Pirosiarczyn potasu
100g
BIOWIN
masa netto: 100g
Pirosiarczyn potasu: jest środkiem chemicznym stosowanym w winiarstwie do stabilizacji nastawów, gotowych win. Zapobiega rozwojowi bakterii, grzybów i dzikich drożdży. Stabilizuje barwę i klarowność wina. Może być również stosowany do odkażania naczyń i sprzętu potrzebnego do produkcji alkoholu. Opakowanie zawiera 100 g krystalicznego pirosiarczynu potasu.
Stosowanie: W zależności od potrzeby stosowania środka zaleca się różne jego dawki:
-
do stabilizacji nastawu (aby zabić niekorzystne drobnoustroje bytujące na owocach szczególnie, jeśli są one uszkodzone lub zaczynają gnić), stosuje się 1g pirosiarczynu potasu na 3-5 l nastawu. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do nastawu i dokładnie miesza.
-
do stabilizacji wina po fermentacji (zabicia resztek komórek drożdżowych po fermentacji, przed zlaniem wina w butelki aby nie było tzw. wtórnej fermentacji czyli nie powstał szampan) zaleca się stosowanie 1g pirosiarczynu potasu na 10 l wina. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do nastawu i dokładnie miesza.
-
do odkażania naczyń rozpuszcza się 10 g pirosiarczynu potasu w 2 l wody i tak przygotowanym roztworem przemywa naczynia, niepłucząc już czystą wodą.
UWAGA: Należy przestrzegać zalecanych dawek. Znaczne przedawkowanie, szczególnie przy stabilizacji nastawu spowodować może zahamowanie fermentacji. W przypadku stabilizacji gotowego wina zbyt duża dawka pirosiarczynu potasu powoduje powstanie nieprzyjemnego smaku i siarkowego aromatu.
Pirosiarczyn potasu przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, nie dostępnym dla dzieci. Stosować w dobrze wentylowanym pomieszczeniu ze względu na charakterystyczny, ostry zapach siarkowy.
Skład: pirosiarczyn potasu (E224)
Produkt tylko do enologii i piwowarstwa.