|
|
OPIS PRZEDMIOTU |
Gospodarstwo
Pasieczne oferuje:
PIERZGA 500g
ZBIÓR 2011
Nasza PIERZGA to produkt 100% naturalny,
przetwarzany przez pszczoły
Pierzga to zmagazynowany przez pszczoły w
plastrze pyłek kwiatowy. Pszczoły po przyniesieniu pyłku do ula
układają go warstwami w komórkach, dodają wydzielinę
gruczołów ślinowych, dopełniają komórki miodem i
zasklepiają woskiem. W warunkach beztlenowych mieszanina pyłku, miodu i
śliny pszczół ulega fermentacji mlekowej, co powoduje jej
konserwacje.
Składniki:
Skład
chemiczny pierzgi jest podobny do pyłku kwiatowego, jednak aktywność i
skuteczność jest kilkakrotnie większa, dzięki przetrawieniu przez
pszczoły i procesom w czasie zakiszania. (zwiększenie stopnia
przyswajalności przez organizm)
- białko-12% (aminokwasy egzogenne);
- tłuszcze 20%; cukry 31%;
- witaminy: (A, B1, B2, B6, B12, C, PP, E,
D, K,);
- składniki mineralne: (P, S, Cl, K, Ca,
Na, Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si);
- kwas mlekowy;
- enzymy ślinowe pszczoły;
- hormony.
Wskazania:
Alergie;
depresja; zmęczenie; dystrofia mięśniowa; niedokrwistość; choroby
wzroku; schorzenia prostaty; marskość wątroby; hipoglikemia; bulimia;
rekonwalescencja pooperacyjna; podniesienie odporności; usprawnienie
metabolizmu; detoksykacja organizmu; poprawienie kondycji cery,
włosów i paznokci; wspomaganie koncentracji; poprawienie
sprawności fizycznej i umysłowej.
Przeciwwskazania:
Uczulenie
na pierzgę; stan astmatyczny; dychawica oskrzelowa; pierwszy trymestr
ciąży.
Dawkowanie i przechowywanie:
Leczniczo
według wskazań lekarza. Zapobiegawczo: 1-2 łyżeczki rozpuścić w letniej
wodzie lub mleku, osłodzić miodem. Przyjmować dwa razy dziennie, rano
na czczo i wieczorem przed snem. Kuracja jednorazowa powinna trwać 1-3
miesiące, 2-4 razy w ciągu roku. Unikać dodawania do płynów
o temperaturze powyżej +45 °C.
Pierzgę
można także spożywać w suchej postaci bez konieczności rozpuszczania.
Przechowywać
w hermetycznych opakowaniach, w suchym pomieszczeniu, bez dostępu
światła, w temperaturze do 20°C (najlepiej 3-4 °C).
|
|
|
|