Podpiwek - smak dzieciństwa. Dlaczego pamiętamy smak podpiwku jako słodki? Dlatego, że jako dzieci dostawaliśmy go do picia nie w pełni przefermentowany. Dorośli raczyli się nim już wtedy kiedy fermentacja została zakończona i miał 2-3% alkoholu.
Sposób przygotowania:
Do 5l garnka wklej 4l wody, zagotuj, wsyp zawartość torebki do gotującej wody, intensywnie wymieszaj. Bardzo delikatnie gotuj od czasu do czasu mieszając.
Czas gotowania:
minimalny to 10 min, maksymalny to 30min. Intensywność goryczki chmielowej zależy od czasu gotowania: 10 min słaba, 30 min mocna.
Po zakończeniu gotowania przecedź przez gęste sito lub gazę/płótno. Do przecedzonego roztworu dodaj i wymieszaj do rozpuszczenia 500-750g cukru. Wlej do naczynia, uzupełnij wodą do 10-15l, gdy temp. nastawu osiągnie poniżej 300C zadaj drożdże.
Sposób 1:
po 24h zamieszaj i wlej do lekko „zgniecionych” butelek PET, zostawiając min 10cm wolnej przestrzeni w butelce. Zakręć, pozostaw w ciepłym miejscu aż butelki staną się „twarde”. Natychmiast przenieś butelki do lodówki, podpiwek jest gotowy do spożycia po 24h po schłodzeniu. UWAGA! Metoda ta powoduje duże ciśnienie w butelkach, należy je ostrożnie otwierać.
Sposób 2:
Fermentor/naczynie zakryj pokrywą z rurką fermentacyjną. Fermentacja powinna zakończyć się po 7 dniach. Objawem, zakończonej fermentacji jest brak wydobywającego się CO2.
Do czystych butelek dodaj 5g cukru na 0,5l butelkę. Wlej podpiwek do butelek, zakręć/zakapsluj, energetycznie zamieszaj butelką i odstaw na 3 dni w temp. pokojowej. Następnie przenieś do chłodnego pomieszczenia lub lodówki. Podpiwek jest gotowy do spożycia po 24h po schłodzeniu.
Gwarantujemy, że wykonanie podpiwka wg sposobu 2 nie będzie powodowało wybuchania butelek, a trwałość i walory smakowe w szklanej butelce zostaną zachowane nawet rok.
Jeśli będziesz używał drożdży Gozdawa POK V, należy je uwodnić w 100-200ml wody o temp. 30oC na pół godziny przed zdaniem do fermentora/naczynia.