Witamy serdecznie na naszej aukcji.
Mamy nadzieję, że nasze wieloletnie doświadczenie będzie bardzo przydatne dla Państwa.
Gorąco zachęcamy do zapoznania się z naszą oferta..
MAXAFERM
Bioregulator fermentacji, pożywka.
Mieszanka dezaktywowanych drożdży, tiaminy i soli amonowych dodawana w końcowej fazie fermentacji.
Częstym problemem końcowej fazy fermentacji jest jej spowolnienie lub zatrzymanie między innymi z powodu:
· Braku substancji odżywczych drożdży,
· Znaczących zmian temperatury,
· Obecności inhibitorów (pestycydy, kwasy tłuszczowe).
Dodanie MAXAFERM ze składnikami odżywczymi (tiamina i sole amonowe) stymuluje metabolizm drożdży.
Dezaktywowane drożdże są źródłem przyswajalnego azotu, seroli i długo-łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które odżywiają drożdże aktywne, unieszkodliwiają też inhibitory.
Fermentacja alkoholowa z dodatkiem MAXAFERM:
· Przebiega szybciej i przy większym stopniu odfermentowania cukru.
· Działanie MAXAFERM w środkowej fermentacji daje lepsze rezultaty i podnosi wydajność drożdży.
SPOSÓB UŻYCIA:
W celu zapobiegania spowolnienia fermentacji:
· Dodać MAXAFERM w czasie środkowej fermentacji,
· Rozpuścić w małej ilości wina i wlać do fermentatora,
· Napowietrzyć nastaw,
· Dawkowanie 15-20g/50l
W celu powtórnego rozpoczęcia fermentacji:
· Przed dodaniem MAXAFERM nastaw poddać sulfitacji* w celu jego wyjałowienia,
· Zaszczepić nastaw drożdżami.
· Dawkowanie 20-25g/50l nie przekroczyć 30g/50l
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu 5-15 ºC
Waga 20g ± 1g
*SULFITACJA – siarkowanie polega na wprowadzeniu do moszczu lub wina pewnej ilości gazowanego SO2 kwasu siarkowego lub jego soli.
Wprowadzenie kwasu siarkowego do moszczu hamuje rozwój dzikich drożdży, nie działa na szlachetne szczepy. W nowoczesnym winiarstwie sulfitacja ma wielostronne zastosowanie, reguluje czystość przebiegu fermentacji, dezynfekuje beczki i utrwala wina. Już od czasów starożytnych jest stosowany w winiarstwie jako środek odkażający i konserwujący.
Do siarkowanych nastawów powinniśmy używać kolumny katalitycznej.
Przy wpłacie na konto LIST POLECONY (50g-100g) koszt wysyłki 1 paczka:
ekonomiczny 4,20 zł
priorytetowa 5,20 zł
Przy wpłacie na konto LIST POLECONY (100g-350g) koszt wysyłki 2-6 paczek:
ekonomiczny 4,50 zł
priorytetowa 5,70 zł
Przy wpłacie na konto LIST POLECONY (350g-500g) koszt wysyłki 7-9 paczek:
ekonomiczny 5,10 zł
priorytetowa 6,20 zł
Po wpłacie na konto koszt wysyłki 1-19 paczek: (do 1kg)
ekonomiczna 9,5zł
priorytetowa 11zł
Koszt przesyłki za pobraniem 1-9 paczek: (do 0,5kg)
ekonomiczna 10,50zł
priorytetowa 13,50zł
Koszt przesyłki za pobraniem 10-19 paczek: (do 1kg)
ekonomiczna 12,50zł
priorytetowa 15,50zł
W aukcjach łączonych koszty przesyłek na stronie "o mnie".
Dziękujemy i zapraszamy do odwiedzania naszych pozostałych aukcji.