Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Piwowarstwo Domowe - Produkcja Piwa Win i Nalewek

25-01-2014, 23:58
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 25 zł     
Użytkownik taniejniema
numer aukcji: 3847004359
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 8   
Koniec: 25-01-2014 23:55:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

e-mail [zasłonięte]@o2.pl

polecony ekonomiczny 7 zł
polecony priorytet 8,50 zł
pobranie ekonomiczne 16 zł
pobranie priorytet 20 zł
odbiór osobisty  

Towar wysyłam 2 lub 3 razy w tygodniu

Poza okresami przedświątecznymi, w których przesyłki nadawane są codziennie

Polecam przesyłkę priorytetową. Kosztuje niewiele drożej a można być pewnym iż dotrze do Państwa bardzo szybko

SUPER CENA

Bestseller

 

Księga Domowych

Nalewek, Win, Miodów i Piwa

 

wybrał i opracował

Andrzej Żmuda

 

Wydawnictwo AD OCULOS

Warszawa-Rzeszów 2007

375 stron

format 19,5 x 12,5 cm

Oprawa miękka lakierowana

 

Nowa !!!

 

Przedmiotem aukcji jest Rewelacyjny Nowy wyczerpujący i przystępny profesjonalny poradnik  pt. "Księga Domowych Nalewek, Win, Miodów i Piwa". W książce zamieszczono nie tylko same przepisy czy sposoby przygotowania ale wiele zaskakujących opisów, rad i spostrzeżeń. Dotyczących nie tylko samej produkcji co niezbędnemu do niej sprzętowi, historii czy objaśnieniu mogących wydać się niejasnymi pojęć. Sporo jest tu też ciekawostek odnoszących się do składowania i przerabiania owoców, w tym również popularny wykład o zachodzących procesach chemicznych. Duża część (100 stron) publikacji poświęcona jest piwowarstwu z naciskiem na piwowarstwo domowe, a więc dziedzinie do tej pory raczej skąpo opisywanej w literaturze. Dział ten okraszony jest kilkunastoma czarno białymi fotografiami. W pozostałych częściach pracy znajduje się kilka bardzo przydatnych tabel. Wbrew pozorom nie jest to tylko książka dla ambitnych, ale dla wszystkich. Jako dodatek należy potraktować pełne humoru historyjki o obyczajach i wznoszonych toastach przez naszych przodków. Pozycja ta powinna obowiązkowo znaleźć się w biblioteczce każdego prawdziwego wielbiciela win, nalewek, miodów i piwa

Spis Treści:

