Tytuł
Podstawy anatomiczno-dermatologiczne w kosmetyce
Podręcznik do nauki zawodu Technik Usług Kosmetycznych
Autor
Magdalena Kaniewska
Opis
Wydawnictwo WSiP
ISBN [zasłonięte]978-83-13642-9
Wrocław 2013, wyd. 1, format 170 x 240, objętość 310
str., oprawa miękka
Podręcznik realizujący treści stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie
technik usług kosmetycznych. Prezentuje wiedzę z zakresu podstaw anatomii
człowieka (budowa komórki, tkanki, skóry, rodzaje cery, układy: hormonalny,
kostny, mięśniowy, nerwowy, krwionośny, chłonny, oddechowy, pokarmowy,
moczowo-płciowy) oraz podstaw dermatologii i wpływu odżywiania na organizm
człowieka. Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami, ćwiczeniami i
kolorowymi ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej
wykorzystania.
1. Podstawy anatomii człowieka
1.1 Komórka
1.2. Tkanki
1.3. Skóra i
jej przydatki
1.4 Rodzaje cery
1.5 Układ kostny
1.6. Układ
mięśniowy
1.7 Układ nerwowy
1.8. Układ krwionośny
1.9. Układ
chłonny
2. Podstawy dermatologii
2.1. Zmiany skórne w chorobach
ogólnoustrojowych.
2.2. Podstawowe wykwity skórne.
2.3. Diagnostyka
rodzaju cery.
2.4. Choroby bakteryjne skóry.
2.5. Choroby wirusowe
skóry.
2.6. AIDS
2.7. Choroby ziarniniakowe
2.8. Grzybice skóry
2.9.
Choroby pasożytnicze skóry.
2.10. Choroby naczyniowe skóry.
2.11. Choroby
rumieniowe skóry.
2.12. Choroby alergiczne skóry.
2.13. Choroby łojotokowe
skóry.
2.14. Zaburzenia rogowacenia.
2.15. Choroby grudkowo –
złuszczające.
2.16. Choroby pęcherzowe.
2.17. Choroby tkanki
łącznej.
2.18. Cellulit.
2.19. Rozstępy
2.20. Znamiona.
2.21.
Zaburzenia barwnikowe skóry
2.22. Stany przednowotworowe
2.23. Nowotwory
łagodne.
2.24. Nowotwory złośliwe
2.25. Termiczne uszkodzenia
skóry
2.26. Blizny
2.27. Nadmierna potliwość
2.28. Choroby owłosionej
skóry głowy
2.29. Choroby paznokci
2.30. Skóra cukrzyka
2.31. Skóra
starcza
2.32. Skóra naczyniowa
2.33.Choroby przenoszone drogą
płciową
2.34. Wpływ czynników zewnętrznych na skórę
2.35. Wybrane zabiegi
stosowane w dermatologii kosmetycznej
3. Podstawy żywienia człowieka
3.1.
Składniki pożywienia oraz ich wpływ na wygląd i funkcjonowanie i skóry
3.2.
Wartość energetyczna pożywienia
3.3. Rozkład posiłków w ciągu
dnia
3.4.Zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe
3.5. Wartość
odżywcza produktów spożywczych
3.6. Technologia przyrządzania
potraw
3.7.Klasyfikacja diet
3.8.Nadwaga i otyłość.
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt
zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu.
Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.
NAJBARDZIEJ
POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!