Pierzga pszczela jest jest bardzo rzadko spotykanym pszczelim produktem.
Wysoka cena pierzgi wynika bezpośrednio z samego sposobu jej pozyskania który jest bardzo czasochłonny.
Zapotrzebowanie na ten nieoceniony pod względem leczniczym produkt jest bardzo duże a produkcja jego jest bardzo mała.
Między innymi z tych powodów cena kilograma pierzgi waha się w granicach 200 zł.
Pierzga posiada podobne właściwości jak pyłek kwiatowy.
Można ją spożywać bezpośrednio, rozpuszczając w wodzie, lub wymieszaną z miodem pszczelim.
Taki mix pierzgi z miodem dodatkowo wzmacnia jej właściwości.
Należy wspomnieć, że pierzga pszczela zawiera mleczko pszczele, znane ze swych odmładzających właściwości.
Nie
ma takiego drugiego produktu pszczelego łączącego w sobie tak wiele
właściwości wzmacniających i rewitalizujących organizm człowieka.
Pyłek kwiatowy, miód i mleczko pszczele
spożywane oddzielnie nie zapewnią organizmowi takiej dawki energii,
witamin i mikroelementów jaką uzyskać możemy spożywając właśnie pierzgę.
Poniżej przedstawiam sposób przygotowania i spożywania pierzgi w praktyce.
Cały etap rozpuszczania pierzgi wodzie ma na celu maksymalne
zintensyfikowanie jej właściwości i działania enzymów w niej zawartych.
Zaleca się spożywać pierzgę dwa razy dziennie. Najlepiej jest
przygotować roztwór z wodą rano i wypić wieczorem. Analogicznie
należy przygotować taki sam napój wieczorem na rano.
Ważny jest
czas moczenia pierzgi w wodzie. Najlepiej żeby czas ten nie był krótszy
niż 4 godziny. Aby zachować ciągłość stosowania po wypiciu
przygotowujemy napój na kolejny raz.
Czas 4 godzin to minimum. Maksymalny czas moczenia pierzgi nie ma znaczenia.
Moczenie całą noc lub cały dzień wzmacnia jej działanie.
Pierzga jest bardzo dobrym antydepresantem.
Tygodniowa kuracja:
- wpływa na polepszenie samopoczucia,
- niweluje jesienne przygnębienie,
- wprowadza w życie wielką dawkę optymizmu.
Pierzga nie działa natychmiast, po dwóch, trzech dniach jak większość komercyjnych suplementów diety.
Jej działanie odczuć możemy po tygodniu, lub dwóch, ale za to jej działanie jest dużo trwalsze i nie obciążające wątroby.