Do prawidłowego rozwoju drożdże winiarskie poza źródłem cukru potrzebują, także związków azotowych i fosforowych, w które ubogie są owoce naszego klimatu.Ze względu na ten fakt domowi winiarze powinni posiłkować się gotowymi zestawami pożywek zawierającymi te związki.
Opis produktu:
W ofercie dostępne są trzy rodzaje pożywek:
Pożywka do drożdży winiarskich
- jest to pożywka mineralna, której głównym składnikiem jest fosforan diamonowy. Pakowana po 10 g wystarcza na 25 l nastawu.
Pożywka do drożdży winiarskich z witaminą B1
- Zawiera oprócz fosforanu diamonowego dodatek witaminy B1 (tiaminy) oraz dekstryn wiążących substancje toksyczne dla drożdży. Witamina B1stymuluje wzrost drożdży i jest silnym aktywatorem fermentacji.Pakowana po 10 g wystarcza na 25 l nastawu.
Pożywka do drożdży winiarskich KOMBI
- zawiera oprócz fosforanu diamonowego i witaminy B1, preparaty ścian komórkowych drożdży,które stanowią specyficzne uzupełnienie pożywek, zarówno o charakterze cukrowym jak i związków azotowych. Ściany komórkowe wykazują zdolność adsorbowania substancji hamujących fermentację,między innymi kwasów tłuszczowych. Innymi słowy dodatkowa obecność w pożywce szczątkowych ścian komórkowych bardzo ułatwia fermentację, gdyż przyśpiesza namnażanie się drożdży.Pożywka pakowana po 7 g wystarcza na 25 l nastawu.
Użytkowanie
Przed dodaniem do nastawu odpowiednią ilość pożywki zaleca się rozpuścić w 1/4 szkl. wody.
Pożywki dla drożdży można dodawać jednorazowo na początku fermentacji (równocześnie z drożdżami). Coraz częściej proponuje się jednak by pożywki, dodawać w trzech równych porcjach; pierwszą - na początku fermentacji, drugą - po 3 – 5dniach, trzecią po 10 dniach fermentacji.
W czasie magazynowania pożywki należy chronić przed wilgocią.
Reasumując,dzięki dodaniu pożywek do nastawu, uzyskuje się:
-odpowiednie namnożenie drożdży,
-szybkie rozpoczęcie fermentacji,
-pełne odfermentowanie cukru zawartego w owocach i dodanego w czasie produkcji wina.
Charakterystyka produktów:
Produkt posiada atest PZH (Państwowy Zakład Higieny)dopuszczający go do kontaktu z produktami spożywczymi. Związki zawarte w pożywkach są wykorzystywane całkowicie przez drożdże w czasie ich namnażania, a więc nie istnieje obawa ( jeśli będą zachowane zalecane dawki ), że spowodują one zmiany smaku i aromatu wina. Nie mają wypływu na zdrowie człowieka.
ZAPRASZAMY NA NASZE INNE AUKCJE Z
POŻYWKAMI
KLIKNIJ I SPRAWDŹ INNE POŻYWKI