Pierzga pszczela jest dobrze znana i ma szerokie zastosowanie w apiterapii, czyli dziedzinie medycyny naturalnej badającej wpływ produktów pszczelich na organizm ludzki.
Pierzga pszczela, to niezwykła mieszanka pyłku kwiatowego zebranego przez pszczoły, miodu oraz śliny pszczół. Z tych trzech składników pszczoły ubijają swoistą masę i składają ją w komórkach pszczelich zabezpieczając ją miodem. Właśnie dzięki temu pierzga ulega fermentacji beztlenowej, co zapewnia jej konserwację i łatwiejsze przyswajanie. Tak powstała pierzga jest odporna na oddziaływanie bakterii i grzybów.
Pierzga stanowi pokarm dla pszczół w okresie wydzielania przez nie mleczka, którym karmią młode larwy pszczół. Pierzga jest również bogatym pożywieniem w czasie przygotowania do zimowania.
Skład chemiczny pierzgi zbliżony jest do składu pyłku kwiatowego, jednak jej aktywność i skuteczność jest wielokrotnie większa, dzięki zainicjowanym przez pszczoły procesom fizyko - chemicznym.
W składzie pierzgi występują:
- węglowodany - ok. 31℅
- białka - ok. 23℅
- związki fenolowe - ok.1,5℅
- lipidy - ok. 5℅
- witaminy A, E, B, B₂ B₆ C ok. - 0,7℅
- makroelementy: wapń, fosfor, sód, potas
- mikroelementy: żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem, selen.
Pierzga ma działanie 3x silniejsze od pyłku kwiatowego. Polecana jest osobom prowadzącym aktywny tryb życia, przepracowanym, uprawiającym sport, w stanach osłabienia organizmu i rekonwalescencji oraz profilaktycznie w okresie zimowo-wiosennym i letnio-jesiennym.
Sposób użycia:
1 łyżeczkę pierzgi zalać chłodną wodą i pozostawić do rozpuszczenia na co najmniej 4 godziny.
Najlepiej jest przygotować roztwór z wodą rano i wypić wieczorem. Analogicznie należy przygotować taki sam napój wieczorem na rano. Moczenie całą noc lub cały dzień wzmacnia jej działanie.
Pierzga nie działa natychmiast, po dwóch, trzech dniach jak większość komercyjnych suplementów diety.
Jej działanie odczuć możemy po tygodniu, lub dwóch, ale za to jej działanie jest dużo trwalsze i nie obciążające wątroby.