Wino jest tak stare jak świat
Wina
jabłecznik * jabłkowe * gruszniak * gruszkowe * jarzębinowe * głożynowe * śliwkowe * tarninowe * wiśniowe * czereśniowe * czeremchowe * głogowe * malinowe * czernicowe * ostrężynowe * poziomkowe * agrestowe * porzeczkowe * żurawinowe * brusznicowe * borówkowe * morwowe * berberysowe czyli kwaśnicowe * bzowe * rzewieniowe * pomidorowe * brzozowe i klonowe * miodowe * mieszane * wina jasne * wina czerwone * stołowe z czerwonych porzeczek * deserowe z czerwonych porzeczek * z czarnych porzeczek * z białych porzeczek * z agrestu * z truskawek * z czarnych jagód * stołowe * z jeżyn * z czereśni * wytrawne z wiśni * z rabarbaru * z głogu * z jagód i czarnego bzu * z borówek czerwonych, łochyń i żurawin * z pomarańczy * specjalnie aromatyczne * piołunowe albo inaczej wermutowe * musujące * z żyta * z owoców świeżych * z rabarbaru II * z dzikiej róży i głogu * polewka winna z korzeniami, zupa winna z żółtkami
Miody
o miodzie i jego przetworach * wyrób miodów niesyconych * szczegółowy wyrób miodów niesyconych * szczegółowy wyrób miodów owocowych i win miodowych * wyrób miodów syconych * wyrób miodów owocowych syconych * wyborny miód biały * miód średni
Napoje z piwa i miodu
* piwo grzane * piwo miodowe * piwo z korzeniami * piwo z miodem * poncz na dobranoc
Miody raz jeszcze
miód pitny - dwójniak * miód pitny - trójniak * miód pitny - czwórniak * miód bernardyński półsłodki * miód bernardyński wytrawny * miód bez drożdży * miód ciemny * miód kapucyński * miód korzenny * miód kresowy * miód królewski * miód litewski * miód obozowy (dębniak) * miód polski zwany też ruskim * miód rosyjski * miód staropolski * miód żmudzki
Miody pitne owocowe
* agrestniak * maliniak * śliwiak * winogroniak * wiśniak * żurawiniak
Wina miodowe
wino miodowe z agrestu * wino miodowe z czarnych jagód * wino miodowe z białych porzeczek * wino miodowe * z czerwonych porzeczek * wino miodowe z malin * wino miodowe z wiśni * wino miodowe z wina
Koktajle, krupniki i nalewki
koktajl z ginem * koktajl z miodem pitnym * koktajl Staszka * piast Kołodziej * krupnik staropolski * krupnik żmudzki * nalewka francuska * nalewka pana Jana * łzy konika polnego nalewka litewska * wiśniówka * złota jesień
Owoce w alkoholu
brzoskwinie i morele * gruszki * wiśnie * śliwki * orzechy * morele w winie * tutti-frutti
Koktajle na winach i koniakach
* na pięterku * szczęście Frania * szkoda twoich łez * wesoła wdówka * adonis * bomba * brazil * alicja * listek figowy * słoneczny * doskonały * włoski * american Beauty * ceylon * sherry Twist * do jutra * chicago * diabolo * czarny Piotruś * presto * grzesznik bez winy * bomba * dyplomata * latająca forteca * vanderbilt Hotel
Nalewki
agrestowa * ajerówka * alasz rosyjski * angielska I * angielska II * antydepresyjna * anyżówka * bardzo delikatna * benedyktynka * brzoskwiniowa * buraczana * curacao * cytrynowa * cytrynowa półsłodka * czeremchowa * czereśniowa I * czereśniowa II * czernicowa * 44 * dereniówka I * dereniówka II * dyniowa * esencja ponczowa * francuska goryczkowa * gorzka na liściach wiśniowych * gruszkowa * gruszkowa francuska * imbirowa I * imbirowa damska * jabłkowo-gruszkowa * jagodowa nalewka dla pań * jałowcowa * jałowcowa tradycyjna * jarzębiak I * jarzębiak II * jarzębinka * jarzębinowa * jeżynowa * karpatówka * kiwowa * kminkowa słodzona * kontuszówka * krakowianka * krupnik I * krupnik II * lecznicza nalewka z bursztynu * lekka * kwaśnica * lecznicza z czarnych jagód * listkowa nalewka doskonała * litewska * malinowa * malinowa lub wiśniowa * mandarynówka * maraschino różowe * miętowa * miodowa * morelowa I * morelowa II * morelówka * muszkatołowa * nalewka sandomierska na wątrobę * nalewka wzmacniająco-pobudzająca * nalewka z jarzębiny * nalewka z mieszanych owoców * nalewka z owoców na rumie * orzechowa I * orzechowa II * orzechówka * owocowa * perska * pigwowa * piołunówka * pomarańczowa I * pomarańczowa II * pomarańczowa gorzka * ratafia jałowcowa * ratafia pestkowa * ratafia Tutti Frutti I * ratafia Tutti Frutti II * ratafia z czereśni * ratafia z czterech owoców * ratafia ze śliwek lub brzoskwiń * rum Jamajka * rum krajowy * starka * śliwkowa I * śliwkowa II * śliwowica I * śliwowica II * śliwowica Cherel * uspokajająca "benedyktynka" * uspokajająca nalewka * vesperto * waniliowa * waniliowo-cytrynowa * waniliowo-miodowa * wiśniak * wiśniowa I * wiśniowa II * wiśniowa dla pań * wiśniowa wytrawna * wiśniówka I * wiśniówka II * wiśniówka słoneczna * wiśniówka Wielkanocna * z borówek * z czarnej porzeczki * z czarnych porzeczek * z kwiatów mniszka * złota nalewka * żubrówka * żurawinowa * żytniówka I * żytniówka II
Likiery
chartreuse * cytrynowy * czekoladowy * jarzębinowy * kakaowy * kawowy I * kawowy II * kawowy prababek * kneippa * malinowy Ćwierczakiewiczowej * malinowy na sposób francuski * morelowy * orzechowy * porterowy * poziomkowy inaczej * stary przepis  na likier poziomkowy * śliwkowy prababek * z czarnych porzeczek Cassis * z kwiatu pomarańczy * z moreli, dereniu i gruszek * z pomarańczy I * z pomarańczy II * ze świeżych róż
Koktajle piwne
chaudeau piwne * czyściec * grog piwny * koktajl piwno-wermutowy * kruszon piwny * likier Guinness * napój na przeziębienie * piwo ciemne (10 l) * piwo grzane z pomarańczą * piwo imbirowe - Ginger beer (10 l) * piwo jałowcowe (10 l) * piwo pokrzywowe (10 l) * piwo pomidorowe * piwo rodzynkowe (4 porcje) * piwo ubijane z pianą * piwo jasne lekkie staropolskie (10 l) 2 * piwo śmietankowe * piwo z jajkiem dla dwojga * piwo z korzeniami * piwo z jogurtem * piwo z miodem * piwo z miętą * poncz (4 porcje) * poncz śmietankowy (4 porcie) * poncz na ciepło (4 porcie) * poncz cytrynowy * porter (10 l) * rusek
Piwowarstwo domowe
- Czary nad kadzią
- Polska piwem płynąca
- Nowe technologie
- Europa piwa
- Podstawowe Terminy : brzeczka * dekantacja * fermentacja główna * refermentacja * rehydratacja * warka * zacieranie * zielone piwo
- Surowce piwowarskie : woda * drożdże * chmiel * brew-kity * ekstrakty słodowe * surowce niesłodowane * przyprawy * słód * inne dodatki
- Środki dezynfekujące
- Jodowy Wskaźnik Skrobi
- Garnek
- Palnik gazowy
- Fermentory
- Łyżka piwowarska
- Kapslownica
- Kapsle
- Areometr
- Menzurka
- Termometr piwowarski
- Termometr ciekłokrystaliczny
- Wąż/syfon do dekantacji
- Rurki do rozlewu butelkowego
- Śrutownik
- Kadź filtracyjna
- Chłodnica
- Torebka ekstrakcyjna
- Butelki i beczki
- Waga
- Przydatne akcesoria
- Przygotowanie brzeczki piwnej
- Warzymy piwo z brew-kitu
- Warzymy piwo z ekstraktu słodowego i chmielu
- Warzymy piwo ze słodu z procesem zacierania
- Dodatkowe opcje podczas zacierania infuzyjnego
- Filtracja
- Fermentacja
- Fermentacja burzliwa
- Dodawanie drożdży
- Fermentacja cicha
- Rozlew piwa do butelek, leżakowanie
- Dojrzewanie i leżakowanie piwa
- Degustacja
- Wzory i przeliczniki
Receptury piwowarskie
alt * brown ale * imbirowe jasne * jasne pełne * piwo harcerskie * hefe-Weizen * hops Porter * marcowe - oktoberfestbier * pale Ale * porter I * porter II * szkockie ale * klasztorne triple * weizenbock * witbier (piwo białe) * zimowe mocne
Napoje alkoholowe
Wina * Napoje gorące alkoholowe * poncz sylwestrowy * poncz mleczny * poncz marynarski I * poncz marynarski II * krupnik * grog I * grog II * mleko z likierem miętowym * likier jajeczny * wino grzane * piwo grzane * Napoje zimne alkoholowe * cocktail cytrynowy * cocktail Aleksander * cocktail Martini * cocktail Ali-Baba 2 * rose-cocktail * brbnx-cocktail * cocktail Baby * cocktail Lola * cocktail Jamajka * fizz miętowy * fizz księżycowy * cobbler pomarańczowy * cobbler specjalny * cobbler Puszta * cobbler - wermut * cobbler wiśniowy * flip - rum * flip - tokaj * flip - węgierski * flip cytrynowy * flip owocowy * egg-nogg z rumem * mokka-egg-nogg * whisky-sour * derby-sour * rum-sour * sour porzeczkowy i wiśniowy * crusta Jamajka * crusta Mandaryn * sorbet poziomkowy * gin-fizz * golden-fizz * kruszon * mazagran * szprycer
Nota edytorska

GCS-AP1-R