Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Podstawy żywienia klinicznego

07-03-2012, 23:49
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 70.30 zł     
Użytkownik Medyczne
numer aukcji: 2105792569
Miejscowość Warszawa
Zostało sztuk: 2    Wyświetleń: 15   
Koniec: 08-03-2012 05:46:37
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Książki Medyczne :: Księgarnia medyczna - Warszawa

Regulamin
1) Jeżeli nie chcesz kupić, nie licytuj!

2) Wszystkie książki są nowe. Tylko najnowsze wydania, prosto od wydawcy.

3) Książki zazwyczaj wysyłam w ciągu 24h-72h od zaksięgowania wpłaty,lub wybrania formy płatności za pobraniem.

4) Do każdej zakupionej pozycji otrzymasz fakturę Vat.

Zapraszam serdecznie.


PRZEDMIOTEM LICYTACJI
JEST NOWA KSIĄŻKA:
Podstawy żywienia klinicznego

Podstawy żywienia klinicznego


  • Wydawnictwo:pzwl
  • Wymiary: 164 x 234 mm
  • Ilość stron:496
  • ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00388

Leczenie żywieniowe odrywa ogromną rolę w opiece nad pacjentem. W celu upowszechnienia żywienia klinicznego w szerokiej działalności lekarskiej, a także poprawy standardów tego leczenia, niezbędne jest odpowiednie kształcenie.
Książka pozwala czytelnikowi uzyskać podstawowe informacje dotyczące żywienia klinicznego, a także zapoznać się z najnowszą wiedzą naukową i doświadczeniem klinicznym wszystkich współautorów. Jest podstawą wszelkich działań edukacyjnych Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN).
Omówiono w niej: niedożywienie, fizjologię i biochemię żywienia, substraty stosowane w żywieniu pozajelitowym i dojelitowym, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe, monitorowanie leczenia żywieniowego, leczenie żywieniowe dostosowane do choroby oraz powikłania leczenia żywieniowego.

  1. Podstawowe zasady żywienia
    • Równowaga energetyczna i białkowa
    • Skład ciała i jego pomiary
    • Rozpoznawanie niedożywienia - badania przesiewowe i ocena pogłębiona
    • Wpływ niedożywienia na funkcje fizjologiczne
    • Przekarmianie - konsekwencje czynnościowe i kliniczne
    • Epidemiologia zaburzeń odżywienia
    • Zapotrzebowanie żywieniowe ludzi zdrowych w spoczynku i podczas wysiłku
  1. Fizjologia i biochemia żywienia
    • Łaknienie i jego kontrola
    • Metabolizm energii
    • Metabolizm węglowodanów
    • Metabolizm tłuszczów
    • Metabolizm białek i aminokwasów
    • Woda i elektrolity w zdrowiu i podczas choroby
    • Funkcja fizjologiczna i stany niedoborowe pierwiastków śladowych
    • Funkcje fizjologiczne i stany niedoborów witamin
    • Głodzenie proste i stresowe
    • Uraz i posocznica
    • Odpowiedź metaboliczna na niedotlenienie
  1. Organizacja i aspekty prawne
    • Organizacja leczenia żywieniowego
    • Aspekty etyczne i prawne
  1. Substraty stosowane w żywieniu pozajelitowym
    • Źródła energii
    • Węglowodany
    • Tłuszcze
    • Białka i aminokwasy
    • Woda i elektrolity w czasie leczenia żywieniowego
    • Pierwiastki śladowe i witaminy w żywieniu pozajelitowym i dojelitowym
    • Włókna pokarmowe i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe
    • Immunożywienie
    • Rola czynników przeciwutleniających w leczeniu żywieniowym
    • Substraty specjalne w żywieniu pozajelitowym
  1. Żywienie drogą przewodu pokarmowego
    • Wskazania i przeciwwskazania do żywienia drogą przewodu pokarmowego
    • Metody podawania żywienia do przewodu pokarmowego
    • Podawanie żywienia jelitowego przez zgłębnik
    • Sprzęt stosowany z żywieniu dojelitowym
    • Diety stosowane w żywieniu dojelitowym
    • Diety przemysłowe
    • Powikłania żywienia drogą przewodu pokarmowego
  1. Żywienie pozajelitowe
    • Sposoby podawania żywienia pozajelitowego
    • Systemy żywienia pozajelitowego
    • Mieszaniny przeznaczone do żywienia pozajelitowego
    • Leki a mieszaniny odżywcze
    • Powikłania metaboliczne żywienia pozajelitowego
  1. Monitorowanie leczenia żywieniowego
    • Monitorowanie kliniczne
    • Niektóre pomiary laboratoryjne dotyczące odpowiedzi na leczenie żywieniowe
    • Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome, szok pokarmowy)
  1. Leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych
    • Leczenie żywieniowe w stanie ciężkiego niedożywienia
    • Żywienie w okresie okołooperacyjnym
    • Leczenie żywieniowe ciężko chorych i pacjentów z posocznicą
    • Leczenie żywieniowe po urazie
    • Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit
    • Leczenie żywieniowe w chorobach wątroby
    • Leczenie żywieniowe w chorobach nerek
    • Leczenie żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki
    • Leczenie żywieniowe w wypadku przetoki przewodu pokarmowego
    • Leczenie żywieniowe po rozległym wycięciu jelita (zespół krótkiego jelita)
    • Leczenie żywieniowe chorych na cukrzycę
    • Żywienie osób w wieku podeszłym
    • Leczenie żywieniowe chorych oparzonych
    • Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych
    • Zespół wyniszczenia - rola środków antykachektycznych
    • Choroba popromienna jelit
    • Żywienie w AiDS
    • Żywienie w chorobach układu krążenia i układu oddechowego
    • Terapia żywieniowa w schorzeniach neurologicznych
    • Leczenie żywieniowe kobiet w ciąży
    • Leczenie żywieniowe w neonatologii
    • Leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży
    • Sztuczne żywienie w warunkach domowych