Wolfgang Vogel
PIWO WARZONE W DOMU
Praktyczny poradnik opisujący, jak samodzielnie zrobić w domu piwo różnych gatunków. Bez specjalistycznej aparatury można wyprodukować smaczny, pienisty trunek według własnych upodobań.
WSTĘP
WPROWADZENIE
Historia piwa
Prawo czystości
Stężenie ekstraktu
PIERWSZE WARZENIE PIWA
SUROWCE DO WYROBU PIWA
Słód
Chmiel
Drożdże
Woda
Surowce niesłodowane
Dodatki
WARZENIE PIWA
Stosunek wody do słodu
Śrutowanie
Zacieranie
Filtrowanie brzeczki
Gotowanie brzeczki
Odcedzanie chmielin
Chłodzenie brzeczki
Obliczanie wydajności warzelni
Fermentacja
Filtrowanie
Rozlew piwa
Obliczanie zaniku ogólnego
RECEPTURY
Podział piw
Style piwa
Gatunki piwa
OCENA PIWA
Badanie zmysłowe
Badanie analityczne
Wady piwa i metody naprawcze
KORYGOWANIE BŁĘDÓW, USUWANIE WAD
Dodawanie fermentującej brzeczki w fazie wysokich krążków
Klarowanie chemicznymi środkami
Środki stabilizujące pianę
Chmielenie na zimno
Zwalczanie infekcji
POLECANA LITERATURA
TABELE, WYKRESY...
Przeliczanie gęstości na stężenie ekstraktu
Korekta wskazań areometru ze względu na temperaturę
Protokół warki
Schemat suszarni słodu
Przebieg temperatury kiełkowania ziarna
Schemat procesu suszenia słodu
Twardość wody
Dawki wapna do zmiękczenia wody
Schemat warzenia piwa
Proporcje zasypu i wody w produkcji piwa
Zmiany temperatury i czas trwania przerw w procesie zacierania
Schematy zacierania
Pojemność naczyń do warzenia piwa
Schemat profesjonalnej warzelni
Dawkowanie chmielu
Zmiana zawartości ekstraktu pozornego w trakcie fermentacji
Rodzaje piwa według stężenia ekstraktu
Podział piw
Style piw niemieckich
Ocena jakości piwa
Wady piwa i metody naprawcze
Wydawnictwo: Multico
Rok wydania: 2008
Stron: 112
Okładka: twarda
Stan ogólny: BDB, zdjęcie powyżej
Dodatkowe uwagi: książka nowa