Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PIROSIARCZAN POTASU DO STABILIZACJI WIN I NASTAWÓW

17-01-2015, 11:14
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 2.99 zł     
Użytkownik BajecznyOgrod_pl
numer aukcji: 4911203594
Miejscowość Bydgoszcz
Wyświetleń: 6   
Koniec: 17-01-2015 11:08:28
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

    

      O firmie | Nasze aukcje | Dodaj do ulubionych | Zadaj pytanie


PREZENTUJEMY PAŃSTWU

PIROSIARCZAN POTASU

DO STABILIZACJI WIN I NASTAWÓW 10g

           

Opis produktu
Środek chemiczny stosowany do stabilizacji nastawów i win oraz dezynfekcji. Może być również stosowany do odkażania naczyń i sprzętu potrzebnego do produkcji alkoholu. Opakowanie zawiera 10 g krystalicznego pirosiarczynu sodu.

Użytkowanie
W zależności od potrzeby stosowania środka zaleca się różne jego dawki: -do stabilizacji nastawu (aby zabić niekorzystne drobnoustroje bytujące na owocach szczególnie, jeśli są one uszkodzone lub zaczynają gnić), stosuje się 1g pirosiarczynu potasu na 3-5 l nastawu. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do nastawu i dokładnie miesza.
-do stabilizacji wina po fermentacji (zabicia resztek komórek drożdżowych po fermentacji, przed zlaniem wina w butelki aby nie było tzw. wtórnej fermentacji czyli nie powstał szampan) zaleca się stosowanie 1g pirosiarczynu potasu na 10 l wina. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do nastawu i dokładnie miesza.
-do odkażania naczyń rozpuszcza się 10 g pirosiarczynu potasu w 2 l wody i tak przygotowanym roztworem przemywa naczynia, niepłucząc już czystą wodą.
Pirosiarczyn potasu przechowywać należy w chłodnym, suchym, nie dostępnym dla dzieci miejscu i stosować w dobrze wentylowanym pomieszczeniu ze względu na charakterystyczny, ostry zapach siarkowy.

UWAGA: Należy przestrzegać zalecanych dawek. Znaczne przedawkowanie, szczególnie przy stabilizacji nastawu spowodować może zahamowanie fermentacji. W przypadku stabilizacji gotowego wina zbyt duża dawka pirosiarczynu potasu powoduje powstanie nieprzyjemnego smaku i siarkowego aromatu.

Charakterystyka produktu
Środek posiada atest PZH (Państwowy Zakład Higieny).

 

W OFERCIE POSIADAMY DUŻY ASORTYMENT ARTYKUŁÓW WINIARSKICH

KLIKNIJ PONIŻEJ I SPRAWDŹ


 Najedź kursorem myszki na interesujący Cię element

poniżej aby dowiedzieć się więcej

 

Wykorzystanie zdjęć i opisów bez zgody będzie traktowane jako nielegalne i pociągnie za sobą odpowiedzialność prawną . USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r o prawie autorskim i prawach pokrewnych DZIENNIK USTAW Nr 24, poz. 83

ARTWINO

PIROSIARCZAN POTASU DO STABILIZACJI WIN I NASTAWÓW