![pistacje surowe](http://drpelc.pl/allegro/ekoland/2013/pistacjesurowe.jpg)
Pistacje nie są prażone oraz solone (zupełnie inny smak), nie trzeba łuskać ze skorupek, także znikają w zawrotnym tempie :))
Orzechy pistacjowe są rodzime dla Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej. Cenione za smak, dostarczają wielu korzyści dla zdrowia. Pistacje są bogate w witaminę B6, która pozytywnie wpływa na ilość czerwonych krwinek. Ponadto witamina ta uspokaja transmisję impulsów nerwowych w całym układzie nerwowym, przez co czujemy się bardziej zrelaksowani i wypoczęci. Orzechy zawierają również 15% dziennego zapotrzebowania na tiaminę, niezbędną do produkcji energii. Oprócz tego są bogate w kwas foliowy. Są także doskonałym źródłem błonnika, który potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i który może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, czy cukrzycy. Pistacje w porównaniu do innych orzechów zawierają duże ilości przeciwutleniaczy np. beta-karoten i luteinę. Ich spożywanie obniża zatem ryzyko zatykania tętnic, a także zawałów. Zawarta w pistacjach witamina E, niezbędna do utrzymania integralności błon komórkowych, jest często zalecana dla zdrowia i piękną. Chroni skórę przed uszkodzeniami UV, zapewnia codzienną ochronę przed wczesnym starzeniem się oraz rakiem skóry.
Zawartość białka i tłuszczów w pistacjach czyni je zdrową przekąską, która pomaga zmniejszyć uczucie głodu. Orzechy pistacjowe mają mniejszą zawartość kalorii, niż inne orzechy, więc można zjeść więcej porcji. W konsekwencji nie prowadzi to do wzrostu masy ciała, a dostarcza nam mnóstwa energii i dobrego samopoczucia na cały dzień.