Amerykańki blender miksuje produkty w szklanym kielichu. Wirujący w jego podstawie specjalnie wyprofilowany nóż, gwarantuje doskonałe wymieszanie składników z ich równoczesnym rozdrobnieniem.
Blender i mikser są znakomitą parą w kuchni. Wzajemnie dobrze się uzupełniają i zarazem dostosowują do siebie kolorami oraz stylistyką.
W blenderze KA można zrobić o wiele więcej - aksamitne, kremowe zupy, sosy i dipy, można kruszyć twardy ser peccorino do pesto, rozdrobnić orzechy, siekać bazylię i inne zioła, aby stworzyć pyszne pesto. Blendery kruszą lód.
Blender ma funkcję „miękkiego startu”, polegającą na tym, że na każdej prędkości startuje najpierw wolno, a chwilę potem dopiero osiąga docelową prędkość miksowania. Zapobiega to gwałtownemu podrywaniu się miksowanej substancji. Elektroniczny sterownik sam automatycznie synchronizuje właściwy pobór mocy na wybranej prędkości, w zależności od obciążenia.
Bardzo użyteczny jest tryb pulsacyjny ,,PULS,, funkcjonujący na każdej z prędkości. Przy tej opcji blender reaguje na naciśnięcie palcem przycisku wybranej prędkości i włącza się lub wyłącza natychmiast, gdy tego chcemy. W ten sposób można w każdej chwili dobrze kontrolować stopień zmiksowania produktów w przezroczystym kielichu.
Jak przystało na solidny amerykański produkt , podstawa blendera jest skonstruowana z metalu, a kielich jest duży i wykonany z hartowanego szkła. Korek zamykający otwór w pokrywie kielicha, jest jednocześnie miarką o pojemności 60 ml (jak to jest w zawodowych blenderach barmańskich), mogącą służyć do dozowania esencji, syropów i alkoholi.
Blender stoi na stabilnej, metalowej podstawie i jest wyposażony w szczelnie zamknięty kielich z miarką. Ma on specjalnie wyprofilowane ścianki wewnętrzne, co we współpracy z nożykiem o przemyślanym kształcie, powoduje wymuszenie krążenia płynu podczas miksowania. Płyn ten tworzy lej zasysający produkty z góry kielicha, kierując je wprost na ostrza. Zostają one tam rozbite, a następnie odrzucone siłą odśrodkową i przetransportowane znów do góry po ściankach kielicha, by tam zostać ponownie zassane. W efekcie powstaje idealnie homogeniczny produkt.
Panel sterowania z sześcioma prędkościami przyporządkowanymi poszczególnym rodzajom pracy jest łatwo czytelny dzięki wyraźnym piktogramom. Na każdej z tych prędkości blender może funkcjonować także w trybie pulsacyjnym.
Słabym elementem wszystkich blenderów jest sprzęgło które stanowi przeniesienie napędu z silnika na ostrza kielicha (łączące podstawę z kielichem), które w blenderach o niskiej jakości jest elementem najczęściej awaryjnym, lecz za wyjątkiem tego blendera gdzie jest ono wzmocnione metalową zębatką i usytuowaną tak, żeby zminimalizować jego awaryjność do zera!