Domowy wyrób piwa
Jeśli tylko potrafisz zagotować wodę i zmieszać odpowiednie składniki, możesz opanować umiejętność wyrabiania smacznego piwa. Domowy wyrób piwa to prosty, ale kompletny przewodnik dla piwowarów wszystkich klas. Mistrz piwowarstwa Dave Miller przedstawia porady na temat metod i prowadzi czytelnika przez cały proces warzenia tego szlachetnego trunku. Możesz sam zrobić piwo o jakim sobie tylko zamarzysz i delektować się m.in. Amerykańskim piwem Fruit Ale, wytrawnym Dry Stoutem lub mocno chmielonym Pilsnerem albo pszenicznym Weizenem lub Kolschem. Wszystkie receptury zamieszczone w książce oparte są na surowcach dostępnych w Polsce.
Domowy wyrób piwa jest pierwszą tak obszerną książką w języku polskim na temat warzenia piwa w domu. Jest to przekład amerykańskiej publikacji Home Brewing Guide, która zawiera bardzo dużo przydatnych informacji zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych domowych piwowarów, a także osób, które chcą dopiero rozpocząć swoją przygodę z warzeniem piwa i nie wiedzą dokładnie, jak to zrobić w warunkach domowych. Książka zawiera 416 stron.
- ISBN:[zasłonięte]978-8320-685-0
- Liczba stron:416
- Wymiary:145 x 232 mm OPRAWA MIĘKKA
Domowe warzenie piwa
Uprawianie jakiegoś hobby sprawia przyjemność tylko wtedy, gdy prowadzi do sukcesów, a nakład pracy nie przekracza granic rozsądku. Sukces w przypadku warzenia piwa oznacza osiągnięcie wysokiej jakości warzonego trunku. Autor tej książki - piwowar hobbysta z wieloletnim doświadczeniem - podpowiada, jak produkować pierwszorzędne piwo, które nie ustępuje jakością piwom komercyjnym. W poradniku tym znajdziesz mnóstwo informacji niezbędnych do tego, by samodzielnie uwarzyć piwo - od charakterystyki różnych gatunków słodu, chmielu i drożdży, po instrukcje budowy prostych urządzeń niezbędnych do wyrobu tego alkoholu. Opisano w niej także poszczególne etapy powstawania piwa, m.in. śrutowanie i filtrowanie. Zatem jeśli masz ochotę na monachijskie jasne, austriackie marcowe lub czeskiego pilznera własnej roboty, warto sięgnąć po tę książkę. Informacje w niej zawarte pozwolą niewielkim kosztem i wysiłkiem stworzyć domowy minibrowar.
- ISBN:[zasłonięte]978-8343-788-4
- Liczba stron:168
- Wymiary:165 x 235 mm oprawa miękka
Domowy wyrób piwa
Piwo to trzeci po wodzie i herbacie najczęściej spożywany napój na świecie. Pierwszym etapem jego warzenia jest uzyskanie słodu, następnym chmielenie brzeczki, a ostatnim fermentacja alkoholowa, która nadaje złocistemu napojowi smak i aromat odczuwany podczas spożywania.
Pierwsze udokumentowane informacje o warzeniu piwa pochodzą z pustyni sumeryjskiej, gdzie znaleziono, pochodzący sprzed pięciu tysiącleci, kalendarz mezopotamski, który precyzyjnie opisuje sposób produkcji złocistego napoju. W Polsce piwo od najdawniejszych czasów konkurowało wśród braci szlacheckiej z miodem. Jednak z czasem drogi miód pozostał w magnackich piwniczkach, a piwo stało się napojem spożywanym powszechnie. Dzięki zawartym w książce informacjom Czytelnik dowie się, jak przy użyciu dostępnych na rynku produktów i narzędzi samemu przyrządzić ten niezwykle popularny alkohol.
- ISBN:[zasłonięte]978-83521-58-6
- Liczba stron:48
- Wymiary:135 x 210 mm oprawa miękka