PAMIĘTAJ!!!
Książka jest NOWA stan IDEALNY!
Pokrywam wszelkie koszty dostarczenia książki do Ciebie!
PŁACISZ TYLKO CENĘ KUP TERAZ!
ABSOLUTNY HIT!!!
Książka Nowa, stan IDEALNY!!!
Podstawy żywienia klinicznegoTytuł org.: Basics in Clinical NutritionRedaktor naukowy: Luboš SobotkaStron: 496ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00388Wydanie: 1Oprawa: miękkaFormat: B5
Data wydania: 2008
Leczenie żywieniowe odrywa ogromną rolę w opiece nad pacjentem. W celu upowszechnienia żywienia klinicznego w szerokiej działalności lekarskiej, a także poprawy standardów tego leczenia, niezbędne jest odpowiednie kształcenie. Książka pozwala czytelnikowi uzyskać podstawowe informacje dotyczące żywienia klinicznego, a także zapoznać się z najnowszą wiedzą naukową i doświadczeniem klinicznym wszystkich współautorów. Jest podstawą wszelkich działań edukacyjnych Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN). Omówiono w niej: niedożywienie, fizjologię i biochemię żywienia, substraty stosowane w żywieniu pozajelitowym i dojelitowym, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe, monitorowanie leczenia żywieniowego, leczenie żywieniowe dostosowane do choroby oraz powikłania leczenia żywieniowego.
Spis treści
Podstawowe zasady żywienia Równowaga energetyczna i białkowa Skład ciała i jego pomiary Rozpoznawanie niedożywienia - badania przesiewowe i ocena pogłębiona Wpływ niedożywienia na funkcje fizjologiczne Przekarmianie - konsekwencje czynnościowe i kliniczne Epidemiologia zaburzeń odżywienia Zapotrzebowanie żywieniowe ludzi zdrowych w spoczynku i podczas wysiłkuFizjologia i biochemia żywienia Łaknienie i jego kontrola Metabolizm energii Metabolizm węglowodanów Metabolizm tłuszczów Metabolizm białek i aminokwasów Woda i elektrolity w zdrowiu i podczas choroby Funkcja fizjologiczna i stany niedoborowe pierwiastków śladowych Funkcje fizjologiczne i stany niedoborów witamin Głodzenie proste i stresowe Uraz i posocznica Odpowiedź metaboliczna na niedotlenienieOrganizacja i aspekty prawne Organizacja leczenia żywieniowego Aspekty etyczne i prawneSubstraty stosowane w żywieniu pozajelitowym Źródła energii Węglowodany Tłuszcze Białka i aminokwasy Woda i elektrolity w czasie leczenia żywieniowego Pierwiastki śladowe i witaminy w żywieniu pozajelitowym i dojelitowym Włókna pokarmowe i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe Immunożywienie Rola czynników przeciwutleniających w leczeniu żywieniowym Substraty specjalne w żywieniu pozajelitowymŻywienie drogą przewodu pokarmowego Wskazania i przeciwwskazania do żywienia drogą przewodu pokarmowego Metody podawania żywienia do przewodu pokarmowego Podawanie żywienia jelitowego przez zgłębnik Sprzęt stosowany z żywieniu dojelitowym Diety stosowane w żywieniu dojelitowym Diety przemysłowe Powikłania żywienia drogą przewodu pokarmowegoŻywienie pozajelitowe Sposoby podawania żywienia pozajelitowego Systemy żywienia pozajelitowego Mieszaniny przeznaczone do żywienia pozajelitowego Leki a mieszaniny odżywcze Powikłania metaboliczne żywienia pozajelitowegoMonitorowanie leczenia żywieniowego Monitorowanie kliniczne Niektóre pomiary laboratoryjne dotyczące odpowiedzi na leczenie żywieniowe Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome, szok pokarmowy)Leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych Leczenie żywieniowe w stanie ciężkiego niedożywienia Żywienie w okresie okołooperacyjnym Leczenie żywieniowe ciężko chorych i pacjentów z posocznicą Leczenie żywieniowe po urazie Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit Leczenie żywieniowe w chorobach wątroby Leczenie żywieniowe w chorobach nerek Leczenie żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki Leczenie żywieniowe w wypadku przetoki przewodu pokarmowego Leczenie żywieniowe po rozległym wycięciu jelita (zespół krótkiego jelita) Leczenie żywieniowe chorych na cukrzycę Żywienie osób w wieku podeszłym Leczenie żywieniowe chorych oparzonych Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych Zespół wyniszczenia - rola środków antykachektycznych Choroba popromienna jelit Żywienie w AiDS Żywienie w chorobach układu krążenia i układu oddechowego Terapia żywieniowa w schorzeniach neurologicznych Leczenie żywieniowe kobiet w ciąży Leczenie żywieniowe w neonatologii Leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży Sztuczne żywienie w warunkach domowych
Źródło: PZWL
SUPER HIT!!!
NIEZBĘDNA DLA KAŻDEGO LEKARZA !!!
Książka jest NOWA stan IDEALNY.
Wraz z każdą przesyłką otrzymasz PARAGON FISKALNY.
Na życzenie wystawiam Fakturę VAT.
Wysyłka GRATIS!
Książki ZAWSZE wysyłam w BARDZO BEZPIECZNYM OPAKOWANIU!!!
Oczywiście istnieje możliwość osobistego odbioru w Bielsku-Białej.
Serdecznie zapraszam do licytacji gwarantując rzetelną i szybką realizacę.
PAMIĘTAJ! Kupując jednocześnie więcej książek na moich aukcjach OSZCZĘDZASZ! Za wszystkie zakupione książki zapłacisz jeszcze mniej!
PAMIĘTAJ!
Kupując jednocześnie więcej książek na moich aukcjach
OSZCZĘDZASZ!
Za wszystkie zakupione książki zapłacisz jeszcze mniej!
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA INNE -----MOJE AUKCJE-----
GDZIE ZNAJDZIESZ WIELE CIEKAWYCH NOWYCH KSIĄŻEK
W SUPER CENACH!!!
SZUKASZ NOWEJ DOBREJ KSIĄŻKI?
W ATRAKCYJNEJ CENIE?
ZNAJDZIESZ JĄ NA MOICH AUKCJACH NA ALLEGRO!
UWAGA!!!Książkę wysyłam NATYCHMIAST! po otrzymaniu zapłaty
lub Serdecznie zapraszam!
lub
Serdecznie zapraszam!