Pigwa
Słoiki szklane: pojemność 230 ml.
waga transportowa: ok.500g
Zastosowanie: do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów
Mało popularny owoc pigwy nazywany jest: „Królową witamin”. Jest bogaty nie tylko w witaminy, ale i w kwasy organiczne. W wielu zakątkach świata wykorzystuje się ją do urozmaicenia menu. Posiada witaminy A, C i z grupy B. wiele cennych substancji np. wapń, magnez, fosfor. Wzmacnia odporność i pobudza trawienie. Korzystnie wpływa na pracę serca i obniżenie ciśnienia krwi.
Nasza pigwa przygotowana jest w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztuczmych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia naturalnego soku z owoców z cukrem.
Polecamy
Jako tradycyjny dodatek do herbaty
Przepis na wykwintne, pieczone jabłka: Kwaskowe jabłka wydrylować. Wypełnić owocami Pigwy, zalać syropem ze słoiczka. Nie dodawać cukru. Można posypać cynamonem. Upiec w piekarniku. Podawać na gorąco.
Zaskocz gości deserem z grila: Kwaskowe jabłka wydrylować i pokroić w plastry. Ułożyć na tacce do grila. Na każdym plastrze jabłka ułożyć brzoskwinię z puszki. Wgłębienie brzoskwini wypełnić owocami pigwy, zalać do pełna syropem. W trakcie grilowania polewać syropem zbierającym się na tacce, który ulega karmelizacji pod wpływem temperatury. Podawać na gorąco.
Przepyszny dodatek do kompotów i galaretek.
Kategoria: kkondzikkprzetwory |