KUPUJĄC
U NAS TO ZAKUPY W LEGALNIE DZIAŁAJĄCEJ
FIRMIE
Do
zakupionej części wystawiamy paragon fiskalny
lub
na życzenie klienta fakutre vat.
PRZEDMIOTEM AUKCJI
JEST:
PILSENER - 1,7kg
Jest to produkt australijskiej
firmy Coopers służący do przygotowania 23 l piwa.
Każda z puszek zawiera:
1,7
kg hermetycznie zamkniętego słodu chmielonego, bez dodatku
konserwantów (Słód swoją konsystencją przypomina
karmel/miód).
-torebeczkę drożdży
piwowarskich (dołączoną pod przykryciem).
Czeskie,
znane na całym świecie, wspaniałe piwo, warzone w czeskim Pilsnie.
Wyrazisty aromat chmielu, lekko wytrawne, orzeźwiające piwo o jasno
– złotej barwie.
Doskonałe na upalne dni
Charakterystyka
produktu:
Maksymalne
stężenie alkoholu,
jakie możemy uzyskać w piwie to 5,2%. (Możemy uzyskać także lżejsze
piwa stosując odpowiednio mniejsze ilości cukru).
Przygotowanie piwa w
warunkach domowych jest bardzo proste, pamiętać należy jedynie, aby
zapewnić odpowiednią czystość i zachować proporcje ujęte w przepisie
który znajduje sie pod przykryciem puszki.
A
TU JAK ŁATWE JEST PRZYGOTOWANIE PIWA
Zamkniętą
puszkę z ekstraktem wkładamy na 10 minut do naczynia (zlewu) z gorącą
wodą (ma to na celu upłynnienie zawartości, co ułatwi nam jej
wydobycie)
Do ok. 5 litrowego naczynia wsypujemy 1 kg
cukru (Uwaga: cukier zastąpić możemy glukozą lub słodem) dolewamy 2
litry wrzącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie
dodajemy zawartość puszki i powtórnie dokładnie mieszamy.
Roztwór
po wystudzeniu wlewamy do pojemnika fermentacyjnego lub balonu.
Dodajemy 20 l letniej wody (Uwaga: dla lepszego smaku wodę można
wcześniej przegotować lub użyć mineralnej) i całość dokładnie mieszamy.
Końcowa
temperatura nastawu powinna wynosić 21-27°C. Jeśli mieści się w
tym
przedziale należy wsypać zawarte w torebce drożdże suszone. (Uwaga:
trzeba pamiętać, że temp. powyżej 30°C zabije drożdże. W temp.
poniżej
18°C fermentacja może w ogóle się nie rozpocząć). Po
dodaniu drożdży
wszystko dokładnie wymieszać i zamknąć otwór pojemnika
(balonu)
umieszczając w korku rurkę fermentacyjną.
Zalecana
temperatura fermentacji od 18 do 24 °C. Uwaga: Jedynie w
przypadku tzw.
„piw dla zaawansowanych” temperatura fermentacji
może być niższa i
wynosi od 15 do 20 °C. Okres pierwszej fermentacji (w naczyniu
fermentacyjnym) ok. 7 dni.
Po 7 dniach, przed zlaniem piwa
do butelek należy upewnić się, że fermentacja dobiegła końca (wyklucza
to niebezpieczeństwo rozsadzenia butelek lub zbyt intensywną pienistość
piwa). Sprawdzenie polega na potwierdzeniu, że na powierzchnię nie
przedostają się bąbelki, a brzeczka zaczyna się klarować. (Uwaga:
koniec fermentacji potwierdzić możemy cukromierzem (winomierzem), gdy
wskazuje on 1 Blg – pierwszą fermentację uznać możemy za
zakończoną.
Dodatek
cukru – do każdej 0,5 litrowej butelki dodać 4 g cukru, do
większych
odpowiednio więcej – służy do tego miarka do cukru. (Uwaga:
nie należy
przekraczać powyższej ilości gdyż może to spowodować rozsadzenie
butelki, a piwo będzie zbyt musujące. Zaniżenie dawki cukru ograniczy
pienistość piwa).
Za pomocą wężyka przelać piwo do
butelek, nie naruszając osadu z dna pojemnika fermentacyjnego
(przelewanie jest łatwiejsze z pojemników wyposażonych w
kranik).
Butelki podczas napełniania trzymamy lekko przechylone, co ograniczy
pienienie się piwa. Butelki napełniamy tak, aby w szyjce pozostało ok.
5 cm wolnej przestrzeni. Po zakapslowaniu wymieszać cukier kilka razy
przekręcając butelki.
Zakapslowane butelki umieścić na 4 dni
w ciepłym pomieszczeniu o temperaturze ok. 20°C. (Nie
przechowywać w
bezpośrednim nasłonecznieniu). Następnie przestawić piwo do
chłodniejszego pomieszczenia ( ok. 15°C ) w celu sklarowania.
Po
rozlewie, w butelkach następuje tzw. druga fermentacja trwająca
przynajmniej 12 dni
.
Po ok. 2-3 tyg. piwo nadaje się do
spożycia, pełnego smaku nabierze jednak po 2-3 miesiącach. Gotowe piwo
można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 2 lat. (Uwaga: podczas
serwowania piwa należy uważać, aby nie zmącić drożdży zalegających na
dnie butelek).
NA
INNYCH NASZYCH AUKCJACH ZNAJDZIESZ
NAP.KOŃCÓWKI DRĄŻKÓW
KIERWNICZYCH,PRZEGUBY,FILTRY
ŚWIECE.
PAMIĘTAJ PRZED ZAMONTOWANIEM
PORÓWNAJ CZĘŚCI