"Mało popularny owoc pigwy nazywany jest: „Królową witamin".
Jest bogaty nie tylko w witaminy, ale i w kwasy organiczne.
W wielu zakątkach świata wykorzystuje się ją do urozmaicenia menu.
Posiada witaminy A, C i z grupy B. wiele cennych substancji np. wapń, magnez, fosfor.
Wzmacnia odporność i pobudza trawienie.
Korzystnie wpływa na pracę serca i obniżenie ciśnienia krwi.
Nasza pigwa przygotowana jest w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztuczmych barwników.
Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia naturalnego soku z owoców z cukrem." - Eterno s.c.
Zastosowanie: Jako tradycyjny dodatek do herbaty
Przepis na wykwintne, pieczone jabłka: Kwaskowe jabłka wydrylować. Wypełnić owocami Pigwy, zalać syropem ze słoiczka. Nie dodawać cukru. Można posypać cynamonem. Upiec w piekarniku. Podawać na gorąco.
Zaskocz gości deserem z grila: Kwaskowe jabłka wydrylować i pokroić w plastry.
Ułożyć na tacce do grila.
Na każdym plastrze jabłka ułożyć brzoskwinię z puszki.
Wgłębienie brzoskwini wypełnić owocami pigwy, zalać do pełna syropem.
W trakcie grilowania polewać syropem zbierającym się na tacce, który ulega karmelizacji pod wpływem temperatury.
Podawać na gorąco.
Skład: pigwa, pigwowiec 52%, cukier, alkohol 1,2% obj.