Do prawidłowego rozwoju drożdżewiniarskie poza źródłem cukru potrzebują, także związkówazotowych i fosforowych, w które ubogie są owoce naszego klimatu.Ze względu na ten fakt domowi winiarze powinni posiłkować sięgotowymi zestawami pożywek zawierającymi te związki.
Opisproduktu:
W ofercie dostępne są trzy rodzajepożywek:
Pożywka do drożdży winiarskich
- jestto pożywka mineralna, której głównym składnikiem jest fosforandiamonowy. Pakowana po 10 g wystarcza na 25 l nastawu.
Pożywkado drożdży winiarskich z witaminą B1
- Zawiera opróczfosforanu diamonowego dodatek witaminy B1 (tiaminy) oraz dekstrynwiążących substancje toksyczne dla drożdży. Witamina B1stymuluje wzrost drożdży i jest silnym aktywatorem fermentacji.Pakowana po 10 g wystarcza na 25 l nastawu.
Pożywka dodrożdży winiarskich KOMBI
- zawiera oprócz fosforanudiamonowego i witaminy B1, preparaty ścian komórkowych drożdży,które stanowią specyficzne uzupełnienie pożywek, zarówno ocharakterze cukrowym jak i związków azotowych. Ściany komórkowewykazują zdolność adsorbowania substancji hamujących fermentację,między innymi kwasów tłuszczowych. Innymi słowy dodatkowaobecność w pożywce szczątkowych ścian komórkowych bardzoułatwia fermentację, gdyż przyśpiesza namnażanie się drożdży.Pożywka pakowana po 7 g wystarcza na 25 lnastawu.
Użytkowanie
Przed dodaniem do nastawuodpowiednią ilość pożywki zaleca się rozpuścić w 1/4 szkl.wody.
Pożywki dla drożdży można dodawać jednorazowo napoczątku fermentacji (równocześnie z drożdżami). Coraz częściejproponuje się jednak by pożywki, dodawać w trzech równychporcjach; pierwszą - na początku fermentacji, drugą - po 3 – 5dniach, trzecią po 10 dniach fermentacji.
W czasiemagazynowania pożywki należy chronić przed wilgocią.
Reasumując,dzięki dodaniu pożywek do nastawu, uzyskuje się:
-odpowiednienamnożenie drożdży,
-szybkie rozpoczęciefermentacji,
-pełne odfermentowanie cukru zawartego wowocach i dodanego w czasie produkcji wina.
Charakterystykaproduktów:
Produkt posiada atest PZH (Państwowy Zakład Higieny)dopuszczający go do kontaktu z produktami spożywczymi. Związkizawarte w pożywkach są wykorzystywane całkowicie przez drożdże wczasie ich namnażania, a więc nie istnieje obawa ( jeśli będązachowane zalecane dawki ), że spowodują one zmiany smaku i aromatuwina. Nie mają wypływu na zdrowie człowieka.