Jakość i wiedza praktyczna to nasza podstawa istnienia - najlepszym tego dowodem jest forum C2H5OH
tam można sprawdzić naszą solidność, obsługę i oferowane produkty .. ( nick : 98%)
INDIA PALE ALE PREMIUM
( koncentrat piwa brewkit 23L)
Mamy do zaoferowania Państwu
India Pale Ale - znane angielskie piwo z uwagi na jego charakter i tradycje. Dobrze wyważone w smaku - sycące i orzeźwiające. Zawiera większą ilość chmielu i alkoholu do 5,3%. Dzięki temu zachowuje bardzo długą trwałość. Bardzo dobra postawa by odkryć prawdziwy smak domowego piwa - dający radość w tworzeniu, smakowaniu i pieszczeniu podniebienia.
Składniki z "najwyższej półki" - odpowiednio dobrany ekstrakt słodowy z odmianami typowymi chmielu dla konkretnego gatunku piwa + drożdże dające harmonizacje.
Przygotowanie domowego piwa jest banalne i proste - najważniejsza sprawa to zachowanie czystości - delikatne drożdże piwowarskie i 'świeża brzeczka ' są bardzo dobrym nośnikiem wszelkiego rodzaju bakterii - wstępne odpowiednie przygotowanie naczyń, osprzętu poprzez staranną dezynfekcję np: chemipro oxi - zniweluje obawę o zakażenie i utratę własnego piwa.
Przygotowanie: Oderwać saszetkę drożdży ze spodniej części opakowania. Do gorącej wody włożyć opakowanie i przetrzymać ~ 15 minut. Następnie rozciąć opakowanie i do starannie zdezynfekowanego pojemnika /balonu wlać całą zawartość opakowania. Dolać 3 litry gorącej wody i 1kg zamiennie ( podajemy w najlepszej kolejnści )
1- 1kg sprymaltu –słodu w proszku ( głębszy smak , gęsta i trwała piana ) lub zamiennie 1,7kg ekstraktu w syropie niechmielony
2- 1kg glukozy ( gęsta piana , jedynie "czysty alkohol" )
3- 1kg cukru ( posmaki "jabłkowo -owocowe" , alkohol) ( wybór dodatku fermentacyjnego - jest bardzo istotny z uwagi na smak, trwałość piany oraz końcowy charakter piwa)
Po wymieszaniu dokładnym składników dopełnić do 23l chłodną wodą. Po uzyskaniu temperatury pomiędzy 20-25sc dodać saszetką drożdży i całość jeszcze raz wymieszać w celu dobrego rozprowadzenia drożdży.
Pojemnik zakorkować rurka fermentacyjną - fermentacja trwa przy temperaturze 20-25sC około 14 dni. Najlepsza temperatura do fermentacji jest powyżej 20sC.
Fermentacja jest powolna i spokojna nie ma obawy o silne pienienie trwa z reguły ~2 tygodnie. Przez cały czas rurka powinna znajdować się w korku i być ewentualnie uzupełniana w wodę.
po zakończeniu fermentacji winomierz 3 skalowy do piwa 5-17% ( skala "specific gravity) powinien wskazywać zakres do 1008. Na naszym winomierzu jest to też oznaczone żółtym polem i to moment na butelkowanie ;) gdy "cukier" został odfermentowany na rzecz alkoholu czas na butelkowanie. Do butelkowania polecamy glukozę lub sprymalt - przyjmuje się iż na ~ 23l powinno dodać się 200-220g. Aby w piwie nie było dużo osadu drożdżowego można zlać po fermentacji znad osadu - dodać wymaganą ilość "cukru" do nagazowania, wymieszać i rozlewać do butelek. Po zakapslowaniu "zielone piwo " powinno przetrzymać się ~5 dni w ciepłym pomieszczeniu ( celem przefermentowania przez drożdże dodanego "cukru" do nagazowania). Następnie piwo przenosimy do chłodnego miejsca i pozostawiamy je na około 2 miesiące.
Proszę pamiętać iż smak piwa zmienia się intensywnie w długim okresie czasu na korzyć głębokiego smaku, gęstej i trwałej piany. Pełne walory piwo nabiera po około 4-6 miesiącach - tak .. do długi okres - ale nasza cierpliwość z pewnością zostanie wynagrodzona "małym" piwkiem z pianką.
Smacznego ;)
Z NAMI NAWAŻYSZ SOBIE PIWA, CYDRY I ZE SMAKIEM JE WYPIJESZ ;)
Poniżej podajemy szczegółowy cennik wysyłki . Prosimy o dopasowanie go do Państwa wielkości zamówienia. Informujemy iż list zwykły( zarówno ekonomiczny jak i tez priorytetowy) zgodnie z regulaminem poczty polskiej nie podlega żadnym reklamacjom z uwagi iż nie jest nadawany mu numer nadania. Wobec tego nie bierze nasza firma również odpowiedzialności za niedoręczenie, uszkodzenie i zaginięcie takiej przesyłki. Najlepiej wybierać opcje listu poleconego - nadawany jest tutaj indywidualny numer i taką przesyłkę można śledzić w internecie wpisując numer przesyłki .