Jagody
życia
Cytryniec
chiński
Schisandra chinensis
Cytryniec Chiński jest ciekawym, wieloletnim pnączem o
właściwościach
leczniczych.Występuje również pod nazwami: Wu Wei Zi,
O Mi Cha, Shizandra, Magnolia wine.
Jest to roślina
odporna na mrozy
wytrzymująca do ponad -30 stopni, osiągająca wysokość do około 12
metrów
(1m rocznie), występująca w wielu regionach Chin, Korei, Japonii i
Rosji.
Łodygi Cytryńca o średnicy 1-2 cm, wijące się i giętkie wspinając się
obrastają
drzewa i krzewy lub ścielą się na podłożu. Ciemnozielone liście z
czerwonymi
ogonkami o kształcie eliptycznym wyrastają z brązowych pędów
dając
atrakcyjny wygląd tej roślinie. Jesienią liście wybarwiają się na
żółto.
Cytryniec należy do roślin
rozdzielnopłciowych, to znaczy, że na tej samej
roślinie
występują jednocześnie kwiaty
żeńskie
i męskie. Kwiaty są drobne,
koloru
białego,czasem o odcieniu różowym
lub
kremowym,
pojawiają się na przełomie
maja i czerwca. Cytryniec owocuje
od połowy sierpnia
do połowy września,
pokrywając się gronami jaskrawo
czerwonych, bardzo efektownych jagód
o średnicy ok. 6 - 8 mm, zazwyczaj zawierającymi 10-40 owoców.
Cytryniec chiński a zwłaszcza jego jagody, należą do grupy ziół
mających
szczególnie znaczenie w tradycyjnej medycynie Chińskiej, stosowane
od czasów
najwcześniejszych dynastii, były niezwykle cenione dzięki zdolności
do
przedłużenia zdrowego i młodego wyglądu. Chińczycy powiadają, że w
ciągu 100
dni stosowania Wu Wei Zi - krew zostaje oczyszczona, powraca
młodzieńczy
wygląd i ostrość wzroku, a wszystko to dzięki specyficznemu
wpływowi
substancji tonizującej i wzmacniającej, która zawarta jest w
owocach, liściach
i korze - czyli schizandry - wspomagającej detoksyfikację
i regenerację wątroby.
Regularne picie herbaty z cytryńca ma wywierać bardzo pozytywny wpływ
na
zdrowie psychiczne, poprawiając dobre samopoczucie, wzrost energii
oraz ostrość myślenia.
Przepis na leczniczą
herbatkę:
Herbata z suszonych jagód posiada wspaniały, aromatyczny smak, można
ją
parzyć w termosie; 4 - 5 łyżeczek jagód zalać ( na ok. 15 min)
dwoma szklankami
wrzątku lub przygotować wywar wg. starej Chińskiej metody, czyli 2
do 4 łyżek
stołowych jagód zalać wodą ( 2 szklanki) i doprowadzić do
wrzenia,
kontynuować gotowanie na zmniejszonym ogniu do 12 minut. Jagody
można
parzyć kilkakrotnie, dopóki nie stracą koloru i
smaku.
Warunki uprawy:
-
łatwy w uprawie,
-
wymaga gleb świeżych, żyznych,
-
lubi stanowisko słoneczne i półcieniste,
-
jest mrozoodporny do -30stopni C,
- w ogrodach działkowych można go prowadzić na pergolach,
altanach
lub na
płotach albo stosować jako roślinę okrywową,
- prowadzić
należy podobnie jak winorośl, przeprowadzając cięcia
i formując roślinę,
aby wzmagać jej owocowanie i odpowiedni wzrost.
W naszej ofercie dorodne pnącza
ukorzenione w pojemnikach 2-litrowych.
Mają wysokość 50cm. Poniżej zdjęcie przykładowych
roślin w sezonie,
a obecnie jeszcze bez liści
!
Rośliny
w pojemnikach można sadzić od wiosny do jesieni (III- XI).
Dobrze
się przyjmą i nie przejdą okresu szoku związanego z uszkodzeniem
korzeni
i
zahamowaniem wzrostu po posadzeniu zwiazanego z odbudową systemu
korzeniowego.
Wczesnowiosenny termin sadzenia ma tę zaletę, że
sadzonki mają wydłużony
okres
na dobre przyjęcie się i zakorzenienie na stałym miejscu.
|
Wysyłka roślin odbywa się na naszą
odpowiedzialność !
Jeden koszt wysyłki niezależnie od ilości
zakupionych roślin!
Uwaga:
Sadzonki zaczynamy wysyłać pod koniec marca lub na początku kwietnia !!!
KOSZTY
WYSYŁKI |
PRZY WPŁACIE NA
KONTO |
PŁATNOŚĆ PRZY
ODBIORZE |
KURIER
K-EX |
20
zł |
25
zł |
ZAPRASZAMY
|