Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Pirosiarczyn potasu 100g

19-01-2012, 3:06
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 8 zł     
Użytkownik Olimp_
numer aukcji: 2027589161
Miejscowość Sulechów
Wyświetleń: 15   
Koniec: 29-01-2012 11:48:09
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Pirosiarczyn potasu 100g



Występuje w postaci białego krystalicznego proszku. Jest dobrze rozpuszczalny w wodzie Używany do konserwowania wina, miodów pitnych, surowych soków, owoców i warzyw suszonych. Posiada ostry zapach.

Zastosowanie: odpowiedni jako przeciwutleniacz do utrzymywania reduktywnego stanu wina, odczynnik antybakteryjny i przeciwpleśniowy, 1 g pirosiarczynu dostarcza 0,5 g SO2 Inaczej mówiąc - Jest to środek powszechnie stosowany w winiarstwie do stabilizacji moszczu i gotowych win.Zapobiega rozwojowi bakterii, grzybów i dzikich drożdży. Stabilizuje barwę i klarowność wina.


Dawkowanie: 10 g pirosiarczynu na 100 l wina = 50 mg wolnego SO2 na 1 l maksymalna zalecana jednorazowa dawka 10g/100l

Stabilizacja moszczu:
Po rozdrobnieniu owoców pirosiarczyn potasu dodajemy w ilości 5g na 100l moszczu (zapobiega rozwojowi bakterii, drobnoustrojów i 'dzikich' drożdży)

Zatrzymanie fermentacji:
Najczęściej po pierwszym odciągu wina dodajemy 10g środka na 100l w celu całkowitego zatrzymania fermentacji (dodanie środka 'zabija' drożdże)

Konserwacja wina:
Siarkowanie wina wykonujemy przed rozlaniem młodego wina do butelek, po minimum 2-3 obciągach wina w czasie leżakowania gdy jest ono idealnie wyklarowane. Dodajemy 5-10g środka na 100 litrów wina. Czynność ta ma na celu konserwację i mikrobiologiczną stabilizację naszego produktu.

Odkażanie sprzętu:
Środek należy stosować w formie 2-3% roztworu (20-30 g pirosiarczynu na 1 litr wody). Sterylizujemy w ten sposób butle szklane, butelki, węże, korki oraz wszelki inny sprzęt używany w trakcie produkcji wina. Butle szklane i butelki powinny być przepłukane wewnątrz i pozostawione na kilka minut z roztworem w środku (właściwości dezynfekujące mają opary siarki).


Pirosiarczyn potasu 100g


wino butelka rurka drożdze gąsior butla do wina kapslownica kapsle destylator korek
destylacja wężyk wezyk węzyk kadz kapturki gosior lak korek t    korki wino butelka rurka drożdze gąsior butla do wina kapslownica kapsle destylator korek
destylacja wężyk wezyk węzyk kadz kapturki gosior lak korek termokurczliwe baniak wina butelki Drożdże drozdze Wiórki dębowe wiorki wiurki debowe płatki platki lejek Knoty siarkowe Knot siarkowy siarka wódka wódki soku soków
ermokurczliwe baniak wina butelki Drożdże drozdze

 

 


 




korek korki wino do wina butelka butla gąsior gosior destylator korkownica , kapslowica drożdze drozdze kapsle kapturki kapturek termokurczliwy wiorki wiórki zakrętka zakretka dębowe , balon lak knot siarkowy węzyk wezyk rurka karafka próbnik prubnik winiarskie piwo