Domowy wyrób piwa
Jeśli tylko potrafisz zagotować wodę i zmieszać odpowiednie składniki, możesz opanować umiejętność wyrabiania smacznego piwa. Domowy wyrób piwa to prosty, ale kompletny przewodnik dla piwowarów wszystkich klas. Mistrz piwowarstwa Dave Miller przedstawia porady na temat metod i prowadzi czytelnika przez cały proces warzenia tego szlachetnego trunku. Możesz sam zrobić piwo o jakim sobie tylko zamarzysz i delektować się m.in. Amerykańskim piwem Fruit Ale, wytrawnym Dry Stoutem lub mocno chmielonym Pilsnerem albo pszenicznym Weizenem lub Kolschem. Wszystkie receptury zamieszczone w książce oparte są na surowcach dostępnych w Polsce.
Domowy wyrób piwa jest pierwszą tak obszerną książką w języku polskim na temat warzenia piwa w domu. Jest to przekład amerykańskiej publikacji Home Brewing Guide, która zawiera bardzo dużo przydatnych informacji zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych domowych piwowarów, a także osób, które chcą dopiero rozpocząć swoją przygodę z warzeniem piwa i nie wiedzą dokładnie, jak to zrobić w warunkach domowych. Książka zawiera 416 stron.
- ISBN:[zasłonięte]978-8320-685-0
- Liczba stron:416
- Wymiary:145 x 232 mm OPRAWA MIĘKKA
1001 piw, których warto spróbować
Książka przedstawia 1001 piw w całej ich krasie, od piw beczkowych po tradycyjne piwo z gatunku ale, przez gastronomiczne przysmaki po silnie chmielone trunki. Wszystkie one są piwami światowej klasy. Omawiane piwa to produkty dla koneserów, produkowane według receptur doskonalonych przez stulecia. To najlepsze przykłady piwowarskiej spuścizny z krajów o wspaniałych piwnych tradycjach takich jak Niemcy, Belgia, Anglia i Szkocja oraz Stany Zjednoczone i Czechy. Piwa bursztynowe, jasne, lagery, białe, ciemne, piwa specjalne - opisy i zdjęcia tych trunków pomogą w poszukiwaniach gatunku, który umożliwi wydobycie i poprawienie smaku jedzenia, a także przypomni, dlaczego piwo jest najlepszym napojem na świecie: napojem, który zbliża do siebie ludzi, towarzysko ich nastraja i wydobywa zupełnie nowy wymiar medytacji...
- ISBN:[zasłonięte]978-8395-985-8
- Liczba stron:960
- Wymiary:160 x 210 mm oprawa miękka
Domowe warzenie piwa
Uprawianie jakiegoś hobby sprawia przyjemność tylko wtedy, gdy prowadzi do sukcesów, a nakład pracy nie przekracza granic rozsądku. Sukces w przypadku warzenia piwa oznacza osiągnięcie wysokiej jakości warzonego trunku. Autor tej książki - piwowar hobbysta z wieloletnim doświadczeniem - podpowiada, jak produkować pierwszorzędne piwo, które nie ustępuje jakością piwom komercyjnym. W poradniku tym znajdziesz mnóstwo informacji niezbędnych do tego, by samodzielnie uwarzyć piwo - od charakterystyki różnych gatunków słodu, chmielu i drożdży, po instrukcje budowy prostych urządzeń niezbędnych do wyrobu tego alkoholu. Opisano w niej także poszczególne etapy powstawania piwa, m.in. śrutowanie i filtrowanie. Zatem jeśli masz ochotę na monachijskie jasne, austriackie marcowe lub czeskiego pilznera własnej roboty, warto sięgnąć po tę książkę. Informacje w niej zawarte pozwolą niewielkim kosztem i wysiłkiem stworzyć domowy minibrowar.
- ISBN:[zasłonięte]978-8343-788-4
- Liczba stron:168
- Wymiary:165 x 235 mm oprawa miękka
Piwo warzone w domu
Jak uwarzyć smakowite piwo? Czy można warzyć samemu dobre piwo w domu? Warto spróbować! To naprawdę nic trudnego. W dawnych czasach piwo warzono w wielu gospodarstwach. Dzisiaj również nie musimy być zdani na wyroby wszelkich browarów. Nasz poradnik podpowiada, jak samodzielnie zrobić w domu piwo. I to różnych gatunków. Bez specjalistycznej aparatury można wyprodukować smaczny, pienisty trunek według własnych upodobań. Przeczytaj, zobacz i wypróbuj! Surowce potrzebne do zrobienia piwa, warzenie piwa krok po kroku, ocena piwa i korygowanie błędów. Praktyczny poradnik dla domowych piwowarów.
Oprawa: twarda
ISBN:[zasłonięte]978-8373-630-9
Stron: 112
Wymiary: 155x215
Domowy wyrób piwa
Piwo to trzeci po wodzie i herbacie najczęściej spożywany napój na świecie. Pierwszym etapem jego warzenia jest uzyskanie słodu, następnym chmielenie brzeczki, a ostatnim fermentacja alkoholowa, która nadaje złocistemu napojowi smak i aromat odczuwany podczas spożywania.
Pierwsze udokumentowane informacje o warzeniu piwa pochodzą z pustyni sumeryjskiej, gdzie znaleziono, pochodzący sprzed pięciu tysiącleci, kalendarz mezopotamski, który precyzyjnie opisuje sposób produkcji złocistego napoju. W Polsce piwo od najdawniejszych czasów konkurowało wśród braci szlacheckiej z miodem. Jednak z czasem drogi miód pozostał w magnackich piwniczkach, a piwo stało się napojem spożywanym powszechnie. Dzięki zawartym w książce informacjom Czytelnik dowie się, jak przy użyciu dostępnych na rynku produktów i narzędzi samemu przyrządzić ten niezwykle popularny alkohol.
- ISBN:[zasłonięte]978-83521-58-6
- Liczba stron:48
- Wymiary:135 x 210 mm oprawa miękka
Browary w Polsce
- Nietypowy przewodnik po miejscach, w których warzy się złocisty trunek, i po lokalach, w których można go skosztować. Autor ze swadą i humorem opowiada o historii browaru, przytacza anegdoty i ciekawostki związane z browarnictwem oraz zaprasza na wycieczki po znajdujących się w okolicy atrakcjach turystycznych. Książka doskonała zarówno w podróży, jaki i przy kufelku piwa.
- ISBN:[zasłonięte]978-8375-674-6
- Liczba stron:224 okładka miękka
Wymiary: 152x212