UWAGA!!! ODATKOWE GRATISY:
- do każdych 10 szt 1 szt gratis
Przesyłka kurierska (polecam!! - dostawa 1 dzień!) - do 31,5 kg - 23 zł.- PREFERUJĘ ZE WZGLĘDU NA TEMPERATURY I SZYBKI CZAS DOSTAWY - 1 DZIEŃ -gwarancja szybkiego przyjęcia się sadzonki.
Chętnie odpowiem na pytania:
- pisz [zasłonięte]@wp.pl
- dzwoń 514[zasłonięte]614
Obejrzyj inne przedmioty Sprzedającego
Jeśli chcesz zobaczyć owoce z mojego pigwowca kliknij niżej
Kilka słów na temat uprawy.
Pigwowiec okazały (chiński) charakteryzuję się dużą dekoracyjnością i pożytecznością, gdyż wydaje duże jadalne owoce, a ich kwiaty są niespotykanie piękne. Jego kwiaty mają barwę jasno-czerwoną. Mówi się, że przypominają kwiaty jabłoni. Gałęzie ma gęste i powyginane, pokryte rzadkimi cierniami. Na nich znajdują się zielone liście. Owoce przypominają kształtem owoce pigwy, są jadalne. Najbardziej znane są trzy odmiany pigwowca: pośredni, chiński i japoński. Odmiana chińska jest najbardziej okazała i dorasta do 2 metrów, natomiast pośredni jest krzyżówką chińskiego i japońskiego.
Owoce pigwowca chińskiego dorastają do wielkości średnich jabłek - patrz na zdjęcie na dole
Uprawa
Pigwowce lubią stanowiska słoneczne. Rosną wtedy wyjątkowo okazale. Rosną praktycznie na każdej glebie. Krzew pigwowca znosi bardzo dobrze suszę. Nie wymaga podlewania. Charakterystyczną cechą jest to, że kwitnie na gałęziach starych tj. dwuletnich lub starszych. Nie można go, dlatego za mocno przycinać.
Zastosowanie
Najlepiej sadzić pojedyncze sztuki, gdyż najlepiej się wtedy prezentują .Nadaje się na żywopłoty. Często stosuje się na ogrody skalne.
Okres kwitnienia
Pigwowiec kwitnie od drugiej połowy kwietnia do maja.
Zimowanie
Krzew odporny jest na mrozy.
Owoce pigwowca posiadają kilka razy więcej witaminy C, niż cytryna. Nie przyjmują metali ciężkich.
Sok lub syrop z pigwy pomaga przy przeziębieniach, oraz zbija zły cholesterol.
Owoce nadają się do sporządzania nalewek, soków, marmolady, konfitur i galaretek.
Zawierają cenne kwasy organiczne, flawonoidy, pektyny, fenole i antocyjany. Nasiona zawierają amigdalinę i śluzy.
Z nasion można sporządzać napar, (zalane nasiona pozostawić na kilka godzin), stosować przy nieżycie przewodu pokarmowego i gardła, przy chrypce. Ponadto do pielęgnowania skóry podrażnionej i suchej; okłady na suche rany.
Mój specjalny przepis na nalewkę z pigwowca:
Owoce dryluję, kroję na ósemki, umieszczam w dużym, zakręcanym słoju i zasypuję taką samą (wagowo) ilością cukru. Umieszczony w ciepłym miejscu, pigwowiec bardzo szybko puszcza sok. Następnego dnia zalewam wódką (można wzmocnić spirytusem), ok. 5 cm ponad poziom owoców . Ten "pierwszy nalew" po 6 tygodniach odcedzam. Ponownie na następne 6 tygodni zalewam owoce wódką (można dodać połowę poprzedniej porcji cukru), tak aby je przykryć. Po zlaniu drugiego nalewu łączę go z pierwszym.
Potem tylko rozlewanie do butelek, cierpliwe czekanie, aż się sklaruje. NIEBO W GĘBIE!!!
Jeżeli ktoś ma więcej cierpliwości - tym lepiej dla jego podniebienia.
Pozostałe owoce to świetna i zdrowa przekąska. POLECAM!!