Opis produktu:
Środek chemicznystosowany do stabilizacji nastawów i win oraz dezynfekcji. Może byćrównież stosowany do odkażania naczyń i sprzętu potrzebnego doprodukcji alkoholu. Opakowanie zawiera 10 g krystalicznegopirosiarczynu sodu.
Użytkowanie:
W zależności odpotrzeby stosowania środka zaleca się różne jego dawki: -dostabilizacji nastawu (aby zabić niekorzystne drobnoustrojebytujące na owocach szczególnie, jeśli są one uszkodzone lubzaczynają gnić), stosuje się 1g pirosiarczynu potasu na 3-5 lnastawu. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody,następnie dodaje do nastawu i dokładnie miesza.
-dostabilizacji wina po fermentacji (zabicia resztek komórekdrożdżowych po fermentacji, przed zlaniem wina w butelki aby niebyło tzw. wtórnej fermentacji czyli nie powstał szampan) zalecasię stosowanie 1g pirosiarczynu potasu na 10 l wina. Odpowiedniąporcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje donastawu i dokładnie miesza.
-do odkażanianaczyń rozpuszcza się 10 g pirosiarczynu potasu w 2 l wody itak przygotowanym roztworem przemywa naczynia, niepłucząc jużczystą wodą.
Pirosiarczyn potasu przechowywać należy wchłodnym, suchym, nie dostępnym dla dzieci miejscu i stosować wdobrze wentylowanym pomieszczeniu ze względu na charakterystyczny,ostry zapach siarkowy.
UWAGA: Należy przestrzegaćzalecanych dawek. Znaczne przedawkowanie, szczególnie przystabilizacji nastawu spowodować może zahamowanie fermentacji. Wprzypadku stabilizacji gotowego wina zbyt duża dawka pirosiarczynupotasu powoduje powstanie nieprzyjemnego smaku i siarkowegoaromatu.
Charakterystyka produktu:
Środek posiadaatest PZH (Państwowy Zakład Higieny).