Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Podstawy żywienia i dietoterapia [nowa]

28-02-2012, 15:55
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 143.10 zł     
Użytkownik TechBook
numer aukcji: 2030967126
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 17   
Koniec: 31-01-2012 14:49:16
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Podstawy żywienia i dietoterapia

Wydawnictwo:Urban & Partner
Wymiary: 190 x 260 mm
Ilość stron:694
ISBN: [zasłonięte]978-8309-361-1
Wymiary: 190 x 260 mm
Rok wydania: 2011
Opis:

Podręcznik jest skierowany przede wszystkim do studentów dietetyki oraz kierunków pokrewnych, praktykujących dietetyków, lekarzy wszystkich specjalności medycznych oraz innych pracowników służby zdrowia zajmujących się żywieniem ludzi zdrowych, profilaktyką i leczeniem zaburzeń odżywiania.

W publikacji:

- fachowa i aktualna wiedza z zakresu żywienia i dietetyki oparta na badaniach naukowych
- zalecenia, zasady postępowania oraz porady żywieniowe dla osób zdrowych i chorych
- leczenie dietetyczne cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, nerek i nowotworów
- profilaktyka i leczenie otyłości
- ciekawe opisy przypadków, wskazówki dydaktyczne, pytania sprawdzające
- tabele, ryciny i zestawienia ułatwiające zrozumienie i zapamiętanie przekazywanych treści



Spis treści:

Część 1. Nauka o żywieniu i chorobie
Rozdział 1. Żywienie w wymiarze społecznym
Rozdział 2. Węglowodany, białka i tłuszcze: makroskładniki energetyczne w zbilansowanych posiłkach
Rozdział 3. Mikroskładniki w zbilansowanych posiłkach: witaminy, minerały i fitozwiązki
Rozdział 4. Trawienie, wchłanianie oraz przemiana materii w zdrowiu i w chorobie
Część 2. Choroby ostre i przewlekłe
Rozdział 5. Insulinooporność i zespół metaboliczny
Rozdział 6. Otyłość i redukcja masy ciała
Rozdział 7. Choroby układu sercowo-naczyniowego
Rozdział 8. Cukrzyca
Rozdział 9. Choroby nerek
Rozdział 10. Znaczenie żywienia w prewencji i leczeniu chorób nowotworowych
Część 3. Problemy w promocji zdrowia i terapii chorób w różnych okresach życia
Rozdział 11. Żywienie matki i niemowlęcia w zdrowiu i w chorobie
Rozdział 12. Problematyka wzrostu i rozwoju w promowaniu zdrowia
Rozdział 13. Żywienie osób dorosłych
Rozdział 14. Zagadnienia związane ze zdrowiem publicznym w kontekście żywienia w perspektywie krajowej i międzynarodowej
Rozdział 15. Opieka żywieniowa w systemie opieki zdrowotnej

Zobacz nasze pozostałe aukcje

Dodaj nas do ulubionych sprzedawców

Zapraszam serdecznie.