Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PODSTAWY ŻYWIENIA KLINICZNEGO SOBOTKA ~*~WYSYŁKA 0

28-02-2012, 15:56
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: 67.50 zł      Aktualna cena: 67.50 zł     
Użytkownik mikipinki
numer aukcji: 2063336995
Miejscowość Bielsko-Biała
Kupiono sztuk: 2    Licytowało: 2    Wyświetleń: 36   
Koniec: 31-01-2012 18:06:27

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2008
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

  

PAMIĘTAJ!!!

Książka jest NOWA stan IDEALNY!

Pokrywam wszelkie koszty dostarczenia książki do Ciebie!

PŁACISZ TYLKO CENĘ KUP TERAZ!

 

  

ABSOLUTNY HIT!!!

Jeden z najlepszych podręczników z zakresu DIETETYKI!!!

Książka Nowa, stan IDEALNY!!!

  

  

  

 

 

Podstawy żywienia klinicznego
Tytuł org.: Basics in Clinical Nutrition

Redaktor naukowy: Luboš Sobotka
Stron: 496
ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00388
Wydanie: 1
Oprawa: miękka
Format: B5

Data wydania: 2008

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Opis:

 

Leczenie żywieniowe odrywa ogromną rolę w opiece nad pacjentem. W celu upowszechnienia żywienia klinicznego w szerokiej działalności lekarskiej, a także poprawy standardów tego leczenia, niezbędne jest odpowiednie kształcenie. 
Książka pozwala czytelnikowi uzyskać podstawowe informacje dotyczące żywienia klinicznego, a także zapoznać się z najnowszą wiedzą naukową i doświadczeniem klinicznym wszystkich współautorów. Jest podstawą wszelkich działań edukacyjnych Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN). 
Omówiono w niej: niedożywienie, fizjologię i biochemię żywienia, substraty stosowane w żywieniu pozajelitowym i dojelitowym, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe, monitorowanie leczenia żywieniowego, leczenie żywieniowe dostosowane do choroby oraz powikłania leczenia żywieniowego.

Spis treści

Podstawowe zasady żywienia 
Równowaga energetyczna i białkowa 
Skład ciała i jego pomiary 
Rozpoznawanie niedożywienia - badania przesiewowe i ocena pogłębiona 
Wpływ niedożywienia na funkcje fizjologiczne 
Przekarmianie - konsekwencje czynnościowe i kliniczne 
Epidemiologia zaburzeń odżywienia 
Zapotrzebowanie żywieniowe ludzi zdrowych w spoczynku i podczas wysiłku
Fizjologia i biochemia żywienia 
Łaknienie i jego kontrola 
Metabolizm energii 
Metabolizm węglowodanów 
Metabolizm tłuszczów 
Metabolizm białek i aminokwasów 
Woda i elektrolity w zdrowiu i podczas choroby 
Funkcja fizjologiczna i stany niedoborowe pierwiastków śladowych 
Funkcje fizjologiczne i stany niedoborów witamin 
Głodzenie proste i stresowe 
Uraz i posocznica 
Odpowiedź metaboliczna na niedotlenienie
Organizacja i aspekty prawne 
Organizacja leczenia żywieniowego 
Aspekty etyczne i prawne
Substraty stosowane w żywieniu pozajelitowym 
Źródła energii 
Węglowodany 
Tłuszcze 
Białka i aminokwasy 
Woda i elektrolity w czasie leczenia żywieniowego 
Pierwiastki śladowe i witaminy w żywieniu pozajelitowym i dojelitowym 
Włókna pokarmowe i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe 
Immunożywienie 
Rola czynników przeciwutleniających w leczeniu żywieniowym 
Substraty specjalne w żywieniu pozajelitowym
Żywienie drogą przewodu pokarmowego 
Wskazania i przeciwwskazania do żywienia drogą przewodu pokarmowego 
Metody podawania żywienia do przewodu pokarmowego 
Podawanie żywienia jelitowego przez zgłębnik 
Sprzęt stosowany z żywieniu dojelitowym 
Diety stosowane w żywieniu dojelitowym 
Diety przemysłowe 
Powikłania żywienia drogą przewodu pokarmowego
Żywienie pozajelitowe 
Sposoby podawania żywienia pozajelitowego 
Systemy żywienia pozajelitowego 
Mieszaniny przeznaczone do żywienia pozajelitowego 
Leki a mieszaniny odżywcze 
Powikłania metaboliczne żywienia pozajelitowego
Monitorowanie leczenia żywieniowego 
Monitorowanie kliniczne 
Niektóre pomiary laboratoryjne dotyczące odpowiedzi na leczenie żywieniowe 
Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome, szok pokarmowy)
Leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych 
Leczenie żywieniowe w stanie ciężkiego niedożywienia 
Żywienie w okresie okołooperacyjnym 
Leczenie żywieniowe ciężko chorych i pacjentów z posocznicą 
Leczenie żywieniowe po urazie 
Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit 
Leczenie żywieniowe w chorobach wątroby 
Leczenie żywieniowe w chorobach nerek 
Leczenie żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki 
Leczenie żywieniowe w wypadku przetoki przewodu pokarmowego 
Leczenie żywieniowe po rozległym wycięciu jelita (zespół krótkiego jelita) 
Leczenie żywieniowe chorych na cukrzycę 
Żywienie osób w wieku podeszłym 
Leczenie żywieniowe chorych oparzonych 
Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych 
Zespół wyniszczenia - rola środków antykachektycznych 
Choroba popromienna jelit 
Żywienie w AiDS 
Żywienie w chorobach układu krążenia i układu oddechowego 
Terapia żywieniowa w schorzeniach neurologicznych 
Leczenie żywieniowe kobiet w ciąży 
Leczenie żywieniowe w neonatologii 
Leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży 
Sztuczne żywienie w warunkach domowych

 

Źródło: PZWL

  

  

SUPER HIT!!!

NIEZBĘDNA DLA KAŻDEGO LEKARZA !!! 

  

  

Książka jest NOWA stan IDEALNY.

Wraz z każdą przesyłką otrzymasz PARAGON FISKALNY. 

Na życzenie wystawiam Fakturę VAT.

Wysyłka GRATIS!

Książki ZAWSZE wysyłam w BARDZO BEZPIECZNYM OPAKOWANIU!!!

Oczywiście istnieje możliwość osobistego odbioru w Bielsku-Białej.

Serdecznie zapraszam do licytacji gwarantując rzetelną i szybką realizacę.

  

  

PAMIĘTAJ!

Kupując jednocześnie więcej książek na moich aukcjach

OSZCZĘDZASZ!

Za wszystkie zakupione książki zapłacisz jeszcze mniej!

  

 

 

 

 

 

 

 

ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA INNE -----MOJE AUKCJE-----

 GDZIE ZNAJDZIESZ WIELE CIEKAWYCH NOWYCH KSIĄŻEK

SUPER CENACH!!!

  

  

SZUKASZ NOWEJ DOBREJ KSIĄŻKI?

 W ATRAKCYJNEJ CENIE?

  ZNAJDZIESZ JĄ NA MOICH AUKCJACH NA ALLEGRO!



  

 

  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

 

UWAGA!!!

Książkę wysyłam NATYCHMIAST! po otrzymaniu zapłaty

lub


Serdecznie zapraszam!