Pirometr do żywności Fluke FOOD PRO
Profesjonalne termometry do żywności
Seria Ford Pro to linia dwóch wykorzystujących widmo podczerwieni termometrów,
zbudowanych dla potrzeb kontrolowania temperatury żywności.
Wszyscy wiemy jak ważne jest, by to co jemy było podawane i przechowywane w odpowiednich temperaturach.
Normy HACCP są nieugięte i nakazują stałą kontrolę temperatury produktów spożywczych.
Nierzadko są to produkty uniemożliwiające pomiar temperatury na zasadzie sondy zanurzeniowej czy dotykowej.
Naprzeciw tym niedogodnościom wychodzi firma Fluke ze swoją serią Ford Pro i Ford Pro Plus.
Te dwa pirometry umożliwiają szybki i dokładny pomiar temperatury w sposób bezpieczny,
gdyż wykorzystują podczerwone światło zamiast sondy pomiarowej.
Termometr Ford Pro Plus ma dodatkowo wbudowaną sondę zanurzeniową o dobrej dokładności,
oraz dwuliniowy wyświetlacz pokazujący temperaturę obecną i maksymalną.
Oba produkty spełniają standardy IP54.
Dwie diody, zielona i czerwona informują i odpowiedniej bądź złej temperaturze żywności.
Zamontowana w przedniej części dioda LED o wysokiej jasności ułatwia pomiar, oświetlając jego obszar.
Do największych zalet tych dwóch termometrów można zaliczyć:
- Wskaźniki HACCP (rys. poniżej)
- Oświetlacz obszaru pomiarowego
- Zakres temperatur -30°C …275°C
- Wyświetlane temperatury „MAX” (seria Pro Plus)
- Wbudowany Timer (seria Pro Plus)
- Możliwość mycia pod bieżącą wodą (IP54)
- Do 10 godzin nieprzerwanej pracy
- Wymienna sonda (seria Pro Plus)
do 4°C - Zakres bezpieczny dla produktów przechowywanych w chłodniach i zamrażarkach.
Mikroorganizmy wykazują powolny wzrost.
od 4°C do 60°C - Zakres temperatury sprzyjający dojrzewaniu orazFermentacji żywności.
Duży wzrost mikroorganizmów.
od 60°C - Zakres wykorzystywany przy pasteryzacji, sterylizacji, konserwowaniu czy gotowaniu.
Mikroorganizmy wykazują powolny wzrost, lub giną