Pitaja (Hylocereus undatus)
zwana też dragonfruit, pitaya, pitahaya – gatunek rośliny z rodziny kaktusów. Gatunek ten jest uprawiany w południowo-wschodniej Azji, od Malezji przez Wietnam, aż po południowo-wschodnie Chiny. Owoce są różowe, o miąższu białym z licznymi czarnymi pestkami. W smaku podobny do kiwi, lecz mniej kwaśny.
Owoce głównie jada się na surowo. Ponadto wykorzystuje się je do produkcji soków i win. Stanowią także świetny dodatek do deserów lodowych i herbat. Pitaja czerwona jest szczególnie bogata w wit. C, nasiona zawierają dużą ilość zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, mało natomiast kwasów nasyconych
SKŁAD: fosfor, karoten, białko, wapń, żelazo, ryboflawina, niacyna, kwas askorbinowy
DZIAŁANIE:Pitaja przypuszczalnie zwiększa wydalanie toksyn i metali ciężkich i obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Spożywana regularnie,podobno łagodzi przewlekłe choroby układu oddechowego i pokarmowego. Pitaja zawiera również cenne antyoksydanty
ZASTOSOWANIE: produkt spożywczy, dodatek do deserów, lodów, ciast itd.
POSTAĆ PRODUKTU: suszone plastry
AUKCJA:
POSTAĆ PRODUKTU:
50g - suszone plastry