Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Pigwowiec Japoński - 20 szt nasion za 4,90 KIEŁKI!

08-05-2015, 21:02
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 4.90 zł     
Użytkownik klawiszhacker
numer aukcji: 5309279848
Miejscowość OSTRÓW WIELKOPOLSKI
Wyświetleń: 3   
Koniec: 08-05-2015 20:45:06
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

-->

Wykiełkowane nasiona Pigwowca - 20 sztuk za jedyne 4,90zł! - gotowe do wysiewu od razu!


Nie udało ci się nigdy wyhodować Pigwowca z nasion? Nasiona, które kupiłeś nigdy nie wykiełkowały? Nie masz czasu, miejsca, możliwości na przeprowadzenie 3-miesięcznej stratyfikacji? W takim razie ta aukcja jest dla ciebie! Gotowe do wysiewu, po stratyfikacji nasiona już wykiełkowane w sam raz do siewu! Zapraszam do zakupu!

Pigwowiec Japoński
Gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych (Rosaceae). Nieprawidłowo bywa czasami nazywany pigwą japońską. Pochodzi z Japonii. Nazwa rodzajowa Chaenomeles związana jest z anatomią owocu. Pochodzi od gr. chainein (dzielić, otwierać się) i gr. mèlon (jabłko).
źródło: Wikipedia.org

Pigwowiec jest krzewem liściastym zrzucający liście na zimę.


Wysokość jaką osiąga to około 1m, lecz dość szeroko rozrasta się na szerokość.

Największą ozdobą pigwowców są kwiaty, które swoją budową przypominają kwiaty jabłoni, ale o ognistych barwach. Zwykle kwiaty mają rożne odcienie czerwieni. Zdarza się też, że są pomarańczowe, blado koralowe, żółte lub też białe.

owoce pigwowcaRoślina wydaje owoce o żółtej barwie kształtem przypominające jabłka. Są bardzo twarde, cierpkie w smaku i pachnące.
Liście krzewu mają barwę ciemnozieloną, poza tym są sztywne i nieco skórzaste. Jesienią nie zmieniają barwy, natomiast na zimę opadają.
Na pędach znajdują sie ostre kolce o długości około 1 cm.

Pigwowiec kwitnie zwykle pod koniec kwietnia lub maja, kwiaty rozwijają się dopiero w dwuletnich pędach.

Krzew ma średnie wymagania, jeżeli chodzi o uprawę. Nie powinno dopuszczać się do zachwaszczenia miejsca, w którym rośnie. Pigwowca powinno się sadzić tylko w glebie pulchnej, zawierającej wapno. Roślina dobrze znosi suszę. Trzeba uważać, ponieważ może przemarznąć w surowe bezśnieżne zimy, lecz po przycięciu przemarzniętych gałęzi w miejsce obciętych powinny wyrosnąć młode pędy. W przeciwnym wypadku krzewy pigwowca nie wymagają regularnego przycinania, tym bardziej ze kwitną tylko starsze pędy.
Pigwowce mogą rosnąć w przeciętnej glebie, ale dobrze kwitną i owocują tylko w żyznej, dość wilgotnej i szybko nagrzewającej się ponieważ mają słabo rozwinięty system korzeniowy. Nie powinniśmy się sadzić pigwowców na glebach podmokłych.
Pigwowce lubią rosnąc rosnąć w nasłonecznionym miejscu, jednak nie należy umieszczać ich po północnej stronie budynków ani pod drzewami.

Pigwowce mają wszechstronne zastosowanie. Można z nich utworzyć grupę na trawniku, posadzić wzdłuż drogi czy ogrodzenia. Niższe krzaki można wykorzystać na skalniaki. Pigwowce dobrze wygladają w towarzystwie innych wcześnie kwitnących krzewów takich jak np. forsycje i tawuły. Nadają się też na kwiat cięty.
Owoce pigwowca warto wykorzystać w kuchni, ponieważ zawierają bardzo dużo witaminy C. Nie spożywa się ich na surowo, ale używa na przetwory takie jak konfitury i dżemy. Można też sporządzić z nich syrop: drobno pokrojone, surowe owoce zasypać cukrem i poczekać aż puszczą sok. Zapasteryzować lub przechwowywać w lodówce. Syrop taki doskonale zastępuje cytrynę w herbacie. Z pigwowca można też sporządzić aromatyczną nalewke na spirytusie.


FAQ - Najczęściej Zadawane Pytania

Do czego używa się owoców Pigwowca?
Owoce pigwowca zawierają dużo witaminy C. Można z nich robić konfitury, dżemy. Syrop z Pigwowca doskonale nadaje się jako dodatek do herbaty(zamiast cytryny). Można też zrobić bardzo dobrą nalewkę, poprzez zalanie syropu spirytusem.

