Pierzga to nic innego jak pyłek kwiatowy zmagazynowany przez pszczoły w plastrach. Po zebraniu i dostarczeniu do ula pyłku pszczoła miesza go z wydzieliną gruczołów ślinowych i niewielką ilością miodu, następnie umieszcza to wolnej komórce plastra, ubija główką i pokrywa warstą miodu. Zabiegi te prowadzą do powstania warunków beztlenowych i procesu fermentacji mlekowej. Można pokusić się o porównanie - pyłek kwiatowy i pierzga to tak jak kapusta świeża i kiszona. W wyniku działania enzymów zawartych w ślinie pszczół zachodzi rozkład białek do peptydów i aminokwasów, wielocukrów na cukry proste. Pierzga w stosunku do pyłku staję się produktem łatwiej strawnym i przyswajalnym . W opnii konsumentów zyskuje pod względem smakowym.
Zarówno pyłek jak i pierzga to produkty niezbędne w rozwoju rodziny pszczelej. Pierzga szczególnie cenna jest w okresie przed wiosennym, kiedy niskie temperatury uniemożliwiają loty pszczół, w przyrodzie dodatkowo brakuje pyłku a potrzeby rodziny na skutek jej rozwoju rosną. Pierzga jest pokarmem białkowym, niezbędnym dla młodych pszczół produkujących mleczko /karmiących czerwiącą matkęi kilkudniowe larwy/. Brak pyłku i pierzgi w ulu prowadzi do słabego rozwoju rodzin i chorób pszczół.
Pierzga i pyłek kwiatowy mają zbliżony skład chemiczny. W pierzdze na skutek działania enzymów i fermentacji wzrasta poziom cukrów prostych, aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych /NNKT/, kwasu mlekowego, witamin. Działnie pierzgi i pyłku kwiatowego również wykazuje analogię.
Zaleca się ją w przypadku :
niedokrwistości;
cukrzycy;
choroby jelit;
choroby nadciśnieniowej;
stanów wyczerpania psychicznego i fizycznego;
braku łaknienia;
chorób układu moczowego i prostaty;
Dawkowanie: 30 g dziennie przez miesiąc
Mimo niekwestionowanych walorów zdrowotnych pierzgi i zapotrzebowania rynku niewiele pasiek pozyskuje ten produkt. Związane jest to koniecznością ponoszenia wysokich nakładów pracy niszczeniem plastrow, ręcznym oczyszczaniem z drobin woskowych, ogólnie dość dużym kosztami w całym procesie technologicznym.
Gospodarstwo Pszczelarskie "Dutkowiak" liczy 1500 rodzin pszczelich , jest największą zawodową pasieką na terenie zachodniej Polski i z pewnością zaliczyć ją można do największych w kraju. Początki pasieki sięgają 1982 roku, kiedy to zostało zasiedlonych 6 pierwszych uli. Rok 1983 to już 30 rodzin pszczelich, następny 60. Na początku lat 90 pasieka liczyła 200 rodzin i stopniowo zwiększana była aż do stanu obecnego. Remigiusz Dudkowiak jest laureatem licznych nagród za swój miód.
Skład: pierzga
waga: 400g