Waga ekstraktu: 4.0kg
Alc. 5.4%
Chmiel: Target / Golding's
Kolor EBC: 35 - 45
Goryczka EBU: 40 - 50
Nowa pełni profesjonalna seria brew-kitów dla piwowarów domowych. Została przygotowana w Anglii z niezwykłą starannością przy wykorzystaniu najlepszych składników. Brew-kity BULLDOG to nowa jakość produktów PREMIUM na rynku.
Każdy brew-kit zawiera nachmielony ekstrakt słodowy w ilości od 3 do 4 kg, co znacząco wpłynie na uzyskany smak domowego piwa! Każdy brew-kit z serii BULLDOG zawiera odpowiednio dobrane drożdże, tak aby sprostać wymaganiom domowej fermentacji jak np. Warm Lager Strain, szczep drożdży piwowarskich dzięki któremu można uzyskać doskonałego Lagera w temperaturze pokojowej.
Każdy brew-kit zawiera też dodatkową saszetkę z odpowiednio dobraną kompozycją aromatycznego chmielu, który ma na celu wprowadzenie świeżej dawki chmielu aby dodatkowo podnieść aromatyczność i świeżość uzyskanego domowego piwa.
Instrukcja:
PRZYGOTOWANIE BRZECZKI PIWNEJ
1. Wszystkie akcesoria używane do przygotowania piwa powinny być dokładnie wymyte! Zapobiegnie to ewentualnemu zakażeniu brzeczki piwnej przez obce bakterie!
2. Zamkniętą torbę ekstraktu słodowego (koncentratu) wkładamy na 15-20min. do naczynia (zlewozmywaka czy miski) z gorącą wodą. Po tym czasie przelewamy płynną zawartość torby do fermentatora. Dokładnie płuczemy torbę by wybrać cały ekstrakt słodowy.
3. Dodajemy do fermentatora 3L gorącej wody. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się ekstraktu.
4. Dopełniamy fermentator ciepłą wodą do objętości 23L, temperaturę wody dobieramy tak, by po uzyskaniu 23L nastaw miał temperaturę około 20-250C. Duże znaczenie ma jakość użytej wody.
5. Gdy temperatura nastawu osiągnie wymaganą temperaturę wsypujemy torebeczkę drożdży piwowarskich, ponownie całość mieszamy i pozostawiamy do odfermentowania na około 10dni w temperaturze 18-240C.
PO 4 DNIACH FERMENTACJI
Po 4 dniach fermentacji nadszedł czas na dodatkowe nachmielenie naszego piwa. W tym celu należy wyjąć z opakowania saszetkę z chmielem, włożyć ja do szklanki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 10 minut a następnie przelać do fermentatora razem z saszetką.
PO 8 DNIACH FERMENTACJI
Po 8 dniach fermentacja powinna dobiec końca. Należy sprawdzić to hydrometrem, na skali specific gravity powinien wskazywać 1008 lub mniej (1[zasłonięte]010-10 dla piw Special Export Ale i Northern Brown Ale). Jeżeli hydrometr wskazuje, że fermentacja nie doszła do końca i zatrzymała się powyżej 1008, należy pozostawić fermentator na jeszcze kilka dni. Hydrometrem codziennie sprawdzamy czy fermentacja postępuje czy też nie.
Jeżeli fermentacja zatrzymała się to możemy przystąpić do butelkowania.
BUTELKOWANIE
Jeżeli fermentacja dobiegła końca możemy przystąpić do butelkowania. W tym celu zalecamy zlanie piwa znad osadu do czystego fermentatora. Wszystkie butelki dokładnie myjemy i do każdej butelki 500ml dosypujemy 1 łyżeczkę (do herbaty ok5g) cukru. Lepiej zamiast cukru użyć glukozy lub suchego ekstraktu słodowego.
Wpłynie to korzystniej na smak i pianę domowego piwa, pianka będzie gęstsza i trwalsza.
Następnie zlewamy piwo do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 1 tygodnia.
W tym czasie nastąpi druga fermentacja dzięki której piwo się nagazuje. Po upływie 1 tygodnia przenosimy piwo w chłodne miejsce na dojrzewanie.