Placki ziemniaczane to bardzo prosta potrawa - mawiała Babcia Zosia. Wystarczy klika ziemniaków, cebula i dobra tarka. I właśnie o tę tarkę chodzi, że trzeba na niej ziemniaki zetrzeć i czasu sporo zmitrężyć. Postanowiłam ułatwić sobie życie. Przygotowałam placki zgodnie z recepturą mojej mamy Zosi, ale zamiast świeżych ziemniaków użyłam suszonych. Teraz to takie proste, wystarczy dodać trochę wody i ciasto gotowe. Życzę smacznego, Małgorzata Sysiak.
Mieszanka na placki ziemniaczane ze szpinakiem - składniki: ziemniaki suszone (min. 56%), skrobia ziemniaczana, cebula suszona, szpinak suszony (min. 4%), sól, czosnek suszony
Masa netto: 200 g (na około 12 placków)
Sposób przygotowania:
1. Zawartość torebki dokładnie wymieszaj z 200 ml wody. Możesz dodać 1 jajko.
2. Odstaw wszystko na 10 minut, aby ziemniaki napęczniały, a ciasto zgęstniało. Gdy ciasto jest za gęste dodaj jeszcze trochę wody.
3. Placki smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Rady Babci Zosi:
Placki ziemniaczane po usmażeniu zawsze odkładam na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki ze szpinakiem często podaję z jogurtem naturalnym zmiksowanym z serem pleśniowym lub po prostu ze śmietaną.