Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Podpiwek Staropolski Gozdawa Piwo Domowe

20-09-2014, 0:26
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 5 zł     
Użytkownik piwoszarnia
numer aukcji: 4533995695
Miejscowość ŁÓDŹ
Zostało sztuk: 20    Wyświetleń: 21   
Koniec: 20-09-2014 00:25:56
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Piwoszarnia Marcin Owczarek

ul Zbożowa 2/20

91-844 Łódź

e-mail: [zasłonięte]@piwoszarnia.pl

tel: 508-[zasłonięte]-153

Wpłata na konto - 18 zł
Za pobraniem - 27 zł
Nadanie w paczkomacie od 10zł
List ekonomiczny 5,2 zł
List priorytetowy 6 zł
List polecony ekonomiczny 7 zł
List polecony priorytetowy 8 zł
Paczka pocztowa ekonomiczna 11 zł
Paczka pocztowa piorytetowa 13 zł
Listy zwykłe wysyłamy na odpowiedzialność kupującego

Numer konta, na które należy wpłacać pieniążki za kupione przedmioty:

Alior Bank SA Warszawa
51 2490 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0050000 [zasłonięte] 913486

Piwoszarnia Marcin Owczarek
ul Zbożowa 2/20
91-844 Łódź

W tytule przelewu proszę o podanie swojego !!! NICKU z allegro !!!



Odbiór osobisty tylko po
wcześniejszym uzgodnieniu pod
numerem telefonu
508-[zasłonięte]-153


Opakowanie zawiera:

żyto, cykoria, burak cukrowy,
polski chmiel goryczkowy

Waga: 200g


Podpiwek - smak dzieciństwa. Dlaczego pamiętamy smak podpiwku jako słodki? Dlatego, że jako dzieci dostawaliśmy go do picia nie w pełni przefermentowany. Dorośli raczyli się nim już wtedy kiedy fermentacja została zakończona i miał 2-3% alkoholu.

Sposób przygotowania:

Do 5l garnka wklej 4l wody, zagotuj, wsyp zawartość torebki do gotującej wody, intensywnie wymieszaj. Bardzo delikatnie gotuj od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania:

minimalny to 10 min, maksymalny to 30min. Intensywność goryczki chmielowej zależy od czasu gotowania: 10 min słaba, 30 min mocna. Po zakończeniu gotowania przecedź przez gęste sito lub gazę/płótno. Do przecedzonego roztworu dodaj i wymieszaj do rozpuszczenia 500-750g cukru. Wlej do naczynia, uzupełnij wodą do 10-15l, gdy temp. nastawu osiągnie poniżej 300C zadaj drożdże.

Sposób 1:

po 24h zamieszaj i wlej do lekko „zgniecionych” butelek PET, zostawiając min 10cm wolnej przestrzeni w butelce. Zakręć, pozostaw w ciepłym miejscu aż butelki staną się „twarde”. Natychmiast przenieś butelki do lodówki, podpiwek jest gotowy do spożycia po 24h po schłodzeniu. UWAGA! Metoda ta powoduje duże ciśnienie w butelkach, należy je ostrożnie otwierać.

Sposób 2:

Fermentor/naczynie zakryj pokrywą z rurką fermentacyjną. Fermentacja powinna zakończyć się po 7 dniach. Objawem, zakończonej fermentacji jest brak wydobywającego się CO2. Do czystych butelek dodaj 5g cukru na 0,5l butelkę. Wlej podpiwek do butelek, zakręć/zakapsluj, energetycznie zamieszaj butelką i odstaw na 3 dni w temp. pokojowej. Następnie przenieś do chłodnego pomieszczenia lub lodówki. Podpiwek jest gotowy do spożycia po 24h po schłodzeniu.

Gwarantujemy, że wykonanie podpiwka wg sposobu 2 nie będzie powodowało wybuchania butelek, a trwałość i walory smakowe w szklanej butelce zostaną zachowane nawet rok.

Jeśli będziesz używał drożdży Gozdawa POK V, należy je uwodnić w 100-200ml wody o temp. 30oC na pół godziny przed zdaniem do fermentora/naczynia.









gozdawa podpiwek
gozdawa podpiwek
Zalecane drożdże do Podpiwka POK V
gozdawa podpiwek