Witam.
Przedmiotem aukcji jest świeża pierzga pochodząca z ekologicznych terenów Pojezierza Drawskiego.
Pszczelarstwem zajmujemy się zawodowo już od 15tu lat, a pasieka liczy ponad 300 rodzin.
W swojej ofercie posiadamy również inne produkty pszczele takie jak:
wiele odmian miodów, pyłek pszczeli, świece z wosku pszczelego.
Stawiamy na jakość produktu, a zadowolenie klientów jest dla Nas priorytetem. Dlatego zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą Miodów Pojezierza Drawskiego, a w razie pytań jesteśmy do Państwa dyspozycji pod numerami telefonu:
535 [zasłonięte] 155 lub 886 [zasłonięte] 926
Czym jest pierzga i jak powstaje?
Pszczoła zbiera pyłek kwiatowy i transportuje go do ula. Część pyłku jest zjadana przez pszczoły część jest magazynowana w ramkach plastra pszczelego. W trakcie magazynowania pyłek kwiatowy mieszany jest z miodem oraz enzymami i kwasami trawiennymi. W ten sposób pszczoły konserwują go na czas braku pyłku w przyrodzie, jest to ich późniejsze zmagazynowane pożywienie. W warunkach środowiska gniazda pszczelego pyłek kwiatowy jest poddany fermentacji mlekowej, która sprawia, że powstaje pierzga. Następnie pszczelarz wydobywa pierzgę która jest ususzona i gotowa do spożycia. Fermentacja sprawia, że pierzgę można długo przechowywać. Białko rozpada się na peptydy i aminokwasy.
Dlaczego pierzga jest lepsza od pyłku kwiatowego?
Pierzga podobnie jak pyłek kwiatowy posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne i wzmacniające. Jednak wartość spożywcza, profilaktyczna i lecznicza pierzgi jest znacznie większa niż pyłku kwiatowego ze względu na bogatszy skład, proces konserwacji oraz łatwiejszą przyswajalność.
Pierzga zawiera dużo białka, cukru, kwasu mlekowego oraz witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K , H; makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na; mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si; enzymy: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.
Ważne!
Wpływ pierzgi na organizm człowieka jest dużo trwalszy i nie obciąża wątroby jak komercyjne suplementy diety. Szczególnie polecana jest w leczeniu stanów chorobowych jelit, chorobie nadciśnieniowej, braku łaknienia, stanach wyczerpania fizycznego (poprawia samopoczucie, koncentrację) i psychicznego (antydepresant), chorobach układu nerwowego. Bardzo dobre efekty daje podawanie pierzgi przy schorzeniach wieku starczego, łuszczycy i problemach wzroku. Niezwykle skuteczna przy walce z przyrostem gruczołu krokowego. Systematyczne podawanie zapobiega lub łagodzi skutki choroby (prostaty). W mieszaninie z miodem wywołuje istotnie większą skuteczność ze względu na enzymatyczną aktywność miodu pszczelego. Pierzga ułatwia wydalanie toksyn z organizmu, pomaga w leczeniu choroby alkoholowej, a także wspomaga wątrobę uszkodzoną podczas długotrwałego przyjmowania leków.
Dawkowanie: Zaleca się spożywać 2 łyżeczki dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem
Sposób spożywania:
Pierzgę można spożywać bezpośrednio jednak najlepiej jest spożywać ją w opisanym poniżej sposobie. Sposób niżej opisany zapewnia maksymalne zintensyfikowanie właściwości pierzgi i działania enzymów w niej zawartych. Wieczorem do filiżanki wsypać łyżeczkę pierzgi, zalać wodą, sokiem, mlekiem lub miodem. Pierzga powinna się moczyć minimum 4 godziny, długość moczenia pierzgi nie ma znaczenia dla tego do rana można ją zostawić. Po jej wypiciu rano, należy przygotować roztwór do wypicia na wieczór.