Opis produktu:
Środek chemiczny stosowany do stabilizacji nastawów i win oraz dezynfekcji. Może być również stosowany do odkażania naczyń i sprzętu potrzebnego do produkcji alkoholu. Opakowanie zawiera 10 g krystalicznego pirosiarczynu sodu.
Użytkowanie:
W zależności od potrzeby stosowania środka zaleca się różne jego dawki: - do stabilizacji nastawu (aby zabić niekorzystne drobnoustroje bytujące na owocach szczególnie, jeśli są one uszkodzone lub zaczynają gnić), stosuje się 1g pirosiarczynu potasu na 3-5 l nastawu. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody,następnie dodaje do nastawu i dokładnie miesza.
- do stabilizacji wina po fermentacji (zabicia resztek komórek drożdżowych po fermentacji, przed zlaniem wina w butelki aby nie było tzw. wtórnej fermentacji czyli nie powstał szampan) zaleca się stosowanie 1g pirosiarczynu potasu na 10 l wina. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do nastawu i dokładnie miesza.
-do odkażania naczyń rozpuszcza się 10 g pirosiarczynu potasu w 2 l wody itak przygotowanym roztworem przemywa naczynia, nie płucząc już czystą wodą.
Pirosiarczyn potasu przechowywać należy w chłodnym, suchym, nie dostępnym dla dzieci miejscu i stosować w dobrze wentylowanym pomieszczeniu ze względu na charakterystyczny,ostry zapach siarkowy.
UWAGA: Należy przestrzegać zalecanych dawek. Znaczne przedawkowanie, szczególnie przy stabilizacji nastawu spowodować może zahamowanie fermentacji. W przypadku stabilizacji gotowego wina zbyt duża dawka pirosiarczynu potasu powoduje powstanie nieprzyjemnego smaku i siarkowego aromatu.
Charakterystyka produktu:
Środek posiada atest PZH (Państwowy Zakład Higieny).
ZAPRASZAMY NA NASZE INNE AUKCJE Z
PIROSIARCZYNEM
KLIKNIJ I SPRAWDŹ PIROSIARCZYN