Witam serdecznie i zapraszam do zapoznania się z produktami oferowanymi na tej i pozostałych aukcjach zapewniam że każdy produkt został pozytywnie zaopiniowany przez znane forum "C2H5OH" - kto jest forumowiczem ten już wszystko wie że chodzi o ....;) ..... . ZESTAW
IRISH STOUT PREMIUM
Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
IRISH STOUT - bardzo smaczne ciemne piwo z nutami palonych słodów, lekkim smakiem czekoladowego słodu oraz bardzo gęstej kremowej pianie ;) . Koncentracja alkoholu do 4,6%. polecane dla koneserów ciemnych piw Bardzo dobra postawa by odkryć prawdziwy smak domowego piwa - dający radość w tworzeniu , smakowaniu i pieszczeniu podniebienia .
Składniki z "najwyższej półki' - odpowiednio dobrany ekstrakt słodowy z odmianami typowymi chmielu dla konkretnego gatunku piwa + drożdże dające harmonizacje smaku .
Przygotowanie domowego piwa jest banalne i proste - najważniejsza sprawa to zachowanie czystości - delikatne drożdże piwowarskie i 'świeża brzeczka ' są bardzo dobrym nośnikiem wszelkiego rodzaju bakterii - wstępne odpowiednie przygotowanie naczyń, osprzętu poprzez staranną dezynfekcję
np; chemipro oxi - zniweluje obawę o zakażenie i utratę własnego piwa.
Przygotowanie ;
Oderwać saszetkę drożdży ze spodniej części opakowania. Do gorącej wody włożyć opakowanie i przetrzymać ~ 15 minut . Następnie rozciąć opakowanie i do starannie zdezynfekowanego pojemnika /balonu wlać całą zawartość opakowania. Dolać 3 litry gorącej wody i 1kg zamiennie ( podajemy w najlepszej kolejnści )
1- 1kg sprymaltu(głębszy smak , gęsta i trwała piana )
2- 1kg glukozy ( gęsta piana , jedynie "czysty alkohol" )
3- 1kg cukru ( posmaki "jabłkowo-owocowe", alkohol)
( wybór dodatku fermentacyjnego -na alkohol jest bardzo istotny z uwagi na smak, trwałość piany, oraz końcowy charakter piwa - smak )
Po wymieszaniu dokładnym składników dopełnić do 23l chłodną wodą. Po uzyskaniu temperatury pomiędzy 20-25sc dodać saszetką drożdży i całość jeszcze raz wymieszać w celu dobrego rozprowadzenia drożdży.
Pojemnik zakorkować rurką fermentacyjną - fermentacja trwa przy temperaturze 20-25sC około 14 dni. Najlepsza temperatura do fermentacji jest powyżej 20sC.
Fermentacja jest powolna i spokojna nie ma obawy o silne pienienie trwa z reguły 2 tygodnie. Przez cały czas rurka powinna znajdować się w korku i być ewentualnie uzupełniana w wodę.
po zakończeniu fermentacji ( warto zaopatrzyć się w winomierz 3 skalowy do piwa 5-17% - skala "specific gravity powinna wskazywać zakres do 1008- wtedy mamy "sukces " nie rozsadzi nam butelek ;) na naszym winomierzu jest to też oznaczone żółtym polem i to moment na butelkowanie ; ) gdy 'cukier" został odfermentowany na rzecz alkoholu czas na butelkowanie Do butelkowania polecamy glukozę lub sprymalt - przyjmuje się iż na ~ 23l powinno dodac się 200-220g. aby w piwie nie było dużo osadu drożdżowego można zlać po fermentacji znad osadu - dodać wymaganą ilość "cukru' do nagazowania, wymieszać i rozlewać do butelek. Po zakapslowaniu 'zielone piwo " powinno przetrzymać się ~5 dni w ciepłym pomieszczeniu ( celem przefermentowania przez drożdże dodanego "cukru" do nagazowania) .Następnie piwo przenosimy do chłodnego miejsca i pozostawiamy je na około 2 miesiące .
Proszę pamiętać iż smak piwa zmienia się intensywnie w długim okresie czasu na korzyć głębokiego smaku, gęstej i trwałej piany. Pełne walory piwo nabiera po około 4-6 miesiącach - tak .. do długi okres - ale nasza cierpliwość z pewnością zostanie wynagrodzona "małym" piwkiem z pianką
smacznego ;)
Dlaczego glukoza lub ekstrakt słodowy??
Zastosowanie glukozy spowoduje pozbycie się typowych posmaków owocowych jak przy cukrze, natomiast dodawanie ekstraktu słodowego „spraymalt” spowoduje trwałą i gęstą pianę oraz bardzo zbliżone do oryginalnego smaku piwo o charakterystycznej nucie słodu.
Z NAMI NAWAŻYSZ SOBIE PIWA I ZE SMAKIEM JE WYPIJESZ ;)
Kupując kilka przedmiotów wszystko wysyłane jest jedną przesyłką a koszty wysyłki są po zakupie wysyłane na maila kupującego z danymi do wpłaty .
Jeżeli ktoś poszukuje dobrych i sprawdzonych drożdży do polecam : -Turbo 24h pure lub -Turbo 48h pure
oraz wolniejsze ( 5-6 dni fermentacji ) -Turbo Vodka STAR HYPER PURE . Powyższe drożdże są do cukrówek - dają bardzo dobre rezultaty jeżeli chodzi o jakość destylatu w stosunku do szybkości fermentacji - charakterystyka każdego gatunku znajdzie się na aukcjach dotyczących danego typu drożdży .
Dla smakoszy whisky tez mamy coś ;) .. prawdziwe drożdże WHISKY YEAST +AG - drożdże z dodatkiem enzymu który rozkładając ( fermentując ) dextryny oddaje typowe smaki i aromaty whisky , burbona - polecamy do zacierania jęczmień lub kukurydzę - a efekt przerośnie niejedną sklepową butelkę whisky ;)
Jeżeli nie wiesz jakich drożdży użyć proszę o kontakt razem coś doradzimy ;).
Zapraszam na pozostałe aukcje gdzie nie tylko drożdże zagoszczą ale i też areometry bardzo wysokiej klasy , pożywki , drożdże winiarskie , enzymy do zacierów zbożowych , płatki dębowe o różnym stopniu prażenia itp...
Nabywca składając ofertę kupna, udziela pełnomocnictwa sprzedającemu - firmie "bimber hobby" - do zawarcia umowy o świadczenie usług w jego imieniu z Pocztą Polską w celu przesłania za jej pośrednictwem zakupionego towaru. Przekazane na ten cel środki nie stanowią dodatkowego dochodu sprzedającego w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o podatku VAT. Pełnomocnictwo to służy zminimalizowaniu kosztów przesyłki i w żaden sposób nie obciąża dodatkowo kupującego. Dokonując zakupu kupujący zapoznał się z powyższymi informacjami .
Do każdego zakupionego przedmiotu dołączany jest dowód zakupu aby kupujący miał świadomość legalnego pochodzenia i miał możliwość reklamacji towaru .
|