Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PIGWA OWOCE PIGWY GRUSZKOWEJ NALEWKI SOKI 10 kg

09-10-2014, 15:10
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 90 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 90 zł     
Użytkownik krzysiek2010b
numer aukcji: 4641620000
Miejscowość Biała
Kupiono sztuk: 4    Licytowało: 4    Wyświetleń: 198   
Koniec: 09-10-2014 15:03:20
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

  WITAM NA MOJEJ AUKCJI

OFERUJĘ PAŃSTWU PIGWĘ GRUSZKOWĄ NAJWIĘKSZĄ  Z RODZINY PIGWY . OWOCE SĄ DUŻE CZASEM NA KILO WCHODZI TYLKO 3 OWOCE.

WSPANIAŁA NA NALEWKI JAKI I SOKI NA PRZEZIĘBIENIE.

PONIŻEJ OPIS WŁAŚCIWOŚCI PIGWY ORAZ KILKA SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW



PIGWA OFEROWANA NA MOJEJ AUKCJI JEST EKOLOGICZNA ROŚNIE Z DALA OD DRÓG A ZA TO BLISKO LASU.

W POPRZEDNIM ROKU SPRZEDAŻ BYŁA NA 300 KG I ŻADNEGO NEGATYWA

    

 

 

 

 

 

 

 

 

KUPUJĄC 1 sztukę kupujesz 10 kg owoców

WYSYŁKA GRATIS!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NALEWKA Z PIGWY

 

     • 500 g pigwy - 4 sztuki wielkości jabłka
• 750 g cukru
• 0,5 l spirytusu
• 1 szklanka wody
Wykonanie:
• Oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną na małe plasterki pigwę włożyć do słoika i zasypać cukrem.
• Odstawić na 2-3 dni aż puści sok, często potrząsając słoikiem.
• Odlać sok, dodać wodę i podgrzać aby rozpuściły się resztki cukru.
• Do owoców wlać wystudzony syrop i połączyć ze spirytusem.
• Pozostawić na 1 miesiąc.
• Odcedzić owoce przez gazę i nalew zlać do butelek.
• Nalewka powinna leżakować 3 miesiące aby nabrała mocy i aromatu.

 

 


 

 

Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Jakie jeszcze właściwości lecznicze i odżywcze posiada pigwa?

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) jest uprawiana jako roślina ozdobna w sadach, przydomowych ogródkach, parkach i działkach. Owoce pigwy dojrzewają jesienią - we wrześniu i październiku. Są żółte, duże i kształtem przypominają małe gruszki lub jabłka, dlatego często nazywa się je "owocami jabłkowymi". Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne (dlatego nazywane bywają polską cytryną), jednak można z nich przygotować wiele przetworów o zaletach zarówno smakowych, jak i zdrowotnych: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. Ze względu na wygląd, pigwa pospolita często jest mylona z pigwowcem japońskim (Chaenomeles japonica), jednak owoce pigwowca są wyraźnie mniejsze, twardsze i kwaśniejsze niż owoce pigwy, ale jednocześnie bardziej aromatyczne. To właśnie ich kwaskowy smak można odnaleźć w klasycznej nalewce zwanej pigwówką. Jednak w kuchni oba rodzaje owoców można stosować zamiennie i wytwarzać na ich bazie liczne przetwory.Pigwa wzmacnia odporność organizmu, regeneruje wątrobę, wpływa korzystnie na układ pokarmowy, wzmaga apetyt, przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom. Jest skuteczna także w leczeniu grypy i przeziębień. Pektyny w stanie surowym, w które bardzo bogata jest pigwa, polecane są w profilaktyce nowotworów. Pektyny pomagają usunąć z organizmu metale ciężkie i toksyny. Obniżają również poziom cholesterolu i poziom cukru. Ze wszystkich owoców, to właśnie pigwa zawiera najwięcej pektyn. Owoce pigwy są cenione również za to, że jako nieliczne nie przyswajają zanieczyszczeń ze środowiska. Gdyby nie były tak twarde i cierpkie w smaku byłoby to idealne lekarstwo i pożywienie.Właściwości lecznicze mają nie tylko owoce, ale i nasiona. Nasiona zawierają w zarodku niewielką ilość nitrylozydu amygdaliny. Wyciągi z nasion są stosowane jako środek lekko przeczyszczający, przy nieżytach żołądka i jelit, a zewnętrznie jako okłady w stanach zapalnych skóry, do płukania jamy ustnej i gardła, jako okłady na zapalenie spojówek.

