Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PISTACJE SOLONE DUŻE - 1KG !! EKSTRA SMAK POLECAM!

04-07-2012, 6:12
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 35.49 zł     
Użytkownik monikallegro2009
numer aukcji: 2451601895
Miejscowość Siemianowice Śląskie
Zostało sztuk: 50    Wyświetleń: 22   
Koniec: 07-07-2012 16:52:56
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

 

 

WITAM

DZIŚ NA MOJEJ AUKCJI:

PROMOCJA PISTACJE SOLONE 1KG

 

Pistacje należą do jednych z najbardziej odżywczych gatunków orzechów. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że 1 pistacja zawiera tylko 3 kalorie! Porcja składająca się z 30 orzechów pistacjowych stanowi zdrową i smaczną przekąskę, która nie tylko zaspokoi głód, ale również dostarczy organizmowi niezbędne witaminy, minerały i wartościowe fitoskładniki.

Bogate źródło ważnych składników mineralnych
Pistacje są doskonałym źródłem miedzi i manganu, zawierają też sporo fosforu. Orzechy te dostarczają organizmowi również inne wartościowe składniki odżywcze – w stosunku do swojej wartości kalorycznej, zawierają znaczne ilości potasu i magnezu.

Bogate źródło witaminy B6 i innych witamin z grupy B
Pistacje są bogatym źródłem witaminy B6 - jedna porcja zaspokaja 20% dziennego zapotrzebowania! Zawierają tyle samo witaminy B6 co wątroba wołowa, która jest uważana za „szczególnie bogate źródło” tej witaminy. Oprócz witaminy B6, pistacje zawierają również tiaminę (jedna porcja zaspokaja 15% dziennego zapotrzebowania). W mniejszych ilościach zawierają też inne witaminy z grupy B, takie jak folan i biotyna (jedna porcja zaspokaja 4% dziennego zapotrzebowania) oraz ryboflawina, niacyna i kwas pantotenowy (jedna porcja zaspokaja 2% dziennego zapotrzebowania).

Wysoka zawartość fenoli oraz właściwości przeciw utleniające
Uważa się, że związki fenolowe w znacznym stopniu odpowiadają za przeciw utleniające właściwości wielu pokarmów roślinnych. Badacze Departamentu Rolnictwa USA przebadali 100 popularnych artykułów żywnościowych kupowanych w Stanach Zjednoczonych i obliczyli ich całkowity potencjał antyoksydacyjny. Kiedy podzielili te produkty na cztery kategorie, okazało się, że pistacje należą do kategorii produktów o największym potencjale antyoksydacyjnym.

Jedyny orzech, który zawiera znaczne ilości luteiny i zeaksantyny
Pistacje są jedynymi orzechami, które zawierają znaczną ilość karotenoidów luteiny oraz zeaksantyny. Spożycie tych karotenoidów jest kojarzone z mniejszym ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem(AMD).

Jeden z orzechów o najwyższej zawartości błonnika
Pistacje należą do orzechów, które zawierają najwięcej błonnika, mogą więc pomóc w osiągnięciu tego celu. Każda porcja orzeszków pistacjowych dostarcza 3 gramy błonnika pokarmowego (około 12% wskazanego dziennego spożycia), czyli więcej niż 28 gramów orzechów włoskich i prawie tyle samo co porcja płatków owsianych.

 

Gatunek
Pistacje są spokrewnione z mango oraz przyprawą o nazwie sumak.
Etymologia słowa „pistacja” jest dość skomplikowana: pochodzi ono od włoskiego pistacchio, łacińskiego pistacium i greckiego pistakion.
To, co my nazywamy po prostu pistacją, Chińczycy nazywają „orzechem szczęścia”. Pistacje są również znane jako „zielone migdały”.
 
Uzdrawiające właściwości
Pistacje są od dawna stosowane w medycynie ludowej. Wierzono, że ich właściwości są pomocne w zwalczaniu takich dolegliwości, jak ból zębów czy stwardnienie wątroby.
Według tabeli stosowanej przez Departament Rolnictwa USA, 28-gramowa porcja pistacji ma wyższy potencjał antyoksydacyjny niż filiżanka zielonej herbaty.
Zielony kolor pistacji pochodzi ze związku zwanego luteiną, który zapobiega najczęstszej przyczynie utraty wzroku: zwyrodnieniu plamki żółtej związanemu z wiekiem.

 

Skład: pistacja,sól

Kraj pochodzenia: Iran

Data ważności: 02.2013