Typowe zastosowania pomiaru temperatury w HACCP:
• przyjęcie towaru • produkcja • składowanie • transport • żywienie zbiorowe • handel •
Pirometry są przyrządami pozwalającymi na wykonanie szybkiego i precyzyjnego pomiaru temperatury powierzchni bez konieczności jej dotykania. W pomiarze tym wykorzystuje się zjawisko emisji przez nagrzaną powierzchnię promieniowania podczerwonego (zakres długości fali 0,7...100μm).
Zalety pirometrów:
• pomiar bardzo szybki – wykonywany jest w ułamku sekundy,
• możliwość pomiaru temperatury elementów ruchomych – urządzenia czy dynamicznego procesu,
• brak kontaktu z obiektem mierzonym – zabezpiecza przed jego uszkodzeniem lub skażeniem, zwiększa także bezpieczeństwo operatora,
• pomiar w trudno dostępnych miejscach,
• brak zaburzenia pola termicznego obiektu mierzonego – wynikiem braku kontaktu pomiędzy pirometrem a obiektem.
Główne cechy przyrządu:
» natychmiastowy odczyt wyniku
» estetyczne, ciekawe wzornictwo
» komparkowa budowa, niewielkie rozmiary
» wskazanie w oC lub oF
» nieskomplikowana obsługa z użyciem jednego klawisza
» w zestawie bateria i smycz
zakres pomiaru -33...+110oC
rozdzielczośc wskazania 0,2oC
dokładność pomiaru ±2,5oC lub 2,5% odczytu (który dokładniejszy)
rozdzielczość optyczna 1:1
emisyjność 0,95
czas odczytu do 1 sekundy
- wymiary 105 x 55 x 25 mm
- ciężar ok 100 g
- zasilanie 2x bateryjka LR44 1,5V
(autowyłączanie po 15 sekundach – dla oszczędzania baterii)
|