|
Owoce aktinidii cenione są ze względu
na doskonałe walory smakowe,
ale głównie za bardzo dużą zawartość
witamin i mikroelementów, dlatego nazywane są mianem „ bomby witaminowej”. Zawierają bardzo dużo witamin: C ,E, B ; ponadto potas, cynk, sód, pektyny, cukry.
Owoce zapobiegają:
przeziębieniom, ułatwiają leczenie grypy, zapobiegają wielu schorzeniom, działają kojąco na nerwy, oczyszczają organizm ludzki z toksyn, przeciwdziałają zmianom miażdżycowym, przeciwdziałają zaparciom. Po 2-3 latach uprawy z jednej rośliny można uzyskać kilkanaście kilogramów owoców.
Owoce są małe mają ok. 2,5 cm i można
je jeść ze skórką. Można je : suszyć, marynować, robić dżemy, nalewki. Aktinidia jest doskonała
dla osób palących, gdyż zawiera dużo witaminy E, która jest degradowana przez dym papierosowy.
Actinidia ma bardzo duże właściwości prozdrowotne:
owoce mają właściwości przeciwutleniające - usuwają wolne rodniki z organizmu, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym,wywołującym wiele chorób, posiadają właściwości bakteriostatyczne, zawarty w owocach enzym actinidin, wraz z licznymi drobnymi nasionami i błonnikiem spożywczym pomaga w trawieniu mięsa, regulując tym samym pracę układu pokarmowego, owoce zawierają tyle potasu co banany, zawierają więcej wapnia niż jabłka, ponadto zawierają dużo żelaza i magnezu, są bogatym źródłem związków fenolowych, karotenoidów i luteiny (zawierają jej najwięcej spośród owoców), są niskokaloryczne.
|