WITAM NA MOJEJ AUKCJI
OFERUJĘ PAŃSTWU PIGWĘ GRUSZKOWĄ NAJWIĘKSZĄ Z RODZINY PIGWY . OWOCE SĄ DUŻE CZASEM NA KILO WCHODZI TYLKO 3 OWOCE.
WSPANIAŁA NA NALEWKI JAKI I SOKI NA PRZEZIĘBIENIE.
PONIŻEJ OPIS WŁAŚCIWOŚCI PIGWY ORAZ KILKA SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW
PIGWA OFEROWANA NA MOJEJ AUKCJI JEST EKOLOGICZNA ROŚNIE Z DALA OD DRÓG A ZA TO BLISKO LASU.
W POPRZEDNIM ROKU SPRZEDAŻ BYŁA NA 300 KG I ŻADNEGO NEGATYWA
KUPUJĄC 1 sztukę kupujesz 10 kg owoców
WYSYŁKA GRATIS!!!
NALEWKA Z PIGWY
• 500 g pigwy - 4 sztuki wielkości jabłka • 750 g cukru • 0,5 l spirytusu • 1 szklanka wody Wykonanie: • Oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną na małe plasterki pigwę włożyć do słoika i zasypać cukrem. • Odstawić na 2-3 dni aż puści sok, często potrząsając słoikiem. • Odlać sok, dodać wodę i podgrzać aby rozpuściły się resztki cukru. • Do owoców wlać wystudzony syrop i połączyć ze spirytusem. • Pozostawić na 1 miesiąc. • Odcedzić owoce przez gazę i nalew zlać do butelek. • Nalewka powinna leżakować 3 miesiące aby nabrała mocy i aromatu.
Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Jakie jeszcze właściwości lecznicze i odżywcze posiada pigwa?
Owoców nie poleca się spożywać w stanie surowym, bo są twarde, cierpkie i kwaśne, lecz nadają się na różne przetwory i jako dodatek do innych owoców. W połączeniu z innymi owocami nadają przetworom lekko kwaśny, wyrazisty smak. Ze względu na dużą zawartość pektyn owoce pigwy mogą służyć do żelowania konfitur. Z pigwy można zrobić galaretkę, marmoladę, dżem, nalewkę, sok. Można też dodać do herbaty, kiszonej kapusty, marynat do mięs, do placków ziemniaczanych, ciast owocowych.
Świeży sok z pigwy zmieszany w równych proporcjach z miodem pszczelim zażywany po 2 łyżeczki trzy razy dziennie pobudza apetyt.
Ponadto w jednym, przeciętnym owocu pigwy (92 g) znajdziemy:
KILKA PRZEPISÓW
Owoce pigwy przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie półtalarki. Ułożyć w słoiku, przesypując warstwami cukru. Słoik zakręcić i wstrząsnąć. Przechowywać w lodówce. Pigwa puści sok bogaty w witaminę C, bardzo aromatyczny, idealny dodatek do herbatki na zimne jesienne i zimowe dni.
Oczyszczone plastry owoców smażyć w syropie miód + cukier. Gotować aż będą miękkie. Włożyć do słoików, wlać kilka kropel rumu, zakręcić i pasteryzować. Konfitura polecana przy suchym kaszlu, grypie i przeziębieniach.
1 łyżkę nasion pigwy zalać 1 szklanką gorącej wody. Odstawić na co najmniej 3 godziny, potem przecedzić. Pić po pół szklanki co 3 godziny przy zapaleniu krtani i gardła, chrypce, kaszlu, nieżycie żołądka i jelit. Stosować jako okłady na suchą skórę, na podrażnienia błon śluzowych, na zapalenie spojówek.
Gniazda nasienne z pigwy ok. 2 łyżki zalac szklanką ciepłej wody. Macerować kilka godzin. Odcedzić. Macerat służy do przemywania ran i okładów.
Skórkę z pigwy zalać alkoholem i macerować przez 25 dni. Po rozcieńczeniu przemywać twarz.
ZAPRASZAM DO KUPNA
OWOCE BĘDĘ WYSYŁAĆ POD KONIEC WRZEŚNIA Z POCZĄTKIEM PAŹDZIERNIKA W MIARĘ DOJRZEWANIA .
PRZED WYSYŁKĄ POINFORMUJĘ
KUPUJĄC JEDNĄ SZTUKĘ KUPUJESZ 10 KG OWOCÓW ZAWSZE JEST WIĘCEJ :)