KUPUJĄC
U NAS TO ZAKUPY W LEGALNIE DZIAŁAJĄCEJ FIRMIE
Do zakupionej części wystawiamy paragon fiskalny
lub
na życzenie klienta fakutre vat.
PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST:
Wyjątkowo mocne, pełne piwo o
oryginalnym, silnym aromacie chmielu. Polecane koneserom. Posiada
wszystkie cechy prawdziwego angielskiegio piwa typu ALE
Charakterystyka
produktu:
Jest to produkt
australijskiej firmy Coopers służący do przygotowania 23 l piwa.
Każda z puszek zawiera:
-1,7 kg hermetycznie
zamkniętego słodu chmielonego, bez dodatku konserwantów
(Słód swoją konsystencją przypomina karmel/miód).
-torebeczkę drożdży
piwowarskich (dołączoną pod przykryciem).
Maksymalne stężenie
alkoholu,
jakie możemy uzyskać w piwie to 5,2%. (Możemy uzyskać także lżejsze
piwa stosując odpowiednio mniejsze ilości cukru).
Przygotowanie piwa w warunkach domowych jest
bardzo proste, pamiętać należy jedynie, aby zapewnić odpowiednią
czystość i zachować proporcje ujęte w przepisie który
znajduje sie pod przykryciem puszki.
Posiadamy
w sprzedaży wszystkie akcesoria oraz całe zestawy do przygotowania piwa.
A
TU JAK ŁATWE JEST PRZYGOTOWANIE PIWA
Zamkniętą puszkę z ekstraktem wkładamy na 10 minut do
naczynia (zlewu) z gorącą wodą (ma to na celu upłynnienie zawartości,
co ułatwi nam jej wydobycie)
Do ok. 5 litrowego naczynia wsypujemy 1 kg cukru (Uwaga: cukier
zastąpić możemy glukozą lub słodem) dolewamy 2 litry wrzącej wody i
mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy zawartość puszki
i powtórnie dokładnie mieszamy.
Roztwór po wystudzeniu wlewamy do pojemnika fermentacyjnego
lub balonu. Dodajemy 20 l letniej wody (Uwaga: dla lepszego smaku wodę
można wcześniej przegotować lub użyć mineralnej) i całość dokładnie
mieszamy.
Końcowa temperatura nastawu powinna wynosić 21-27°C. Jeśli
mieści się w tym przedziale należy wsypać zawarte w torebce drożdże
suszone. (Uwaga: trzeba pamiętać, że temp. powyżej 30°C zabije
drożdże. W temp. poniżej 18°C fermentacja może w
ogóle się nie rozpocząć). Po dodaniu drożdży wszystko
dokładnie wymieszać i zamknąć otwór pojemnika (balonu)
umieszczając w korku rurkę fermentacyjną.
Zalecana temperatura fermentacji od 18 do 24 °C. Uwaga: Jedynie
w przypadku tzw. „piw dla zaawansowanych”
temperatura fermentacji może być niższa i wynosi od 15 do 20
°C. Okres pierwszej fermentacji (w naczyniu fermentacyjnym) ok.
7 dni.
Po 7 dniach, przed zlaniem piwa do butelek należy upewnić się, że
fermentacja dobiegła końca (wyklucza to niebezpieczeństwo rozsadzenia
butelek lub zbyt intensywną pienistość piwa). Sprawdzenie polega na
potwierdzeniu, że na powierzchnię nie przedostają się bąbelki, a
brzeczka zaczyna się klarować. (Uwaga: koniec fermentacji potwierdzić
możemy cukromierzem (winomierzem), gdy wskazuje on 1 Blg –
pierwszą fermentację uznać możemy za zakończoną.
Dodatek cukru – do każdej 0,5 litrowej butelki dodać 4 g
cukru, do większych odpowiednio więcej – służy do tego miarka
do cukru. (Uwaga: nie należy przekraczać powyższej ilości gdyż może to
spowodować rozsadzenie butelki, a piwo będzie zbyt musujące. Zaniżenie
dawki cukru ograniczy pienistość piwa).
Za pomocą wężyka przelać piwo do butelek, nie naruszając osadu z dna
pojemnika fermentacyjnego (przelewanie jest łatwiejsze z
pojemników wyposażonych w kranik). Butelki podczas
napełniania trzymamy lekko przechylone, co ograniczy pienienie się
piwa. Butelki napełniamy tak, aby w szyjce pozostało ok. 5 cm wolnej
przestrzeni. Po zakapslowaniu wymieszać cukier kilka razy przekręcając
butelki.
Zakapslowane butelki umieścić na 4 dni w ciepłym pomieszczeniu o
temperaturze ok. 20°C. (Nie przechowywać w bezpośrednim
nasłonecznieniu). Następnie przestawić piwo do chłodniejszego
pomieszczenia ( ok. 15°C ) w celu sklarowania. Po rozlewie, w
butelkach następuje tzw. druga fermentacja trwająca przynajmniej 12 dni
.
Po ok. 2-3 tyg. piwo nadaje się do spożycia, pełnego smaku nabierze
jednak po 2-3 miesiącach. Gotowe piwo można przechowywać w chłodnym
miejscu nawet do 2 lat. (Uwaga: podczas serwowania piwa należy uważać,
aby nie zmącić drożdży zalegających na dnie butelek).
NA
INNYCH NASZYCH AUKCJACH ZNAJDZIESZ
NAP.KOŃCÓWKI DRĄŻKÓW
KIERWNICZYCH,PRZEGUBY,FILTRY
ŚWIECE.
PAMIĘTAJ PRZED ZAMONTOWANIEM
PORÓWNAJ CZĘŚCI