II. Podstawowe wiadomości o pierzu
3. Ogólna charakterystyka piór
a. Rodzaje piór i ich rozmieszczenie na ciele ptaka
b. Pierzenie się ptaków
c. Budowa piór
d. Rozwój piór
2. Skład chemiczny piór
3. Szkodniki piór
a. Rodzaje szkodników
b. Szkodniki mszczące pióra na żywym ptaku
c. Szkodniki niszczące pióra zdjęte z ptaka
4. Uszkodzenia piór
III. Przemysłowe surowce pierzarskie
1. Opady ptaków
a. Gatunki opadów
b. Jakość surowców
c. Podział opadów
2. Zasady klasyfikacji i oceny surowców
a. Badania organoleptyczne
b. Badania analityczne
IV. Magazynowanie surowców pierzarskich
l- Typy magazynów, wyposażenie i transport wewnętrzny
2. Warunki magazynowania
3. Konserwacja surowców pierzarskich
4. Przygotowanie surowców do produkcji
5. Zasady rozliczania surowców
V, Produkcja pierza pościelowego
1. Organizacja przerobu
2. Sortowanie pierza miękkiego
a. Sposoby sortowania
b. Maszyny sortownicze (budowa, wydajność, obsługa, konserwacja
0. Barcie pierza
a. Darcie ręczne
b. Darcie mechaniczne
c. Szarpaki mechaniczne (budowa, wydajność, obsługa, konserwacja)
4. Procesy uszlachetniające pierze pościelowe (budowa maszyn, wydajność, obsługa, konserwacja)
a. Odkurzanie i oczyszczanie
b. Pranie
c. Wirowanie
d. Suszenie
5. Końcowe fazy produkcji
a. Wyrównywanie — egalizacja
b. Korekta wyrównywania
6. Pakowanie pierza
a. Rodzaje pakowanych półproduktów i wyrobów gotowych
b. Przenośniki do pakowania pierza miękkiego
c. Ważenie, zaszywanie i znakowanie opakowań
7. Ocena końcowa jakości półproduktów i wyrobów gotowycłi
8. Zasady rozliczania produkcji
VI. Tkaniny do wyrobów pościelowych i kołder
1. Rodzaje stosowanych tkanin
a. Tkaniny wsypowe
b. Tkaniny pokryciowe
c. Tkaniny pomocnicze
2. Magazynowanie tkanin
3. Pomiary tkanin i krojenie
4. Szycie
a. Szycie wsyp
b. Szycie kołder i wyrobów pościelowych
5. Zasady rozliczania materiałów
VII. Produkcja wyrobów pościelowych i kołder
1. Organizacja produkcji, maszyny i urządzenia
2. Normalizacja wyrobów pościelowych
3. Pierze i puch do wyrobów pościelowych i kołder
a. Pierze do wyrobów pościelowych
b. Puch i półpuch do produkcji kołder
c. Pierze w opakowaniach detalicznych
4. Wyrób poduszek, pierzyn, becików i Jaśków
a. Napełnianie pierzem, ważenie i zaszywanie
b. Pakowanie wyrobów gotowych
c. Ocena jakości
5. Wyrób kołder
a. Odważanie i napełnianie puchem
ta. Zaszywanie, czyszczenie i pakowanie
c. Ocena jakości produkowanych kołder
6. Zasada rozliczania produkcji
7. Oczyszczarki do oczyszczania wyrobów pościelowych i kołder
8. Użytkowanie i konserwacja wyrobów pościelowych i kołder
VIII. Produkcja piór na cele ozdobne i specjalne
1. Wiadomości ogólne
2. Surowce na pióra ozdobne
3. Organizacja przerobu
4. Pomieszczenia produkcyjne
5. Przerób surowców na półprodukty ozdobne — sposoby sortowania piór
6. Przerób półproduktów na pióra przemysłowe galanteryjne i specjalne
7. Wyrób piór kapeluszowych i fantazyjnych
a. Oryginalne surowce z ptaków egzotycznych
b. Przygotowanie piór do barwienia
c. Barwienie i lakierowanie piór
d. Przycinanie, modelowanie i karbowanie
S. Pakowanie piór
9. Pióra uszkodzone (odpady)
10. Ocena jakości produktów na pióra ozdobne
11. Zasady rozliczania produkcji.
IX. Opakowania do pierza i wyrobów pościelowych
1. Materiały — tkaniny, papier, folie, igelit
2. Wyrób opakowań
a. Szycie, zgrzewanie, klejenie
b. Naprawa opakowań
3. Oczyszczanie opakowań
4. Znakowanie opakowań
5. Zasady rozliczania materiałów i opakowań
X. Magazynowanie wyrobów gotowych
1. Magazyny — wyposażenie, transport wewnętrzny
2. Warunki magazynowania
a. Pierze pościelowe, pióra ozdobne i techniczne
b. Wyroby pościelowe i koidry
3. Konserwacja magazynów wyrobów gotowych
4. Przygotowanie towarów do zbytu
a. Ogólne zasady dysponowania towarem
b. Przygotowanie i zestawianie partii towarów
c. Czynności końcowe
5. Zasady rozliczania wyrobów gotowych
XI. Laboratorium zakładowe
1. Zadania laboratorium i metody pracy
2. Wyposażenie laboratorium
3. Pobieranie próbek
4. Badanie pierza i piór oraz wyrobów pościelowych i kołder
5. Badanie tkanin produkowanych wyrobów
6. Dokumenty sporządzane w laboratorium produkcji
XII. Organizacja zakładu pierzarskiego
ł. Założenia do budowy zakładu przetwórczego pierza
2. Budynki, pomieszczenia i ich podstawowe wyposażenie
3. Zasady rozmieszczania maszyn i stanowisk pracy
XIII. Bezpieczeństwo i higiena pracy
1. Warunki pracy w pierzarstwie
a. Miejsca pracy
b. Wyposażenie pracowników
c. Zapylenie hal produkcyjnych
2. Zabezpieczenie przed wypadkami
a. Zabezpieczenie maszyn i urządzeń
ta. Zabezpieczenie instalacji energetycznych
3. Urządzenia socjalne.
Piśmiennictwo
Wykaz norm i instrukcji branżowych