Kilka słów o nas:
Jesteśmy legalnie działającą firmą, na wszystkie zakupy wystawiamy paragon lub na życzenie Faktura Vat.
Naszą pasją jest wszystko co możemy wytworzyć domowymi sposobami, prawie tak jak robili to nasi przodkowie. Od lat poszerzamy swoje zainteresowania i ulepszamy technologie tworzenia naszych specjałów. Samodzielnie wytwarzamy wina, piwa, miody pitne, nalewki, wódki smakowe, pieczemy chleb, wędzimy wędliny domowe, robimy domowe przetwory i sery. Oprócz tego uprawiamy ogród, skąd bierzemy wiele produktów, do tego nasze hobby to też wędkarstwo i akwarystyka.
Przedmioty zakupione na wszystkich naszych aukcjach pakujemy w jedną paczkę.
Przy każdym przedmiocie staramy się podawać jego wagę i koszty całkowite można sobie obliczyć wg cennika. W razie wątpliwości proszę o kontakt w celu określenia kosztów przesyłki.
Podpiwek Staropolski GOZDAWA waga 200g
Legenda smaków dzieciństwa-
podpiwek.Naturalna mieszanka składników do domowej produkcji podpiwka.
skład: żyto, cykoria, burak cukrowy, polski chmiel goryczkowy.
Sposób przygotowania: W 5 l garnku zagotować 4 l wody, dodać zawartość torebki , wymieszać. Gotować przez min. 10 minut/max 30 min.
Intensywność goryczki zależy od czasu gotowania - 10 min słaba, 30 min mocna.
Po zakończeniu gotowania napój przecedzić, następnie dodać 500-750 g cukru.
Wlać do naczynia, uzupełnić wodą do 10-15 l. Gdy temperatura nastawu będzie niższa niż 30 *C dodać drożdże.
1.Klasyczny sposób : po 24 godzinach wymieszać i wlac do plastikowych, lekko zgniecionych butelek , pozostawiając min 10 cm wolnej przestrzeni w butelce.
Zakręcić, pozostawić w ciepłym miejscu , aż butelki staną się "twarde". Wstawić butelki do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego
czasu podpiwek jest gotowy do spożycia. UWAGA - butelki nalezy otwierać ostroznie, gdyż butelki mają wysokie ciśnienie.
2. Naczynie / fermentator zakryć pokrywą z rurką fermentacyjną. Fermentacja powinna trwać 7 dni, objawem zakończenia fermentacji
jest brak wydobywającego się CO2.
Do czystych 0,5l butelek dodać po 5g cukru, porozlewać do nich podpiwek. Zakręcić / zakapslować, energicznie zamieszać
butelką, odstawić na 3 dni w temperaturze pokojowej. Następnie przenieść podpiwek do chłodnego miejsca lub lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie podpiwek jest gotowy do spożycia.
3. Przepis na „Plebejski Porter”.
4 opakowania „Podpiwka Staropolskiego”, 2 kg cukru, 7 g drożdży porterowych, 25 litrów wody.
Fermentować 2 tygodnie. Reszta jak w instrukcji Podpiwka Staropolskiego.
Na innej naszej aukcji KWAS CHLEBOWY !!! POLECAMY !!!
PRODUKT WOLNY OD GMO