Kiedy najlepiej siać nasiona?
Przed samym siewem glebę trzeba jeszcze wygrabić. Siew przeprowadza się najczęściej w połowie maja, gdy mamy już pewność, że roślinom nie zagrożą już przymrozki.

Na czy polega przygotowanie nasion do wysiewu i czy jest to konieczne?
Przed wysieiwem nasion pigwy trzeba wykonać proces stratyfikacji. Proces ten trwa od 3 - 3,5 miesiąca. Po tym okresie nasiona od razu kiełkują i trzeba je jak najszybciej zasiać. Na życzenie klienta do przesyłki dołączę dokładną instrukcję na czym polega stratyfikacja. Zabieg ten jest konieczny, aby nasiona wykiełkowały!!

Dlaczego nie sprzedaję od razu już przygotowanych nasion do wysiewu?
Ponieważ nasiona już podczas stratyfikacji, zaczynają kiełkować i trzeba je jak najprędzej zasiać!

Jakie są warunki uprawy Pigwowca?
Pigwowce lubią dobrze nasłonecznione stanowisko. Rosną wtedy wyjątkowo okazale. Gleba może być dość żyzna, ale nie musi. Wówczas trzeba krzew należy nawozić. Pigwowiec bardzo dobrze znosi suszę. Nie wymaga podlewania w przypadku gdy uprawiamy go w ogrodzie. Charakterystyczną cechą jest to, że kwitnie tylko na starych gałęziach - dwuletnich lub starszych. Dlatego też nie można za mocno przycinać.

Czym się różni Pigwowiec od Pigwy?
Bardzo często Pigwowiec jest mylony z Pigwą. Co jest przyczyną tych częstych pomyłek? Pigwowiec bardzo często, potocznie występuje pod nazwą „pigwa”, „pigwa japońska”, „pigwowiec wspaniały”, „pigwowiec japoński”. Często też pigwowca można spotkać jako „pigwę”, kupując go na straganach. Jednak botanicznie, są to dwie, zupełnie różne rośliny. Pigwa to wysokie drzewo, podobne do gruszy. Natomiast pigwowiec japoński dorasta do 1.5 metra wysokości i jest to krzew. Poza tym te 2 rośliny różnią się jeszcze wyglądem owoców. Pigwa ma owoce duże, wielkości gruszki, mocno pachnące. owoce pigwy Skórka pigwy polskiej zazwyczaj jest lekko woskowata i lepka. Nie dotyczy to pigw importowanych. Dojrzałe owoce nie są zbyt twarde. Pigwowiec natomiast ma owoce małe, okrągłe i twarde. Skórka jest bardzo gładka w dotyku.owoce pigwowca Dojrzałe pigwy w smaku są dość neutralne i bardzo aromatyczne. Pigwowiec również ładnie pachnie, jednak jest dużo bardziej kwaskowaty – przygotowując potrawy z jego rodzajem trzeba brać to pod uwagę! Pigwowiec zawiera więcej pektyn (substancji żelujących) od pigwy, ma ostry, zdecydowany smak. Pigwa również zawiera pektyny (ale mniej), pod wpływem długiego gotowania z dodatkiem cukru zmienia kolor na czerwony. Pigwa rozpada się szybciej niż pigwowiec. W handlu zazwyczaj spotykane są pigwy polskie, tureckie, greckie. Pigwowce pochodzą zazwyczaj z Polski ponieważ jest to dość popularny, przydomowy krzew. Pigwę nie zawsze można zastąpić pigwowcem. Czy zamiast pigwy można stosować pigwowca? To zależy. Jeśli weźmiecie przepis na pigwę i zrobicie go z pigwowca, nie dodając większej ilości cukru, wszystko wyjdzie po prostu kwaśne. Pigwowce najlepiej smakują po przymrozkach. źródło: ziolowyzakatek.com.pl

Kiedy nasiona zostały zebrane?
Owoce zostały zebrane w wrześniu 2014, natomiast nasiona pozyskane zostały na początku października 2014.

ZAPRASZAM SERDECZNIE DO AUKCJI!
W razie jakichkolwiek pytań prosze o kontakt przez formularz Allegro lub poprzez dane kontaktowe znajdujące się poniżej. Z uwagi na internetowy charakter sprzedaży preferuję kontakt mailowy. Głównie tą drogą kontaktu jestem w stanie udzielić najszybciej informacji na zadane pytania.