Owoców nie poleca się spożywać w stanie surowym, bo są twarde, cierpkie i kwaśne, lecz nadają się na różne przetwory i jako dodatek do innych owoców. W połączeniu z innymi owocami nadają przetworom lekko kwaśny, wyrazisty smak. Ze względu na dużą zawartość pektyn owoce pigwy mogą służyć do żelowania konfitur. Z pigwy można zrobić galaretkę, marmoladę, dżem, nalewkę, sok. Można też dodać do herbaty, kiszonej kapusty, marynat do mięs, do placków ziemniaczanych, ciast owocowych.

Świeży sok z pigwy zmieszany w równych proporcjach z miodem pszczelim zażywany po 2 łyżeczki trzy razy dziennie pobudza apetyt.

Ponadto w jednym, przeciętnym owocu pigwy (92 g) znajdziemy:

  • potas 181m g, 5% dziennego zapotrzebowania)
  • żelazo 644g, 4%
  • magnez 7,4mg, 2%
  • wapń, siarka, miedż
  • witamina C 14mg, 23% dziennego zapotrzebowania
  • ryboflawina - witamina B2 28 g, 2%
  • witamina B6 37 g, 2%
  • oraz witaminy A, PP, B1, B5 kwas pantotenowy, kwas foliowy

KILKA PRZEPISÓW

Pigwa do herbaty

Owoce pigwy przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie półtalarki. Ułożyć w słoiku, przesypując warstwami cukru. Słoik zakręcić i wstrząsnąć. Przechowywać w lodówce. Pigwa puści sok bogaty w witaminę C, bardzo aromatyczny, idealny dodatek do herbatki na zimne jesienne i zimowe dni.

Konfitura z pigwy

Oczyszczone plastry owoców smażyć w syropie miód + cukier. Gotować aż będą miękkie. Włożyć do słoików, wlać kilka kropel rumu, zakręcić i pasteryzować. Konfitura polecana przy suchym kaszlu, grypie i przeziębieniach.

Napar z nasion pigwy

1 łyżkę nasion pigwy zalać 1 szklanką gorącej wody. Odstawić na co najmniej 3 godziny, potem przecedzić. Pić po pół szklanki co 3 godziny przy zapaleniu krtani i gardła, chrypce, kaszlu, nieżycie żołądka i jelit. Stosować jako okłady na suchą skórę, na podrażnienia błon śluzowych, na zapalenie spojówek.

Okład na hemoroidy

Gniazda nasienne z pigwy  ok. 2 łyżki  zalac szklanką ciepłej wody. Macerować kilka godzin. Odcedzić. Macerat służy do przemywania ran i okładów.

Macerat z pigwy na zmarszczki

Skórkę z pigwy zalać alkoholem i macerować przez 25 dni. Po rozcieńczeniu przemywać twarz.

 

 

ZAPRASZAM DO KUPNA

OWOCE BĘDĘ WYSYŁAĆ POD KONIEC  WRZEŚNIA  Z POCZĄTKIEM PAŹDZIERNIKA W MIARĘ DOJRZEWANIA .

PRZED WYSYŁKĄ POINFORMUJĘ

 

 

 KUPUJĄC JEDNĄ SZTUKĘ KUPUJESZ 10 KG OWOCÓW ZAWSZE JEST WIĘCEJ :)