Odczynnik pakowany jest w szklaną butelkę z plastikową zakrętką co pozwala nam na wielokrotne otwieranie i ponowne szczelne zamknięcie opakowania.
Środek powszechnie stosowany w winiarstwie głównie jako środek konserwujący i przeciwutleniacz.
Cena dotyczy jednej buteleczki zawierającej 100 g pirosiarczynu.
Działa hamująco na rozwój pleśni i bakterii, słabiej na drożdże.
Pirosiarczyn jest również powszechnie stosowany jako środek do odkażania i dezynfekcji sprzętu winiarskiego.
Do odkażania przygotowuje się roztwór wodny o stężeniu zazwyczaj 2-3%. Czyli 20-30g rozpuszczamy w litrze wody. Roztworem tym płuczemy butle oraz butelki przed napełnieniem winem, korki przed korkowaniem, wężyki do obciągu wina, korki do butli, rurki, areometry itp. Przy czym w przypadku butli oraz butelek zaleca się przepłukanie wewnętrznych ścianek, zatkanie naczynia i pozostawienie na kilka - kilkanaście minut roztworu w naczyniu (ponieważ właściwości odkażające mają opary siarki).
Roztwór pirosiarczynu do odkażania sprzętu najlepiej przygotować tuż przed jego użyciem. Jest on nietrwały i po przepłukaniu nie nadaje się później do ponownego użycia.
Pirosiarczyn potasu powinien być przechowywany w chłodnym oraz suchym miejscu i zabezpieczony przed dostępem dzieci. Wszelkiego rodzaju zabiegi z użyciem pirosiarczynu powinny być przeprowadzane w dobrze wentylowanym pomieszczeniu.
Do administratorów allegro: Oświadczam, że zgodnie z regulaminem, art. 18.1 załącznik 2 poz. 2 pirosiarczyn potasu nie należy do grupy niebezpiecznych substancji chemicznych.