 978[zasłonięte][zasłonięte]11730
- Wysokość: 25
- PKWiU: 58.11.1
|
|