Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Podstawy żywienia psów i kotów żywienie

09-05-2015, 23:35
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 119.90 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 5312959671
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 6   
Koniec: 09-05-2015 22:50:33

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nowa strona 2

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.
 
Podstawy żywienia psów i kotów

 

Podstawy żywienia psów i kotów
Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner
  • Autor: B. Barszczewska, R. Lechowski, M. Ceregrzyn
  • Wydawca, rok wydania: Elsevier, 2013
  • Liczba stron : 388
  • Oprawa i wymiary: twarda, 170 x 245 mm
  • ISBN:[zasłonięte]978-8309-820-3
  •  
    Podstawy żywienia psów i kotów to cenne źródło informacji dla lekarzy praktyków i studentów medycyny weterynaryjnej na temat roli odżywiania i jego wpływu  na zdrowie i dobre samopoczucie psów i kotów.

    W podręczniku, oprócz zagadnień wprowadzających, takich jak fizjologia procesu odżywiania, składniki pokarmowe i ich zapotrzebowanie, omówiono bardzo szczegółowo zasady żywienia psów i kotów w poszczególnych etapach życia i rozwoju.

    Obszerną część publikacji  poświęcono profilaktyce żywieniowej w najczęstszych zaburzeniach klinicznych, tj. w  otyłości, chorobach układu moczowego, układu krążenia, chorobach zwyrodnieniowych stawów i schorzeniach neurologicznych.

    Poruszone zagadnienia:

    fizjologia i patofizjologia procesu odżywiania

    składniki pokarmowe i ich wpływ na zdrowie zwierząt

    surowce używane do produkcji karm

    żywienie psów i kotów na poszczególnych etapach ich rozwoju i życia

    metody i diety w karmieniu psów i kotów

    rodzaje i charakterystyka karm gotowych

    żywienie zwierząt z występującymi zaburzeniami klinicznymi

    Spis treści

    Przedmowa v

    Skróty x

    1. Wstęp 1

    Michał Ceregrzyn

    1.1 Podstawy prawidłowego żywienia psów i kotów 1

    1.2 Żywienie psów i kotów to nauka czy sztuka? 2

    1.3 Znaczenie kompletnego i zbilansowanego żywienia 3

    2. Podstawy fizjologii żywienia 7

    Michał Jank

    2.1 Wstęp 7

    2.2 Podstawy fizjologii żywienia – najważniejsze informacje 7

    2.3 Regulacja łaknienia i pobierania pokarmu 8

    2.4 Trawienie 13

    2.5 Strawność 26

    3. Składniki pokarmowe 37

    Agnieszka Kurosad, Krisztina Kungl

    3.1 Wstęp 37

    3.2 Składniki pokarmowe – najważniejsze informacje 40

    3.3 Woda 41

    3.4 Energia 46

    3.5 Przykłady wyliczeń 64

    3.6 Czynniki wpływające na wielkość dawki pokarmowej 65

    3.7 Węglowodany 66

    3.8 Białko i aminokwasy 75

    3.9 Tłuszcz pokarmowy 94

    3.10 Składniki mineralne 101

    3.11 Witaminy 126

    4. Surowce do produkcji karm 159

    Jacek Wilczak

    4.1 Wstęp 159

    4.2 Surowce do produkcji karm – najważniejsze informacje 161

    4.3 Mięso i surowce pochodzenia zwierzęcego 171

    4.4 Podroby 175

    4.5 Krew i pochodne krwi 176

    4.6 Tłuszcze jadalne 178

    4.7 Surowce pochodzenia roślinnego 182

    5. Żywienie psów 193

    Małgorzata Markowska

    5.1 Wstęp 193

    5.2 Żywienie psów – najważniejsze informacje 193

    5.3 Żywienie szczeniąt 194

    5.4 Szczenięta i dorosłe psy ras dużych i olbrzymich 206

    5.5 Żywienie psów dorosłych 208

    5.6 Żywienie psów starych 217

    5.7 Żywienie psów w okresie rozrodu 221

    5.8 Żywienie psów pracujących 228

    6. Żywienie kotów 241

    Agnieszka Kurosad

    6.1 Wstęp 241

    6.2 Żywienie kotów – najważniejsze informacje 241

    6.3 Kocięta od narodzin do odsadzenia 242

    6.4 Kocięta od 2 do 4 tygodnia życia 249

    6.5 Odsadzenie dietetyczne i behawioralne 250

    6.6 Koty od odsadzenia do osiągnięcia dojrzałości 251

    6.7 Żywienie kotów dorosłych 253

    6.8 Żywienie kotów starszych 255

    6.9 Włókno w żywieniu kotów 256

    6.10 Związki mineralne w żywieniu kotów 257

    6.11 Wpływ zawartości składników mineralnych na tworzenie się kamieni moczowych 259

    6.12 Związki zakwaszające mocz stosowane w różnych grupach wiekowych kotów 260

    6.13 Witaminy w żywieniu kotów 261

    6.14 Żywienie kotów a sterylizacja 261

    6.15 Żywienie kotek w okresie ciąży i laktacji 262

    7. Metody karmienia psów i kotów 269

    Michał Jank, Jacek Wilczak

    7.1 Wstęp 269

    7.2 Metody karmienia psów – najważniejsze informacje 271

    7.3 Pokarmy przygotowywane w domu 272

    7.4 Zasady układania diet domowych 273

    7.5 Surowce wykorzystywane w dietach domowych 274

    7.6 Pokarmy surowe 278

    7.7 Diety wegetariańskie 280

    7.8 Ogólne schematy karmienia 282

    7.9 Inne pokarmy dla psów i kotów 285

    7.10 Karmy holistyczne, organiczne, naturalne 287

    7.11 Karmienie dostosowane do rasy 288

    8. Karmy gotowe 293

    Michał Ceregrzyn, Berenika Barszczewska

    8.1 Wstęp 293

    8.2 Karmy gotowe – najważniejsze informacje 293

    8.3 Rys historyczny 294

    8.4 Aspekty żywienia karmami gotowymi i przygotowywanymi w domu przez właściciela 296

    8.5 Rodzaje i charakterystyka współczesnych karm gotowych 299

    8.6 Dodatki do pokarmów 308

    8.7 Wymagania prawne dotyczące deklaracji na opakowaniach karm gotowych 314

    8.8 Aspekty rynkowe produkcji i sprzedaży karm gotowych 319

    9. Regulacje prawne dotyczące produkcji karm dla psów i kotów

    i rola lekarza weterynarii 327

    Jacek Szczawiński

    9.1 Wstęp 327

    9.2 Omówienie najważniejszych aktów prawnych 327

    10. Wybrane zagadnienia z profilaktyki żywieniowej 335

    10.1 Zapobieganie otyłości 335

    Jacek Madany

    10.2 Zapobieganie chorobom dolnych dróg moczowych 343

    Sylwia Lew-Kojrys

    10.3 Zapobieganie chorobom układu kostnego w okresie wzrostu i rozwoju szczeniąt 354

    Jacek Madany

    10.4 Zapobieganie chorobie zwyrodnieniowej stawów 360

    Jacek Madany

    10.5 Wpływ diety na rozwój chorób serca 364

    Sylwia Lew-Kojrys

    10.6 Wpływ żywienia na czynność układu nerwowego zdrowych zwierząt 370

    Miłosława Kwiatkowska

    10.7 Kliniczne aspekty żywienia psów i kotów starych 377

    Miłosława Kwiatkowska

    Skorowidz 383

     

    tematyka_weterynaria

    Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!