Typowe zastosowania pomiaru temperatury w HACCP:
• przyjęcie towaru • produkcja • składowanie • transport • żywienie zbiorowe • handel •
Pirometry są przyrządami pozwalającymi na wykonanie szybkiego i precyzyjnego pomiaru temperatury powierzchni bez konieczności jej dotykania. W pomiarze tym wykorzystuje się zjawisko emisji przez nagrzaną powierzchnię promieniowania podczerwonego (zakres długości fali 0,7...100μm).
Zalety pirometrów:
• pomiar bardzo szybki – wykonywany jest w ułamku sekundy,
• możliwość pomiaru temperatury elementów ruchomych – urządzenia czy dynamicznego procesu,
• brak kontaktu z obiektem mierzonym – zabezpiecza przed jego uszkodzeniem lub skażeniem, zwiększa także bezpieczeństwo operatora,
• pomiar w trudno dostępnych miejscach,
• brak zaburzenia pola termicznego obiektu mierzonego – wynikiem braku kontaktu pomiędzy pirometrem a obiektem.
Główne cechy przyrządu:
» natychmiastowy odczyt wyniku
» estetyczne, ciekawe wzornictwo
» komparkowa obudowa, niewielkie rozmiary
» wskazanie w oC lub oF
» nieskomplikowana obsługa z użyciem dwóch klawiszy
» w zestawie bateria
zakres pomiaru -33...+220oC
rozdzielczośc wskazania 0,1oC
dokładność pomiaru ±1,5oC lub 2,0% odczytu (który dokładniejszy)
rozdzielczość optyczna 1,3:1
emisyjność 0,95
czas odczytu do 1 sekundy
- wymiary 68 x 37 x 18 mm
- ciężar ok 25 g
- zasilanie 2x bateryjka CR2032 1,5V
(autowyłączanie po 15 sekundach – dla oszczędzania baterii)
|